2/10/2022

Όμηροι ένοχων μυστικών και σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με την κοινωνία

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη προκαλεί σοβαρά ερωτήματα εντός της κυβέρνησης και της «γαλάζιας» παράταξης

Σε επιλογές που προκαλούν προβληματισμό και ερωτήματα σε όλα πλέον τα μέτωπα δείχνει να επιμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστω και εάν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας -ειδικότερα δε αυτά που ψήφισαν και στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία– αντιδρούν και εξεγείρονται. 

  • Του Ανδρέα Καψαμπέλη 

Από το θέμα της πανδημίας έως το Μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά, από τις συνεχείς μεταγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ, και δη του «σημιτικού» σκέλους του, έως τη ροπή στον «δικαιωματισμό» και τους τελευταίους χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη, οι αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζονται από έναν ευδιάκριτο πλέον πολιτικό αυτισμό. Ύστερα, μάλιστα, από τα κοινωνικά, πολιτικά και εθνικά ζητήματα, ήρθαν τώρα και τα ηθικά, για να ενισχύσουν τις απορίες αλλά και τις αγωνίες -εντός των τειχών της «γαλάζιας» παράταξης- για την πορεία των πραγμάτων.

Η στοχοπροσήλωση ήταν για τον κ. Μητσοτάκη ανέκαθεν -προτού ακόμη ηγηθεί της Ν.Δ. και γίνει πρωθυπουργός- ένα βασικό χαρακτηριστικό του. Αυτό τον βοήθησε, άλλωστε, να έχει έως το 2019 νικηφόρες μάχες. Ταυτόχρονα όμως έδειχνε ότι μπορούσε να αφουγκράζεται και τα κοινωνικά μηνύματα, σε συνδυασμό με τις επικοινωνιακές προτεραιότητές του. Η εικόνα αυτή έχει προ πολλού αλλάξει και ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να διακατέχεται από μια εμμονική τακτική σε όλους τους κρίσιμους τομείς, ακόμη και αν πηγαίνει εντελώς αντίθετα προς την κοινωνία.

Δεν θεωρείται από πολλούς άσχετο και το γεγονός ότι σταδιακά άλλαξε το επιτελείο του, παραγκώνισε και παραμέρισε παλαιούς συνεργάτες του και περιστοιχίζεται από ανθρώπους οι οποίοι λειτουργούν πρωτίστως ως «βασιλικότεροι του βασιλέως». 

Η δικαιολογία ότι στις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. εξακολουθεί να έχει σημαντικό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να αντιμετωπίζεται σοβαρά και εντός του κυβερνητικού χώρου. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την κλονισμένη αξιοπιστία των μετρήσεων αλλά και με τα ίδια τα ποιοτικά στοιχεία τους, που κάθε άλλο παρά προοιωνίζονται θετική συνέχεια. Όλες οι καμπύλες ικανοποίησης της κοινής γνώμης σημειώνουν μεγάλη και διαρκή υποχώρηση, την ίδια ώρα, μάλιστα, που το εκλογικό χώμα έχει μετατραπεί πάλι σε «χυλό» και -παρά τη φαινομενική στασιμότητα- οι ανακατατάξεις αναμένονται τεκτονικές.

Δημοφιλείς ειδήσεις  180 ημέρες σε πολιτική κόλαση!

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι οι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. γίνονται καθημερινά δέκτες είτε της παγωμάρας είτε της δυσαρέσκειας και της οργής που φουντώνει στη βάση τους. Αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να ακυρώνει τους επίσημους εφησυχασμούς της κυβερνητικής ηγεσίας και να καταδεικνύει την απόσταση που υπάρχει από την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία γίνεται ολοένα και πιο δυσάρεστη, αλλά δίχως να υπάρχει κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου που να θέλει να την αντιληφθεί και να πάρει το ρίσκο να τη θέσει επί τάπητος.

Σε αρκετούς η κατάσταση θυμίζει την περίοδο της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, που είχε και αυτός μετά το 2010 ανάλογες εμμονές, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα στη συνέχεια. Αυτή η σύγκριση ενισχύει και την εικόνα της «μετάλλαξης» που δείχνει να έχει υποστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δεν θεωρηθεί ότι αυτές ήταν ανέκαθεν οι βαθύτερες αντιλήψεις του.

Ο,τι κι αν ισχύει, είναι εμφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιβάλλει μια πολιτική και στηρίζεται σε επιτελείς που, εκτός από τις «σημιτικές παρακαταθήκες», έχουν έντονο το άρωμα της «εποχής ΓΑΠ», όπως σχολιάζουν χαμηλοφώνως και βουλευτές της Ν.Δ. που έχουν ζήσει το τότε και το τώρα. Οι ομοιότητες είναι πασιφανείς, ειδικά στα εθνικά και τα μεταναστευτικά θέματα, ενώ και στην οικονομία ξυπνούν αυτό το διάστημα οδυνηρές μνημονιακές μνήμες, καθώς η «επόμενη μέρα» της πανδημίας φαίνεται ότι επιφυλάσσει στη χώρα δυσάρεστες εκπλήξεις ανάλογου τύπου. Ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου έχουν αναλάβει να προετοιμάζουν το έδαφος. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει διαμορφώσει και εξαρτήσεις από τις οποίες δεν μπορεί να ξεφύγει και να απεμπλακεί. Έχοντας θέσει στο περιθώριο παραδοσιακές δυνάμεις και στελέχη της Κεντροδεξιάς, γίνεται, πολιτικά τουλάχιστον, όμηρος των επιλογών που έχει κάνει ο ίδιος. Το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από πρόσωπα που «έρχονται» από το ΠΑΣΟΚ (από τον Γ. Γεραπετρίτη έως τον Α. Σκέρτσο) και το υποκατάστατο του «σημιτικού εκσυγχρονισμού», δηλ. το Ποτάμι, ενώ ανάλογες είναι οι τάσεις τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στον κρατικό μηχανισμό.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ο Ελπιδοφόρος και τα ψηφαλάκια

Ακόμη και οι τοποθετήσεις υφυπουργών ή συμβούλων, όπως οι κ. Γιατρομανωλάκης και Πατέλης, που διαλαλούν δημοσίως την ομοφυλοφιλία τους ως «χαρακτηριστικό» τους, εντάσσονται εκ των πραγμάτων σε μια άλλη κατεύθυνση, με χαρακτηριστικά που εκφράζουν περισσότερο τον λεγόμενο «δικαιωματισμό» και λιγότερο τις αντιλήψεις και τις αρχές της Κεντροδεξιάς στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμαζόταν να ενισχύσει αυτό τον καιρό το επιτελείο του και με άλλα πρόσωπα «εκσυγχρονιστικών» καταβολών. Μένει να φανεί εάν οι τελευταίες εξελίξεις θα βάλουν κάποιο φρένο.

Η κάλυψη στη Μενδώνη και η εμμονή στον εκσυγχρονισμό

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε όμηρος και της επιλογής του να τοποθετήσει τη Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, η οποία ξεκίνησε ως γενική γραμματέας επί Κώστα Σημίτη το 1999, διατηρώντας τη θέση αυτή σχεδόν όλο το υπόλοιπο διάστημα έως το 2015, με εξαίρεση την περίοδο 2004-2009.

Εκτός των άλλων παραμέτρων που έχει η υπόθεση Λιγνάδη, σε ένα κολοσσιαίο και πρωτοφανές ηθικό θέμα -που σχετίζεται, μάλιστα, με ανηλίκους-, ο πρωθυπουργός φάνηκε να μην μπορεί να απομακρύνει μια «εκ μεταγραφής» υπουργό, η οποία, μη έχοντας, άλλωστε, εκλεγεί βουλευτής, είναι και δοτή.

Η κυβέρνηση συνολικά αποδείχθηκε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη, με αντιφάσεις, αστείες δικαιολογίες και υπόλογη ενώπιον της κοινής γνώμης για σειρά κορυφαίων ερωτημάτων, που αγγίζουν τις πιο λεπτές ευαίσθητες χορδές κάθε κανονικού ανθρώπου.

Ακόμη και σήμερα, που ο Δ. Λιγνάδης έχει προφυλακιστεί, δεν έχουν δοθεί σαφείς και πειστικές απαντήσεις για το ποιος και γιατί τον επέβαλε ως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Κι αυτό ενισχύει τις υποψίες ότι υπάρχουν ένοχα μυστικά γύρω από την υπόθεση η οποία επιχειρήθηκε να κλείσει από πολιτικής πλευράς, παρά τους υψηλούς τόνους, με τη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αποδοκιμάζουν την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη αλλά σιωπούν γαλάζιοι βουλευτές

Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές ένα τέτοιο θέμα θα προκαλούσε πραγματικό σεισμό και οι παραιτήσεις υπουργών θα ήταν το λιγότερο που θα συνέβαινε. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε την κυρία Μενδώνη όχι μόνο για να μη διακινδυνεύσει αποκαλύψεις σχετικά με τον διορισμό Λιγνάδη που θα έφερναν και τον ίδιο σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, αλλά και για να μην αχρηστεύσει την τακτική εδραίωσής του στον κεντρώο -και δη «εκσυγχρονιστικό»- χώρο, που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πολιτική εμμονή του, αφού πιστεύει ότι εκεί θα κριθούν μεσοπρόθεσμα οι εξελίξεις…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι απόλυτοι επαγγελματίες στην προπαγάνδα

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το επιτελείο που κατοικοεδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου τα...

180 ημέρες σε πολιτική κόλαση!

Η 9η Απριλίου, που είναι η Κυριακή των Βαΐων, συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τις εσωτερικές συζητήσεις στην κυβέρνηση, τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η Κυριακή των πρώτων εκλογών με την απλή αναλογική

Ο Ελπιδοφόρος και τα ψηφαλάκια

Οξύμωρα πράγματα συμβαίνουν στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό. Από τη μια βγήκε ο Αρχιεπίσκοπος...

Αποδοκιμάζουν την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη αλλά σιωπούν γαλάζιοι βουλευτές

Οι μαύρες ημέρες που ζούμε σε θέματα Δημοκρατίας, ενδέχεται δυστυχώς να έχουν και σοβαρές...

Τρίτη και «φαρμακερή» διαθήκη – Ο Τσοχατζόπουλος αποκαλύπτει πως δεχόταν απειλές για να...

Η τρίτη και... φαρμακερή διαθήκη του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου κατατέθηκε...

Ο διασυρμός των θεσμών!

Εκλεισε χωρίς να ανοίξει η Εξεταστική για τις υποκλοπές. Οι θεσμοί διασύρονται. Οι διαδικασίες...

Εξωφρενική τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ – Άμεση η απάντηση της Αθήνας

Για ακόμη μια φορά την αισχρή της προπαγάνδα προσπαθεί να παρουσιάσει ως πραγματικότητα η...

Προσπαθεί να… προλάβει το κακό ο Μενέντεζ – Τι αναφέρει τροπολογία του για τα...

Να βάλει φρένο στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ο...

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις τουρκικές προκλήσεις

Το απόγευμα της Πέμπτης και χωρίς να έχει υπάρξει καμία δημοσιοποίηση, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο...

Τα 99 έκλεισε η Μάργαρετ και της ευχήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου

Η δεύτερη σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Μαργαρίτα-Μάργκαρετ Παπανδρέου Τσαντ, έχει γενέθλια πλησιάζοντας τον έναν...

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο μεγαλώνει το «σχίσμα» στην ΕΕ – Πολύ… μπλα μπλα...

Ευχολόγια και φλυαρίες, αλλά χωρίς ουσία και κοινή γραμμή - Στο μόνο που συμφώνησαν ήταν για... πρωτοβουλίες και τηλεδιασκέψεις προσεχώς

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ήξερε, δεν με νοιάζει τι λένε οι δημοσκοπήσεις!

Κάθε γέφυρα επικοινωνίας με το σύστημα Μητσοτάκη κόβει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με βάση όσα είπαν...

Συγκινητικός Κυριάκος, κάνει πράξη το επενδυτικό πρόγραμμα του πατέρα του

Η αναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μεγάλη επένδυση της Google, η οποία ήταν...

Αντιφάσεις και κομπασμοί Λοβέρδου στο Ειδικό Δικαστήριο!

Ασάφειες, αξιολογικές και μόνο κρίσεις που αναμείχθηκαν με άσκοπους κομπασμούς και τελικά αντιφάσεις ήταν...

Τσίπρας: «Στην Ευρώπη κρατικοποιήσεις, εδώ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και επιδότηση της αισχροκέρδειας»

«Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξανά...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έτσι γνώρισε η Άννα τον 56χρονο που την εκτέλεσε πισώπλατα μαζί με το 10 μηνών παιδί τους

Στη Γερμανία θα γίνει η κηδεία της 31χρονης και του μικρού Στέλιου…

«Ε όχι και να πεθάνουμε για την Ουκρανία»!

Η απάντηση στην ομιλία Πούτιν κατά την οποία ανακοίνωσε...

Θανάσης Ευθυμιάδης: «Έχω φάει τόσο ξύλο και θα πιω στη μνήμη του;»

Αναφορά στα παιδικά του χρόνια έκανε ο Θανάσης Ευθυμιάδης,...

Συγκινεί η ανάρτηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη για τη μητέρα της

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τον θάνατο του...

Μανώλης Δεστούνης: «Όλα τα χρήματά μου τα έφαγα στο καζίνο»

Δεν έγινε ποτέ πρωταγωνιστής, παρόλο που έπαιξε με όλα...

Νέα Ιωνία: Κρατούσε αλυσοδεμένη 38χρονη για πέντε ημέρες και τη βίαζε

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 38χρονη γυναίκα για πέντε...

Θλίψη στο πανελλήνιο – Έφυγε από την ζωή ο Σταμάτης Κόκοτας

Έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα ο Σταμάτης Κόκοτας...

Εικόνα φρίκης με τον Μητσοτάκη να χαιρετά χαμογελαστός τον σφαγέα Αλίεφ

Λίγες εβδομάδες αφότου τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν βίασαν, βασάνισαν,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ