Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022

Η ειδική πλατφόρμα για την ψήφο των ομογενών ενεργοποιεί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές!

Πυρετός στα επιτελεία των κομμάτων

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Οι εκλογές μπορεί επισήμως να αργούν, όμως οι μηχανές έχουν αρχίσει να ζεσταίνονται και οι προετοιμασίες να ξεκινούν από ένα νέο πεδίο, το οποίο μάλιστα μπορεί και να πυροδοτήσει έντονη κομματική σύγκρουση.

  • Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Πρόκειται για τους απόδημους Έλληνες οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο κατοικίας τους και δεν είναι εύκολο, τουλάχιστον επί του παρόντος, να προβλεφθεί πώς θα επηρεάσουν το σκηνικό της κάλπης…

Η συζήτηση τροφοδοτήθηκε επειδή άνοιξε -χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη λειτουργική- η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να εγγραφούν οι ομογενείς για να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές.

Και μόνο, πάντως, η έναρξη της σχετικής διαδικασίας, σε φαινομενικά «νεκρό» χρόνο και με τον Πρωθυπουργό να διαψεύδει τις πρόωρες κάλπες, είναι αρκετή για να ενισχύσει τις υποψίες ότι δοθείσης της κατάλληλης ευκαιρίας θα επιχειρηθεί αιφνιδιασμός.

Άλλωστε, εκτός από την τοποθέτηση του Μ. Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο υφυπουργός Θ. Λιβάνιος έχει επιφορτιστεί πλέον -με απευθείας αναφορά στο Μέγαρο Μαξίμου- τις αρμοδιότητες του «εκλογομαγειρείου».

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να ψηφίσουν χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε με ευρύτατη συναίνεση λίγο καιρό μετά τη νίκη της Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2019. Με βάση τη νέα ρύθμιση, μάλιστα, οι βουλευτές Επικρατείας, οι οποίοι και θα ψηφίζονται από την κατηγορία αυτή, αυξάνονται από 12 σε 15, «αφαιρώντας» από μία έδρα από την Α΄ Αθηνών, τον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών και την Αχαΐα.

Υπολογίζονται σε συνολικά 800.000 άτομα οι απόδημοι που θα ψηφίσουν

Το κλειδί που θα επηρεάσει όμως τη ζυγαριά του αποτελέσματος βρίσκεται στη σύνθεση αυτού του νέου, μεγάλου, υποσυνόλου του εκλογικού σώματος. Όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, είχαν σημειωθεί σφοδρές αντιπαραθέσεις, κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ζητήσει να ισχύσουν άλλα κριτήρια για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος είχε κάνει -λόγω και των καταβολών του από τον Περισσό- μια κυκλωτική κίνηση με το ΚΚΕ, αποδεχόμενος τις προτάσεις του να υπάρχουν οικονομικοί δεσμοί και φορολογικές υποχρεώσεις με την Ελλάδα, καθώς και να μπει χρονικό όριο απουσίας από τη μητέρα πατρίδα. Έτσι, τελικά, για να μην απομονωθεί, είχε δώσει θετική ψήφο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και αρχικά ζητούσε να εκλέγουν οι ομογενείς έναν ορισμένο αριθμό βουλευτών αλλά να μην προσμετράται η ψήφος τους στο τελικό αποτέλεσμα και κατά συνέπεια να μην είναι καθοριστική για την ανάδειξη της κυβέρνησης.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Χατζηδάκης: «Σενάριο επιστημονική φαντασίας ότι με παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης»

Ενώ πάντως η επιστολική ψήφος είχε απορριφθεί για λόγους διαφάνειας, τώρα φαίνεται ότι η συγκρότηση αυτής της νέας εκλογικής δεξαμενής έχει πολλά άγνωστα σημεία. Οι κυβερνητικές διαρροές κάνουν λόγο για μια μάζα συνολικά 800.000 ανθρώπων, η οποία αποτελεί ασφαλώς ένα τεράστιο ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό των εκλογέων. Αν υπολογιστεί ότι το έως τώρα ενεργό εκλογικό σώμα κυμαίνεται περί τα 6.000.000 ψηφοφόρων, πρόκειται για πάνω από 12%.

Από την άλλη πλευρά, έμπειροι εκλογολόγοι, όπως ο Ηλ. Νικολακόπουλος, αμφισβητούν εάν ο αριθμός αυτός είναι εντός πραγματικότητας. Έστω και έτσι το κυρίαρχο «target group» που φαίνεται ότι ενδιαφέρει τη Ν.Δ. στους σχεδιασμούς της είναι οι κάτω των 45 ετών σε συνδυασμό με τους περίπου 500.000 Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία της κρίσης, δηλαδή η λεγόμενη γενιά του brain drain. Η καταρχήν εκτίμηση είναι ότι στον πληθυσμό αυτό η επιρροή της Ν.Δ. είναι συγκριτικά μεγαλύτερη, αν και αποτελεί γεγονός ότι η μαζική φυγή νέων κυρίως ανθρώπων που άρχισε μετά το 2010 και εντάθηκε τα επόμενα χρόνια ήταν αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών.

Κρίσιμο, επομένως, ζήτημα θεωρείται το προφίλ των αποδήμων που θα εγγραφούν στην εδική πλατφόρμα για να ψηφίσουν. Αυτό, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εκφράζονται -ανεπίσημα προς το παρόν- φόβοι ότι ενδέχεται να αποτελέσει μια παγίδα και ένα στοιχείο δυνάμει νοθείας του αποτελέσματος.

Στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή αλλά για να λάβουν την απάντηση πρέπει προηγουμένως να αναζητηθούν από τις βάσεις του Δημοσίου όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Έτσι, εκτός από την αριθμητική αποτύπωση, η όλη διαδικασία επιτρέπει την επεξεργασία των «χαρακτηριστικών» των δυνάμει ψηφοφόρων και κατ’ επέκταση την εκτίμηση της εκλογικής τους συμπεριφοράς και προτίμησης.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  «Αρένα» η Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας: Η ΕΕ αγοράζει το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο

Γιατί η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση!

Ένα σοβαρό επίσης θέμα έχει να κάνει με τους μηχανισμούς κινητοποίησης των αποδήμων για να σπεύσουν να μπουν στην πλατφόρμα. Έχοντας υπέρ αυτής και την επικοινωνιακή μηχανή που θα βοηθηθεί έτι περαιτέρω από την σχεδιαζόμενη καμπάνια αρκετών εκατομμυρίων ανάλογης με τη λίστα Πέτσα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ζήτημα που θέτουν ορισμένοι ωστόσο είναι πώς θα ελεγχθεί η διαδικασία εγγραφής των αποδήμων ώστε να μην υπάρξουν άλλου τύπου προβλήματα ή λαθροχειρίες.

Για το επιτελείο της Ν.Δ. μάλιστα υπάρχει και ένας πιο σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων που βρίσκεται στο μικροσκόπιό τους. Με δεδομένο ότι ο νόμος προβλέπει τη συγκρότηση εκλογικών κέντρων όπου συγκεντρώνονται 50 και πλέον εκλογείς, έχει τεθεί κατά τις πληροφορίες στόχος να προσελκυστούν τουλάχιστον 150.000 ομογενείς σε αυτή την κατεύθυνση με σκοπό να λειτουργήσουν ως «εφεδρεία» του προβαδίσματος της Ν.Δ. Αυτή η προσέγγιση δείχνει ότι οι ψήφοι αυτές μπορεί να χρειαστούν και για να καλύψουν ή και να εξισορροπήσουν σημαντικές απώλειες του κυβερνώντος κόμματος στο εσωτερικό.

Μπορεί μάλιστα στις δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται τώρα η Ν.Δ. να δείχνει μια ισχυρή δημοσκοπική υπεροχή, αλλά φαίνεται ότι πίσω από τις θριαμβολογίες φτιάχνεται και μια γραμμή ύστατης άμυνας. Οι 150.000 ψήφοι είναι κάτι λιγότερο από το 3%, όμως μπορεί να αποδειχθεί (χωρίς μάλιστα να πάνε «μονοκούκι» σε μια πλευρά) το ποσοστό που θα κρίνει προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά αν χαθεί η σημερινή ευφορία.

Ακόμη πιο κρίσιμο μπορεί να αποδειχθεί αυτό το μέγεθος στην περίπτωση που, λόγω της απλής αναλογικής, ακολουθήσουν και δεύτερες απανωτές εκλογές, στις οποίες ο νικητής ίσως και να βγει στο νήμα, αλλά με βάση την ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πιθανόν τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, έστω και εάν η διαφορά του σε ψήφους είναι οριακή…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχει χρέος 407.866 ευρώ σε κάρτες

Προνομιούχοι και «πλέμπα». Αυτή είναι η διάκριση που υπάρχει στην Ελλάδα. Πώς αλλιώς να...

Ο δημοσκόπος που έβλεπε «θρίαμβο Σημίτη» το 2004, τώρα βλέπει αυτοδυναμία Μητσοτάκη!

Στο «κανάλι του Πρετεντέρη» εμφανίστηκε δημοσκόπηση που δίνει με αστροναυτική αναγωγή τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

Ευτυχώς η Σακελλαροπούλου δεν πρόλαβε να βραβεύσει και τον π. Αντώνιο της Κιβωτού

Θα μείνει ούτως ή άλλως στην ιστορία ως η πιο αποτυχημένη πρόεδρος από συστάσεως...

Οι «παγετώνες» του Τσίπρα στην Πέλλα «ισοπέδωσαν» το Twitter!

«Εκτός των δυσκολιών που αντιμετωπίζετε λόγω της φύσης του επαγγέλματος της αγροτικής παραγωγής που...

«Η επιταγή ακρίβειας είναι εξαπάτηση» – 170 ευρώ κατά μέσο όρο και όχι 250...

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου «εξορθολογισμός της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας,...

Η πρώτη αντίδραση Πλεύρη μετά το «χαστούκι» του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Τουλάχιστον μουδιασμένη είναι η πρώτη αντίδραση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, μετά την απόφαση...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Τρία συμπεράσματα από τη στάση Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης»

«Ο κ. Μητσοτάκης, αφού απέρριψε τη διακομματική επιτροπή για τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια...

«Όχι» Τασούλα στη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων για τις υποκλοπές

Πέπλο προστασίας ύψωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο...

Χατζηδάκης: «Σενάριο επιστημονική φαντασίας ότι με παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης»

Δεν μπορεί να πιστέψει ο Κωστής Χατζηδάκης ότι τον παρακολουθούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο...

Πάλι καλά που «τσέκαρε» το πιλοτήριο του Rafale η Σακελλαροπούλου

Αμέτοχη και χωρίς «φωνή» σε κάθε κυβερνητική αυθαιρεσία που διασύρει τη χώρα, η πρόεδρος...

Σφοδρές αντιδράσεις στο ΕΣΥ για το νομοσχέδιο Γκάγκα – Βάζουν ταφόπλακα στη δημόσια περίθαλψη

Σε θέση μάχης οι γιατροί - «Οδοστρωτήρας» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας το νομοσχέδιο Γκάγκα

Ύπουλο χτύπημα στην Όλγα Γεροβασίλη!

Γενικευμένη επίθεση καταγγέλλει η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία...

«Τα μάζεψε» ο Σκυλακάκης για τον πλειστηριασμό της Κολοβού

Αναδιπλώθηκε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για το πότε έγινε ο πλειστηριασμός στο σπίτι της Ιωάννας...

Της κακομοίρας στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ!

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, καθώς η πλειοψηφία...

Βουλευτής της ΝΔ δικηγόρος σε fund που έβγαλε στο σφυρί κύρια κατοικία!

Ο βουλευτής Κεφαλλονίας της Νέας Δημοκρατίας Παναγής Καππάτος απασχολεί για τρίτη φορά την επικαιρότητα.Η...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αρχισμηνίας 28 ετών ο νεκρός του σοκαριστικού τροχαίου στη Μεσογείων!

Το παλικάρι έτρεχε να προλάβει το λεωφορείο για να πάει στην υπηρεσία του στην Τανάγρα

«Έσπασε» τη σιωπή του ο αδελφός του πατέρα Αντώνιου: «Γνωρίζω τον αδελφό μου, την αθωότητά του»

Τι λέει από τη Χίο ο πάτερ Διονύσιος - Πληροφορία σοκ: «Κρατήστε το στόμα σας κλειστό, θα σας σκοτώσουμε»! Απειλές για την υπόθεση της «Κιβωτού»;

Χαμός στον αέρα με Λιάγκα και εργαζόμενο στην «Κιβωτό»: «Ντροπή σου!»

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στον αέρα της εκπομπής «Πρωινό»...

Χαμός στο Open με τον «φυσιογνωμιστή» Evan Γεωργουλάκη και τον Γιώργο Καραμέρο!

Θερμό επεισόδιο είχαμε σήμερα μεταξύ του «φυσιογνωμιστή» Evan Γεωργουλάκη...

NEWSROOM