Σε παρωδία χωρίς προηγούμενο εξελίχθηκε η πολυαναμενόμενη ακρόαση των Βασίλη Κικίλια, Νίκου Χαρδαλιά, Παναγιώτη Αρκουμανέα και Σωτήρη Τσιόδρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο των «διπλών βιβλίων» του ΕΟΔΥ, που έφερε στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία».
Το κουαρτέτο απλώς μετέφερε στη Βουλή την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση των 18:00, καθώς επιδόθηκε σε απέραντους και ανούσιους μονολόγους και δεν έδειξε καμία απολύτως διάθεση να απαντήσει στα πλείστα όσα ερωτήματα τους έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για τα «καυτά» ζητήματα της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κ. Χαρδαλιάς, Αρκουμανέας και Τσιόδρας δεν καταδέχτηκαν καν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών και η συνεδρίαση έληξε με τη δευτερολογία του υπουργού Υγείας, ο οποίος περιορίστηκε να τοποθετηθεί για τα θέματα των εμβολίων.
Αναφορικά δε με το επίμαχο ζήτημα της καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, όχι μόνο δεν δόθηκε καμία πειστική απάντηση και δεν υπήρξε καμία διάθεση ανάληψης ευθύνης, αλλά επιχειρήθηκε η διαστρέβλωση της κοινής λογικής.
Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επέλεξαν να… σφυρίξουν αδιάφορα, ενώ υπάρχει ακόμα και παρέμβαση εισαγγελέα για την ετεροχρονισμένη καταγραφή των κρουσμάτων στην Κοζάνη.
Ο Βασίλης Κικίλιας απέρριψε την ύπαρξη σκανδάλου στον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων με τον ισχυρισμό ότι «πρόκειται περί τεράστιας παρανόησης, δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής» και λέγοντας ότι υφίσταται μόνο ένα μητρώο, που χρησιμοποιείται από όλους τους φορείς. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι όλα τα θετικά κρούσματα είναι καταγεγραμμένα στην ώρα τους.
Ο δε Παναγιώτης Αρκουμανέας επανέλαβε μονότονα ότι «ένα είναι το εθνικό μητρώο Covid, το έχει η ΗΔΙΚΑ και εκεί καταχωρούνται όλα τα στοιχεία» και πως «το σύστημα που έχουμε για να διατηρούμε τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ παρουσιάστηκε, εσκεμμένα δυστυχώς, ως ένα “διπλό βιβλίο”».
Όσο για τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, δεν αναφέρθηκε καν στο θέμα των «διπλών βιβλίων», λέγοντας απλώς ότι η Πολιτική Προστασία αντλεί τα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ και συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ. Αντί να δώσει απαντήσεις, ο Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε το έργο της Πολιτικής Προστασίας -ωσάν να ήταν αυτό το θέμα της συνεδρίασης-, διαβεβαιώνοντας ότι παραμένει σε συναγερμό και σε απόλυτη επαγρύπνηση, ενώ επικαλέστηκε και τον… στρατηγό Αννίβα, χρησιμοποιώντας τη φράση του «είτε θα τον βρούμε τον δρόμο είτε θα τον φτιάξουμε», προκειμένου να πείσει τους παριστάμενους βουλευτές ότι δεν βρήκε τίποτε έτοιμο.
Όσον αφορά τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, δήλωσε εξαρχής ότι δεν θα μπει «σε θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης», προχωρώντας σε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της υγειονομικής κρίσης, με τη χρήση μάλιστα διαφανειών. Όχι μόνο βγήκε εκτός θέματος, αλλά δεν απάντησε στα δεκάδες ερωτήματα που του έθεσαν οι βουλευτές. Πάντως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον ιό, που, όπως είπε, «είναι εδώ και θα μας πιέσει κι άλλο», εκφράζοντας την αγωνία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.
Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε η εκτίμησή του ότι «θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις». Προειδοποίησε ακόμα πως «αν επικρατήσει το variant (το μεταλλαγμένο στέλεχος) στη χώρα μας, μπορεί να έχουμε πρόβλημα έως τις αρχές Μαρτίου», ενώ σημείωσε ότι έχει συγκροτηθεί δίκτυο παρακολούθησης των μεταλλάξεων και ιδίως των πολλαπλών παραλλαγών του ιού.
Δεκάδες οι ερωτήσεις που δεν απαντήθηκαν ποτέ
Η δυσανεξία των τεσσάρων στον διάλογο πιστοποιείται από το γεγονός ότι δεν απαντήθηκε σχεδόν καμία από τις δεκάδες ερωτήσεις που τέθηκαν.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε τη γνώμη του Σωτήρη Τσιόδρα ως προς το ζήτημα της σχέσης πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης και γνώμης της επιτροπής ειδικών. Τον ρώτησε ακόμα γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι προτείνει η επιτροπή με την επιστημονική ευθύνη της και τι κάνει η κυβέρνηση. Ζήτησε, επίσης, τη γνώμη του σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την άρση της πατέντας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν έλαβε καμία απάντηση.
Διαβάστε ακόμα: Τα πρακτικά της δεύτερης επιτροπής εμπειρογνωμόνων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ που «στρίμωξε» τον Τσιόδρα
Ερωτήσεις τέθηκαν και από τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παύλο Πολάκη να ρωτά επιμόνως για την κολχικίνη, επισημαίνοντας ότι «όλο το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στον αέρα» και ζητώντας εκ νέου από την κυβέρνηση να μην «ποντάρει όλα τα λεφτά της στο εμβόλιο».
Μάλιστα, κατά την τοποθέτηση του αψύ Σφακιανού δημιουργήθηκε ένταση στην επιτροπή, με τον «γαλάζιο» πρόεδρο Θανάση Μπούρα να τον επιπλήττει, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για να τοποθετηθεί αναλυτικά.
Μάλιστα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος (Ν.Δ.) επιτέθηκε στον Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι είναι «αρχιτέκτονας» των επιθέσεων στον επιστημονικό χώρο. «Επιθέσεις στον κ. Τσιόδρα, που δίνει μάχη ενημέρωσης και επιστημονικού διαφωτισμού» υποστήριξε, κατηγορώντας τον επειδή σήκωσε, όπως είπε, «το περίφημο δήθεν “ΕΟΔΥ gate” για διπλές καταγραφές».
Πάντως, παρά τις προσπάθειες της Ν.Δ. να πείσει ότι δεν υπάρχει το σκάνδαλο που αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», αρκετοί βουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις.
Ο Αντώνης Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης επισήμανε ότι, όταν η «δημοκρατία» και το «Βήμα» αποκάλυψαν την υπόθεση, «τη Δήμητρα Κρουστάλλη από το “Βήμα” την έδιωξαν, κατόπιν πιέσεων του Μαξίμου, όπως έγραψε η ίδια. Ο,τι προπαγάνδα θέλετε περνάτε», όπως σχολίασε.
Σειρά ερωτημάτων υπέβαλε και ο Ανδρέας Πουλάς του Κινήματος Αλλαγής, ρωτώντας ποιος διενεργεί τις ιχνηλατήσεις, εάν υπήρξε στη Θεσσαλονίκη μετάλλαξη Νοτίου Αφρικής, καθώς και εάν θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι υγειονομικοί.
Σημειωτέον ότι ο μόνος από τους τέσσερις που δευτερολόγησε για να απαντήσει ήταν ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος όμως στάθηκε κυρίως στο ζήτημα των εμβολίων, υποστηρίζοντας ότι «οι εμβολιασμοί είναι σε πολύ καλό επίπεδο» και ότι «ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούνιο».