22/5/2022

Έλενα Κουντουρά: «Απόλυτη ανάγκη τα αρνητικά τεστ κορωνοϊού σε όλα τα ταξίδια στην Ε.Ε. το 2021»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αν και όταν εφαρμοστεί στα ταξίδια, δεν αναιρεί την αναγκαιότητα του τεστ κατά τις μετακινήσεις

Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δεν υπάρχει ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων, παρά μόνο συστάσεις από την Κομισιόν για την ασφάλεια στα ταξίδια και τις μετακινήσεις. Η ευθύνη έγκειται στις ίδιες τις χώρες, οι οποίες αποφασίζουν ποιες συστάσεις θα υιοθετήσουν και ποιες όχι για την προστασία τους από την εξάπλωση του ιού.

Το άναρχο άνοιγμα των συνόρων μας το προηγούμενο καλοκαίρι κόστισε πολύ στη δημόσια υγεία, αλλά και στον τουρισμό μας και χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να παραμείνει ένας ασφαλής προορισμός. Θα είχαμε διατηρήσει τη θέση μας και τη φήμη μας ως μία από τις κορυφαίες, παγκοσμίως, χώρες στη διαχείριση της πανδημίας, όπως κάναμε στην αρχή της. Με κανόνες ασφαλούς εισόδου σε όλες ανεξαιρέτως τις αφίξεις ήδη από το καλοκαίρι, εάν είχαμε επιβάλει την υποχρέωση για αρνητικό τεστ, θα είχε περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

Ο τουρισμός θα είχε κινηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι σήμερα με επισκέπτες που εισέρχονται μόνο με αρνητικό τεστ, για την ασφάλειά τους, αλλά και των συμπολιτών μας. Δυστυχώς, η Ελλάδα καθυστέρησε και εισήγαγε την υποχρέωση αρνητικού μοριακού τεστ για όλες τις αφίξεις στις πύλες εισόδου πολύ αργά, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, και αφού ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Με την εμπειρία μου ως υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας την περίοδο 2015-2019 και ως αρμόδια για τον τουρισμό και τις μεταφορές από τη σημερινή μου θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχα ζητήσει ήδη από την άνοιξη του 2020 να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση την απόλυτη ανάγκη να επιτρέπεται μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος των επισκεπτών στη χώρα μας. Στις δημόσιες τοποθετήσεις μου είχα τονίσει ότι τα τεστ είναι η μόνη λύση για να αποτραπεί η εισαγωγή κρουσμάτων και διασποράς του ιού, να προστατευτεί η υγεία και να ξεκινήσει ο τουρισμός με ασφάλεια.

Το (καλό) παράδειγμα της Κύπρου

Η Κύπρος, που εφάρμοσε το υποχρεωτικό τεστ προτού ανοίξει τα σύνορά της το καλοκαίρι, σήμερα συγκαταλέγεται στις λίστες διεθνών φορέων μεταξύ των χωρών που διαχειρίστηκαν καλύτερα την πανδημία. Δεν επιτρέπεται, επομένως, να εφησυχάσουμε και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν οι λάθος χειρισμοί της προηγούμενης χρονιάς.

Την ώρα που άλλες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, επιβάλλεται να διατηρήσουμε τα υποχρεωτικά αρνητικά τεστ πριν την είσοδο στη χώρα μας, τουλάχιστον για όλο το 2021 και να διεκδικήσουμε σε όλα τα επίπεδα τον ευρωπαϊκό συντονισμό. Η Κομισιόν καθυστέρησε να παρέχει ένα συνολικό πλαίσιο, όχι απλά συστάσεων, αλλά απαιτούμενων ενιαίων κανόνων και ξεκάθαρων κριτηρίων στα ταξίδια και τις μετακινήσεις στην Ε.Ε., το οποίο είχα καταθέσει ως πρόταση και υιοθετήθηκε σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον τουρισμό, τον Ιούνιο του 2020.

Ακόμη και σήμερα, σε ορισμένες χώρες το τεστ απαιτείται μόνο την επόμενη ημέρα από την άφιξη. Αυξάνονται, έτσι, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες στους συνεπιβάτες τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και στους χώρους αναμονής πριν την αναχώρηση, όπως, π.χ., στα αεροδρόμια.

Απαραίτητη προϋπόθεση το αρνητικό τεστ

Λόγω της επείγουσας αυτής κατάστασης, πήρα την πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ζήτησα από την Κομισιόν να προτάξει ως αναγκαία και υποχρεωτική σε όλη την Ε.Ε. την προϋπόθεση αρνητικού τεστ, πριν από κάθε αναχώρηση. Σε ερώτηση που κατέθεσα με τη στήριξη και συνυπογραφή όλων των συναδέλφων μου ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, την καλέσαμε να ενημερώσει άμεσα για τον σχεδιασμό της και να αντιληφθεί τη σημασία των υποχρεωτικών τεστ.

Όλοι ελπίζουμε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όμως η παραγωγή τους καθυστερεί και οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται με πιο αργούς ρυθμούς από τον αρχικό σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούν αρκετοί ακόμη μήνες, ώστε να εμβολιαστούν οι νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και να επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας.

Στερούμαστε ακόμη επαρκή και βάσιμα επιστημονικά δεδομένα για το αν τελικά οι εμβολιασμένοι πολίτες μεταδίδουν ή όχι τον ιό. Η συζήτηση για πιθανή ταξιδιωτική χρήση των ιατρικών πιστοποιητικών εμβολιασμού έχει μεν ξεκινήσει στην Ευρώπη, οι σχετικές όμως προτάσεις έχουν προσκρούσει στις αντιδράσεις ορισμένων χωρών και της Κομισιόν, έχοντας ορθώς κριθεί πρόωρες και ανεπαρκείς, με τα σημερινά δεδομένα, για την προστασία από την εξάπλωση του ιού.

«Ασήκωτη» μια ακόμη χρονιά περιορισμών και απραγίας

Ο τουρισμός και οι μεταφορές, που παρέλυσαν από την πανδημία, δεν αντέχουν μία ακόμη χρονιά περιορισμών και απραγίας. Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός είναι καταλύτης για την οικονομία και την κοινωνία, η υγειονομική κρίση έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται χωρίς δουλειά και χωρίς στοιχειώδες εισόδημα για να επιβιώσουν.

Η κρισιμότητα στη διαχείριση της πανδημίας επιβάλλει να είμαστε σαφείς. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και μέθοδος, με τα σημερινά δεδομένα, είναι επισφαλής για την υγεία και τον τουρισμό μας. Μόνο με υποχρεωτικά τεστ των επισκεπτών από όλον τον κόσμο, ανεξάρτητα από την πορεία των εμβολιασμών, μπορούμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, να προστατεύσουμε την υγεία των τουριστών και των Ελλήνων πολιτών και να αποτελέσει η χώρα μας έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς για το 2021.

Ως εκ τούτου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αν και όταν εφαρμοστεί στα ταξίδια, δεν αφαιρεί την αναγκαιότητα του τεστ κατά τις μετακινήσεις.

*πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίδυμο – φωτιά στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος!

Απίστευτη επίδειξη δύναμης από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Εμφανίστηκαν αγκαλιά στον...

Λαβωμένος ο «Καίσαρας» Πατέλης στο Κολωνάκι

Εχασε τη μάχη ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξης Πατέλης, ο οποίος...

Καθηλωμένο το πανελλήνιο από τα τεκταινόμενα στο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Οι εξελίξεις στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κιν Αλ, πρώην Ελιάς, σε συνεργασία με...

«Παραπληροφόρηση» – Έτσι απάντησε το ΥΠΕΞ στη θρασύτατη τουρκική ανακοίνωση μετά την πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη

Με αναφορά και στο NATO η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ - Για «νευρικότητα και αδιέξοδο» της Τουρκίας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Yeni Safak: Αφερέγγυος ο Μητσοτάκης

Με τίτλο «Ο Μητσοτάκης έμεινε από φερεγγυότητα (σ.σ. και όχι από… πίστωση όπως μεταφράστηκε...

Το «υβριδικό» σκάνδαλο της ΔΕΗ στην Ικαρία!

Πώς ένα «18μηνο» πρότζεκτ του 2008 παραμένει ανολοκλήρωτο, ενώ ο προϋπολογισμός, από 17.497.000€, έχει ξεπεράσει τα 40.000.000€

Ο κόσμος γύρισε την πλάτη στα ψίχουλα του Fuel Pass

Με μέτρα-παρωδία επιχειρεί η κυβέρνηση να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κόσμου για την ασυγκράτητη...

Μισόλογα του Οικονόμου για το πάρτι εκατομμυρίων των golden boys της ΔΕΗ

Με μισόλογα απάντησε στην ερώτηση της «δημοκρατίας» για τη θέση της κυβέρνησης στο «πάρτι...

Όλο το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ!

Ο γνωστός ήλιος του ΠΑΣΟΚ τελικά… μέθυσε κι ούτε καν ακουγόταν χθες το απόγευμα...

Κουφέτα στο στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο έρωτας που γεννήθηκε στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη θα οδηγήσει σε γάμο και...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λύγισαν και τα σίδερα στην κηδεία του 10 μηνών βρέφους… Με ρουχαλάκι του στα χέρια η μητέρα του

Σκηνές που θύμιζαν αρχαία τραγωδία εκτυλίχθηκαν στην Ελασσόνα νωρίτερα,...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

«Άγριες μέλισσες»: Αυτό είναι το φονικό φινάλε

Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνονται έπειτα από τρία χρόνια επιτυχίας...

Κατερίνα Βελλίδη: «Έσβησε» στα βουβά η «σιδηρά κυρία του Βορρά»

Η ζωή της Κατερίνας Βελλίδη παραπέμπει σε παραμύθι, σε...

Καταγγελία: Εγκληματική αισχροκέρδεια της Elpedison

H εταιρία μέσα σε μία εβδομάδα εξέδωσε (πάλι) λογαριασμό για την ίδια περίοδο, διπλασιάζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ