ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη που τώρα ζητά «πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

«Ως επόμενο βήμα αναμένουμε την οφειλόμενη από αυτόν συγγνώμη», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Must Read

Κριτική στον Πρωθυπουργό για την συμπεριφορά του όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών πριν και μετά τις εκλογές, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αναμένουμε την οφειλόμενη από αυτόν συγγνώμη, τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ που συκοφάντησε, όσο και προς τον ελληνικό λαό τον οποίο εξαπάτησε με ψεύδη», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

«Στη σημερινή συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την πιστή τήρηση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης, αφού πρώτα προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αναταραχή στη χώρα με τον ακραίο λαϊκισμό του, αφού πρώτα ταυτίστηκε με τη Χρυσή Αυγή στη ρητορική μίσους κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αφού εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς με την υποκρισία του, σήμερα ολοκλήρωσε τη στροφή 180 μοιρών στο θέμα αυτό».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ, χαιρετίζουμε τη σημερινή στάση του κυρίου Μητσοτάκη, που τηρεί και τιμά πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον επίσημο τρόπο. Ως επόμενο βήμα αναμένουμε την οφειλόμενη από αυτόν συγγνώμη, τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ που συκοφάντησε, όσο και προς τον ελληνικό λαό τον οποίο εξαπάτησε με ψεύδη», συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλήγει: «Με το καλό να φέρει και προς κύρωση επιτέλους τις διμερείς συμφωνίες στη Βουλή που αναβάλλει, γιατί φοβάται το ίδιο του το κόμμα».

Μητσοτάκης: «Πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών ήταν το κύριο αντικείμενο των συνομιλιών κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της «Βόρειας Μακεδονίας», Μπουγιάρ Οσμάνι.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, συζητήθηκε, επίσης, η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Συγκεκριμένα -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι είναι επιτακτική ανάγκη η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς εκτός του υπουργού Εξωτερικών, συμμετείχαν, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Μεγαλύτερη αφοσίωση στη Συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ ο Δένδιας

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς, με χαρακτηριστικά παραδείγματα:

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει τεχνική βοήθεια για να στηρίξει τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η οδός για εξασφάλιση της προόδου που επιδιώκουμε είναι η πλήρης, συστηματική και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό το αξίζουν οι χώρες μας και οι λαοί μας.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, αναγνωρίζουμε ότι έχει υπάρξει έργο στην κατεύθυνση της εφαρμογής της αλλαγής του ονόματος.

Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος. Από τη μία, όσον αφορά στην υλοποίηση και τη συνεπή χρήση του ονόματος και των ορολογιών από όλους τους δημόσιους θεσμούς και τους ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων.

Από την άλλη, για την εξάλειψη του «προγράμματος αρχαιοποίησης». Την αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και χρήσεις, την αλλαγή των ονομασιών δημοσίων οδών και εγκαταστάσεων.

Κύριε Υπουργέ, οφείλω να πω ότι αυτό που είναι ξεκάθαρο στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η σαφήνεια για το τί έχει συμβεί στην αρχαιότητα. Και ένα πράγμα είναι καθαρό. Με όλο το δέοντα σεβασμό, οι συμπατριώτες σας – και το έχετε αποδεχθεί – δεν ήταν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν ήταν παρόντες στο Γρανικό ποταμό, δεν ήταν παρόντες στην Ισσό, δεν ήταν παρόντες στα Γαυγάμηλα».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This