Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Ελληνοτουρκικά και κυπριακό στην ατζέντα Μητσοτάκη στη Λισαβόνα!

Στη Λισαβόνα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου σήμερα θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, στο πλαίσιο και της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, ενώ ο Κόστα θα παρουσιάσει στον Μητσοτάκη τις προτεραιότητες που έχει θέσει η πορτογαλική προεδρία. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητηθούν κομβικής σημασίας ζητήματα για την Ε.Ε., όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην «πράσινη» ανάπτυξη. Θα συζητηθούν ακόμα οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Μεταναστευτικό, εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, οπότε θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Άγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Oruc Reis ΠΝ

Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί επίσης η πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα υπό τη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας. Οι δύο πρωθυπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία, καθώς και για τη μεγάλη ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι άλλωστε δύο φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι, όχι μόνο ως μέλη του NATO, αλλά και ως δύο μεσαίες ευρωπαϊκές οικονομίες με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους, που μπορούν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους, ώστε να μεγαλώνουν το αποτύπωμά τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ