3/7/2022

Φ. Γεννηματά: Όχι στο «πάρτι συμφερόντων», να έρθει στη Βουλή το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

«Η πρόταση της κυβέρνησης, για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν αφορά τους πολλούς αλλά τους λίγους»

Τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης αξιοποιεί το Κίνημα Αλλαγής για το ζήτημα της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να έρθει στη Βουλή το θέμα του ελληνικού προγράμματος.

«Είναι η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και η κυβέρνηση δεν έχει λευκή επιταγή για το διαχειριστεί, διότι αφορά το μέλλον της χώρας και όχι το μέλλον της κυβέρνησης», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μιλάει για μεταρρυθμίσεις, αλλά στην ουσία προωθεί κατεδαφίσεις».

«Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει λύσεις με προοπτική και η κυβέρνησή της οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Υπάρχει εναλλακτική λύση. Είναι ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής», είπε η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει τις προτάσεις του, που επεξεργάστηκε επιτροπή με επιστήμονες, ειδικούς και πολιτικά στελέχη με μεγάλη γνώση και εμπειρία και έπειτα από διάλογο με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

«Στόχος δικός μας είναι κανένα ευρώ, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ, χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα», είπε η Φώφη Γεννηματά και τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα «δεν είναι πλέον το έλλειμμα πόρων αλλά το έλλειμμα ολοκληρωμένης ουσιαστικής και προοδευτικής πολιτικής, από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ. Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Την εκφράσαμε με τις προτάσεις που παρουσιάσαμε από τον Σεπτέμβριο. Εμείς μιλάμε για ανάπτυξη με ισχυρή κοινωνική προστασία, μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία. Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές», είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι οι επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή.

«Για εμάς μεγάλα έργα δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις ΜΜΕ με συμπράξεις, κοινοπραξίες και ειδικά κίνητρα. Στρατηγικός μας στόχος είναι η πλήρης απασχόληση», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και τόνισε ότι «τα 70 δισ. που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να αφορούν τους πολλούς».

«Η ιεράρχηση των κατανομών που πρέπει να γίνουν»

  • πρόσθετα άμεσα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να διατεθεί περίπου το 20% του προγράμματος.
  • μέτρα κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα σε μια 2ετία από τώρα, με το 10% του Προγράμματος, με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις, με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
  • ολοκλήρωση δημόσιων και κοινωνικών υποδομών αλλά και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, μέσα σε μια 3τία από τώρα, με το 20% των πόρων του προγράμματος.
  • κύριο βάρος στις επενδύσεις με στροφή στην παραγωγή, στην ανασυγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου, στη μεταποίηση, στον τουρισμό, τη στήριξη για το μετασχηματισμό των ΜΜΕ, την αγροτική οικονομία, μέσα σε ένα 4ετές πρόγραμμα, με το 50% των πόρων του προγράμματος.

Βασική επιδίωξη, τόνισε επίσης η Φώφη Γεννηματά, πρέπει να είναι κατάργηση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα, «ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διατεθεί το 1% του ΑΕΠ για τις απαραίτητες αμυντικές δαπάνες και τη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

«Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας»

«Το δικό μας πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης διασφαλίζει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει τα προβλήματα δομικά και όχι διαχειριστικά και στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τους αναγκαίους εκσυγχρονισμούς», είπε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι η αρχή πρέπει να γίνει από το κράτος με την αποκομματικοποίησή του, την αξιοκρατία παντού και την ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων, με τη διαφάνεια και την ουσιαστική αποκέντρωση. Έμφαση πρέπει να δοθεί εξάλλου στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και επανένταξης των ανέργων που είναι κλειδί για την εποχή που έρχεται.

Ιδίως, ζήτησε το τραπεζικό σύστημα να απελευθερωθεί από το βραχνά των κόκκινων δανείων και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, με μία ενιαία band bang, με τη συμμετοχή κράτους, ιδιωτών και τραπεζών.

Υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη νέας ρύθμισης για τις εργασιακές σχέσεις ώστε να μην είναι οι εργαζόμενοι το εύκολο θύμα και το κράτος να εγγυηθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, με εργαζόμενους καταρτισμένους, ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα.

Αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι «απαιτούνται αλλαγές που θα κλείνουν την πόρτα της φοροδιαφυγής, που θα δημιουργούν βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, που θα στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση και θα αξιοποιεί τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ισχυρό κοινωνικό κράτος που δεν θα αφήνει κανένα μόνο του».

«Προϋπόθεση για την επιτυχία της διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων είναι η διαφάνεια στη διαχείρισή τους, να καταργηθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ιδιαίτερα για τις μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις, πρέπει να λύνονται εξ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης. Δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα ούτε για τη διαφάνεια, ο πλήρης έλεγχος από το πρωθυπουργικό γραφείο», τόνισε η κ. Γεννηματά και σημείωσε ότι οι απευθείας αναθέσεις που παρακολουθούμε δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη διαφάνεια της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης, αντίθετα δημιουργούν τον φόβο για “πάρτι συμφερόντων“.

«Η μεγαλύτερη και η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα»

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να πάνε στις τσέπες των λίγων, τα χρήματα αυτά για να πλουτίσουν περισσότερο», είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε την κυβέρνηση να προσέλθει στη Βουλή για να συζητηθεί το θέμα του προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί τα κονδύλια αυτά είναι ίσως η μεγαλύτερη και η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και ξεπερνά τη θητεία της κυβέρνησης που δεν έχει λευκή επιταγή για τη διαχείρισή του. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο ούτε για το Ταμείο Ανάκαμψης ούτε όμως και για τις επιπτώσεις της διαχείρισης της πανδημίας.

«Είναι φανερό ότι είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό και τις οικονομικές του συνέπειες αλλά η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, προχωράει με το βλέποντας και κάνοντας την ώρα που η κοινωνία αγωνιά και απαιτεί λύσεις. Ύφεση διψήφια, έλλειμμα στο 14% του ΑΕΠ, μείωση του εργατικού εισοδήματος για το 56% των εργαζομένων που φτάνουν στο 30%», είναι μερικές από τις επισημάνσεις της κ. Γεννηματά που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συντηρητικές επιλογές, αποσπασματικά μέτρα, διαχειριστικές λογικές», ενώ η κρίση έχει μεγάλη ένταση και παίρνει επικίνδυνες και απειλητικές διαστάσεις.

«Σας είχαμε πει πολλές φορές ότι δεν στοχεύσατε στη στήριξη των μικρομεσαίων αλλά δώσατε πόρους στους λίγους και ισχυρούς. Αφήσατε ασύδοτες τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τους λίγους ισχυρούς πελάτες. Αντί να ενισχύσετε την εργασία προτιμήσατε τα επιδόματα και δεν καταφέρατε να αξιοποίησετε σημαντικούς πόρους που ήταν διαθέσιμοι από την ΕΕ. Μέσα σε όλα αυξήσατε και τη σπατάλη του κράτους με χιλιάδες μετακλητούς. Παρά τα λάθη και τις αποτυχίες συνεχίζετε με οριζόντια μέτρα που έχουν ολέθριες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη δική της ευθύνη, το κόστος πανδημίας μεγαλώνει και ότι οι επιλογές της είναι εντελώς αντίθετες με το ολοκληρωμένο σχέδιο και τις δομικές παρεμβάσεις που απαιτούνται.

«Με την επίκαιρη επερώτηση που συζητούμε σήμερα, θέλουμε να πυροδοτήσουμε τον δημόσιο διάλογο που σήμερα είναι ανύπαρκτος. Αλλάξετε ρώτα τώρα για να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις που δεν θα έχουν επιστροφή», είπε η κ. Γεννηματά, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν περιθώρια να αξιοποιηθούν οι πόροι που ανήκουν στον ελληνικό λαό και προέκυψαν από την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρόταση της κυβέρνησης, για το ταμείο ανάκαμψης, δεν αφορά τους πολλούς αλλά τους λίγους, απουσιάζει ουσιαστική αναφορά για τις κοινωνικές υποδομές και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Η ΝΔ δεν δίνει λύσεις με προοπτική. Ο δρόμος είναι ο προοδευτικός δρόμος που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής: “κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και κοινωνική ανταποδοτικότητα επενδύσεις με προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή”», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζήτημα Διοικητή ΤτΕ θέτει ο Παύλος Πολάκης μετά το βούλευμα – κόλαφο για το σκάνδαλο Novartis: «Στουρνάρα γιατί είσαι στη θέση σου ακόμα;»

Καταπέλτης είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης για τον διοικητή της Τράπεζας της...

Ο Μητσοτάκης άφησε τον Ερντογάν να τορπιλίσει ελληνική κυριαρχία!

Ο πρωθυπουργός... επέτρεψε στον «σουλτάνο» να προχωρήσει σε αμφισβήτηση νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου

Άλλη μία εθνικά επικίνδυνη δήλωση Μητσοτάκη στην σύνοδο του ΝΑΤΟ που πέρασε στα «ψιλά»

Δεν ήταν μόνο η εξωφρενική δήλωση Μητσοτάκη με την οποία αναγνώρισε δήθεν απειλές ασφαλείας...

Πολύ βαριές οι υποχωρήσεις του Μητσοτάκη στη Μαδρίτη!

Ο πρωθυπουργός προσπέρασε το γεγονός ότι το μνημόνιο Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας κρύβει παγίδες για τη χώρα μας

Ο Τέλλογλου καλεί τον Σαμαρά να ρίξει τον Μητσοτάκη;

Τι θέλει να πει ο ποιητής;Ο δημοσιογράφος Τέλλογλου είναι αυτός που με την Μάνδρου...

Κυβέρνηση βουτηγμένη στην χλιδή

Το στίγμα της κυβέρνησης φαίνεται εντέλει ότι δεν το έχει δώσει μόνον ο πρωθυπουργός...

Πολιτικός σεισμός: Αβραμόπουλος και Άδωνις ελέγχονται φορολογικά, για τα «αδιευκρίνιστα ποσά»!

Αποκάλυψη από την Μαίρη Μπενέα και τις ΔικογραφίεςΗ δικογραφία της Novartis, με εμπλεκόμενα πολιτικά...

Novartis: Το χρονικό της συγκάλυψης ενός σκανδάλου – Έκθετος ο Μητσοτάκης

Το φιάσκο Novartis εκθέτει ανώτατα στελέχη της Δικαιοσύνης, συγκροτήματα μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφους, το...

Ένα θύμα της Μητσοτακικής Βαλκανικής Κολομβίας ρωτά τον Αλέξη Τσίπρα για τη Novartis

Του Κώστα ΒαξεβάνηΤο πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα. Σύμφωνα με το...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την απόφαση – κόλαφο του δικαστικού...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Νοσηλεύεται με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα o Δημήτρης Γιώτης

Ανησυχία για τον Δημήτρη Γιώτη. Ο γνωστός τραγουδιστής, που...

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης – Η σύντροφός του τον κατήγγειλε για ξυλοδαρμό

Νέα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη έχει ο γνωστός τραγουδιστής...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ