Ενστάσεις εκφράζει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για τη ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο, με την οποία η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου οδηγείται στην «πόρτα της εξόδου». Το θέμα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ένταση στην Βουλή. Μάλιστα  η κ. Θάνου μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής, χαρακτήρισε τη ρύθμιση προσχηματική.

Ειδικότερα, η  Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής  σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι η πρόβλεψη για αναδρομικότητα του κωλύματος  μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι συντάκτες της έκθεσης επικαλούνται, μάλιστα, προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως έκανε μεταξύ άλλων και η κυρία Θάνου το πρωί σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού), η οποία κάνει λόγω για «υποχρέωση σεβασµού της θητείας των αρχών ελέγχου µέχρι της λήξεώς της και του µη πρόωρου τερµατισµού της παρά µόνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρµοστέας νοµοθεσίας (…), µε εξαίρεση σπουδαίο και αντικειµενικά εξακριβώσιµο λόγο».