Φ. Γεννηματά: Όχι στο «πάρτι συμφερόντων», να έρθει στη Βουλή το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης

Συντάκτης: Newsroom

«Η πρόταση της κυβέρνησης, για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν αφορά τους πολλούς αλλά τους λίγους»

Τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης αξιοποιεί το Κίνημα Αλλαγής για το ζήτημα της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να έρθει στη Βουλή το θέμα του ελληνικού προγράμματος.

«Είναι η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και η κυβέρνηση δεν έχει λευκή επιταγή για το διαχειριστεί, διότι αφορά το μέλλον της χώρας και όχι το μέλλον της κυβέρνησης», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μιλάει για μεταρρυθμίσεις, αλλά στην ουσία προωθεί κατεδαφίσεις».

«Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει λύσεις με προοπτική και η κυβέρνησή της οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Υπάρχει εναλλακτική λύση. Είναι ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής», είπε η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει τις προτάσεις του, που επεξεργάστηκε επιτροπή με επιστήμονες, ειδικούς και πολιτικά στελέχη με μεγάλη γνώση και εμπειρία και έπειτα από διάλογο με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

«Στόχος δικός μας είναι κανένα ευρώ, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ, χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα», είπε η Φώφη Γεννηματά και τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα «δεν είναι πλέον το έλλειμμα πόρων αλλά το έλλειμμα ολοκληρωμένης ουσιαστικής και προοδευτικής πολιτικής, από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ. Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Την εκφράσαμε με τις προτάσεις που παρουσιάσαμε από τον Σεπτέμβριο. Εμείς μιλάμε για ανάπτυξη με ισχυρή κοινωνική προστασία, μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία. Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές», είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι οι επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή.

«Για εμάς μεγάλα έργα δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις ΜΜΕ με συμπράξεις, κοινοπραξίες και ειδικά κίνητρα. Στρατηγικός μας στόχος είναι η πλήρης απασχόληση», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και τόνισε ότι «τα 70 δισ. που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να αφορούν τους πολλούς».

«Η ιεράρχηση των κατανομών που πρέπει να γίνουν»

  • πρόσθετα άμεσα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να διατεθεί περίπου το 20% του προγράμματος.
  • μέτρα κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα σε μια 2ετία από τώρα, με το 10% του Προγράμματος, με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις, με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
  • ολοκλήρωση δημόσιων και κοινωνικών υποδομών αλλά και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, μέσα σε μια 3τία από τώρα, με το 20% των πόρων του προγράμματος.
  • κύριο βάρος στις επενδύσεις με στροφή στην παραγωγή, στην ανασυγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου, στη μεταποίηση, στον τουρισμό, τη στήριξη για το μετασχηματισμό των ΜΜΕ, την αγροτική οικονομία, μέσα σε ένα 4ετές πρόγραμμα, με το 50% των πόρων του προγράμματος.

Βασική επιδίωξη, τόνισε επίσης η Φώφη Γεννηματά, πρέπει να είναι κατάργηση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα, «ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διατεθεί το 1% του ΑΕΠ για τις απαραίτητες αμυντικές δαπάνες και τη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

«Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας»

«Το δικό μας πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης διασφαλίζει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει τα προβλήματα δομικά και όχι διαχειριστικά και στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τους αναγκαίους εκσυγχρονισμούς», είπε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι η αρχή πρέπει να γίνει από το κράτος με την αποκομματικοποίησή του, την αξιοκρατία παντού και την ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων, με τη διαφάνεια και την ουσιαστική αποκέντρωση. Έμφαση πρέπει να δοθεί εξάλλου στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και επανένταξης των ανέργων που είναι κλειδί για την εποχή που έρχεται.

Ιδίως, ζήτησε το τραπεζικό σύστημα να απελευθερωθεί από το βραχνά των κόκκινων δανείων και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, με μία ενιαία band bang, με τη συμμετοχή κράτους, ιδιωτών και τραπεζών.

Υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη νέας ρύθμισης για τις εργασιακές σχέσεις ώστε να μην είναι οι εργαζόμενοι το εύκολο θύμα και το κράτος να εγγυηθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, με εργαζόμενους καταρτισμένους, ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα.

Αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι «απαιτούνται αλλαγές που θα κλείνουν την πόρτα της φοροδιαφυγής, που θα δημιουργούν βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, που θα στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση και θα αξιοποιεί τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ισχυρό κοινωνικό κράτος που δεν θα αφήνει κανένα μόνο του».

«Προϋπόθεση για την επιτυχία της διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων είναι η διαφάνεια στη διαχείρισή τους, να καταργηθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ιδιαίτερα για τις μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις, πρέπει να λύνονται εξ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης. Δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα ούτε για τη διαφάνεια, ο πλήρης έλεγχος από το πρωθυπουργικό γραφείο», τόνισε η κ. Γεννηματά και σημείωσε ότι οι απευθείας αναθέσεις που παρακολουθούμε δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη διαφάνεια της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης, αντίθετα δημιουργούν τον φόβο για “πάρτι συμφερόντων“.

«Η μεγαλύτερη και η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα»

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να πάνε στις τσέπες των λίγων, τα χρήματα αυτά για να πλουτίσουν περισσότερο», είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε την κυβέρνηση να προσέλθει στη Βουλή για να συζητηθεί το θέμα του προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί τα κονδύλια αυτά είναι ίσως η μεγαλύτερη και η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και ξεπερνά τη θητεία της κυβέρνησης που δεν έχει λευκή επιταγή για τη διαχείρισή του. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο ούτε για το Ταμείο Ανάκαμψης ούτε όμως και για τις επιπτώσεις της διαχείρισης της πανδημίας.

«Είναι φανερό ότι είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό και τις οικονομικές του συνέπειες αλλά η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, προχωράει με το βλέποντας και κάνοντας την ώρα που η κοινωνία αγωνιά και απαιτεί λύσεις. Ύφεση διψήφια, έλλειμμα στο 14% του ΑΕΠ, μείωση του εργατικού εισοδήματος για το 56% των εργαζομένων που φτάνουν στο 30%», είναι μερικές από τις επισημάνσεις της κ. Γεννηματά που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συντηρητικές επιλογές, αποσπασματικά μέτρα, διαχειριστικές λογικές», ενώ η κρίση έχει μεγάλη ένταση και παίρνει επικίνδυνες και απειλητικές διαστάσεις.

«Σας είχαμε πει πολλές φορές ότι δεν στοχεύσατε στη στήριξη των μικρομεσαίων αλλά δώσατε πόρους στους λίγους και ισχυρούς. Αφήσατε ασύδοτες τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τους λίγους ισχυρούς πελάτες. Αντί να ενισχύσετε την εργασία προτιμήσατε τα επιδόματα και δεν καταφέρατε να αξιοποίησετε σημαντικούς πόρους που ήταν διαθέσιμοι από την ΕΕ. Μέσα σε όλα αυξήσατε και τη σπατάλη του κράτους με χιλιάδες μετακλητούς. Παρά τα λάθη και τις αποτυχίες συνεχίζετε με οριζόντια μέτρα που έχουν ολέθριες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη δική της ευθύνη, το κόστος πανδημίας μεγαλώνει και ότι οι επιλογές της είναι εντελώς αντίθετες με το ολοκληρωμένο σχέδιο και τις δομικές παρεμβάσεις που απαιτούνται.

«Με την επίκαιρη επερώτηση που συζητούμε σήμερα, θέλουμε να πυροδοτήσουμε τον δημόσιο διάλογο που σήμερα είναι ανύπαρκτος. Αλλάξετε ρώτα τώρα για να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις που δεν θα έχουν επιστροφή», είπε η κ. Γεννηματά, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν περιθώρια να αξιοποιηθούν οι πόροι που ανήκουν στον ελληνικό λαό και προέκυψαν από την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρόταση της κυβέρνησης, για το ταμείο ανάκαμψης, δεν αφορά τους πολλούς αλλά τους λίγους, απουσιάζει ουσιαστική αναφορά για τις κοινωνικές υποδομές και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Η ΝΔ δεν δίνει λύσεις με προοπτική. Ο δρόμος είναι ο προοδευτικός δρόμος που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής: “κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και κοινωνική ανταποδοτικότητα επενδύσεις με προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή”», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παππάς: Αν οι σύνεδροι δεν αποφασίσουν εκλογές, ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στον Κασσελάκη

Θα γίνουν ή όχι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εκλογή νέου αρχηγού του κόμματος; Αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν σήμερα οι σύνεδροι,...

ΣΥΡΙΖΑ: Το πρωί η ομιλία Κασσελάκη στο Συνέδριο – Θα μιλήσει πριν την ψηφοφορία

Σε κλίμα πόλωσης συνεχίζεται σήμερα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη για την προεδρία του κόμματος. «Μακάρι να...

Δεν συναινεί σε ακύρωση εκλογών ο Κασσελάκης – Έντονο παρασκήνιο εντός και εκτός συνεδρίου...

«Θέλω καθαρή λύση» δήλωσε το Σάββατο ο Στέφανος Κασσελάκης απαντώντας επί της ουσίας στην πρόταση για αναβολή των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Το...

«Χάραξε» εκ νέου τα σύνορα στο Αιγαίο ο υπουργός Εθνικής Αμύνης

Τι σηματοδοτεί η πτήσις του στο Αρχιπέλαγος μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Μετά τα εκατομμύρια, του δίνουν και αστυνομικούς να τον φυλάνε!

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν κυριολεκτικά σε έναν παράδεισο, στην Ελλάδα του Κυριάκου. Χαρακτηριστική περίπτωση επιχειρηματίας, ο οποίος χαρτζιλικώνει λαθρόβια έντυπα και ιστοσελίδες για να...

Κασσελάκης: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί – Εντός της ημέρας η ανακοίνωση...

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Οι επόμενες ώρες αναμένεται να είναι κρίσιμες καθώς η σημερινή ημέρα του Συνεδρίου του κόμματος αναμένεται να...

Δημήτρης Βερβεσός: Οι θεσμικές αδυναμίες της ελληνικής Δικαιοσύνης

Ενα εμπεριστατωμένο άρθρο ανάρτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός στον ιστότοπο του συλλόγου, μέσα από το οποίο στοιχειοθετούνται οι λόγοι για...

Ο πρόεδρος… φάντασμα της όπερας του ΣΥΡΙΖΑ

Από το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε καθοδική πορεία, και τώρα, με όσα τραγελαφικά βιώνει, κινδυνεύει να μην ξαναγίνει συγκροτημένο, στιβαρό κόμμα εξουσίας....

Στέφανος Κασσελάκης: Νιώθει ότι παίζει χωρίς αντίπαλο

Η αρρώστια που έχει ποτίσει τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019, ίσως και νωρίτερα, ήταν η αιτία που ένας περαστικός... είδε φως και άλωσε πανεύκολα το κόμμα

Για επιθεώρηση στο Ελληνικό πήγε ο Βασίλης Σπανάκης και έριξε και ένα λιβάνισμα στην...

Στο εργοτάξιο του Ελληνικού βρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, φορώντας και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί...

Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναμονή για τον αντίπαλο του Στέφανου Κασσελάκη – Ο πρόεδρος...

Το Σάββατο αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη για την προεδρία του κόμματος

«Ούτε την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη δεν θα περνούσε»: Νέα επίθεση Σπίρτζη σε Κασσελάκη

Μέρα με τη μέρα «ανεβαίνουν» οι τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ, δυναμιτίζοντας κι άλλο το κλίμα και αποδεικνύοντας ότι στο κόμμα επικρατεί ο απόλυτος διχασμός, την...

Παρανόμησε ο Κασσελάκης; Τι παραδέχτηκε ο ίδιος, τι προβλέπει ο νόμος

Ερωτηματικά προκαλούνται γύρω από το νέο «σούσουρο» με τον Στέφανο Κασσελάκη και την εξωχώρια εταιρεία του. Η αποκάλυψη ήρθε μετά την κίνηση του προέδρου...

Στην Ντόχα μετά την Ινδία ο Μητσοτάκης – Το Σάββατο συνάντηση με τον εμίρη...

Στην Ντόχα βρίσκεται ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία. Ο πρωθυπουργός θα έχει το Σάββατο συνάντηση με...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Γερασιμίδου για Γιώργο Νταλάρα: «Βγήκε από συνέντευξη στη μνήμη του Τσιτσάνη, δεν μπορείς να πηγαίνεις με το ματσούκι»

H Ελένη Γερασιμίδου έδωσε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Fay’s Time» στην οποία μίλησε για τα 44 χρόνια κοινής πορείας της με τον Αντώνη Ξένο,...

Tο «ευχαριστώ» της Καρυστιανού – Ξεπέρασαν τις 600.000 οι υπογραφές για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας

Πάνω από 640.000 υπογραφές έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το διαδικτυακό ψήφισμα που ξεκίνησε η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού.Οι...

Την Τετάρτη «παραλύει» η χώρα: Ποιοι συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία – Τι ισχύει με ΜΜΜ

Στο έδαφος όλες οι αεροπορικές πτήσεις – Χωρίς ταξί η Αθήνα 27 και 28/2

Η σχέση ζωής της Νατάσας Καραμανλή με τον θρύλο του κρητικού τραγουδιού Λουδοβίκο των Ανωγείων

Μια φιλία ζωής γράφει συνεχώς και νέα κεφάλαια. Ο λόγος για τη φιλία που διατηρεί χρόνια τώρα η Νατάσα Καραμανλή με τον τραγουδοποιό και...

Γιατρός το θύμα που δολοφονήθηκε στην Αγία Βαρβάρα – Τι όπλισε το χέρι του πεθερού του

Ο 69χρονος πυροβόλησε τον 57χρονο στην αυλή της οικίας τους - «Νόμιζα ότι η κόρη μου κακοποιείται»

Ανατροπή: Πρώην δημοσιογράφος ο νεκρός σε στύλο υψηλής τάσης της ΔΕΗ

Στον Απόστολο Φουρνατζόπουλο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας σε στύλο υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για τον 26χρονο πρώην...

Ο Γιώργος Αμούτζας απαντά σε όσους κοιτούν με μισό μάτι τη συμμετοχή του στο J2US καθώς έχει παίξει στην Επίδαυρο

Ο Γιώργος Αμούτζας, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από την τηλεοπτική σειρά "Σασμός" όπου υποδυόταν το ρόλο του "Νικηφόρου" και σκοτώθηκε από το χέρι του...

«Η ζωή μου ήταν κόλαση! Το κρίμα στο λαιμό σου» – Ανατριχίλα από το χειρόγραφο σημείωμα της Σταυρούλας με ονόματα πολιτικών

Tραγικός ήταν ο επίλογος στο θρίλερ της εξαφάνισης της 53χρονης Σταυρούλας Γκουγκουλιά από την Κυψέλη, τα ίχνη της οποίας αγνοούνταν από τον περασμένο Αύγουστο....

«Σκοτωμός» κάτω από το βίντεο της Καλομοίρας – «Γιατί έγινες έτσι;»

«Πεδίο μάχης» έγινε η ανάρτηση της Καλομοίρας στο Instagram, με τους χρήστες να σχολιάζουν ότι έγινε αγνώριστη και τους φαν της να υπερασπίζονται τις...

«Πειραγμένες ράγες» – Οργή και προβληματισμός από το τελικό πόρισμα για τα Τέμπη

Ανατριχίλα, οργή και έντονο προβληματισμό προκαλεί το τελικό πόρισμα «φωτιά» του ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών και ορισθέντα ως τεχνικού συμβούλου του συλλόγου των...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ