Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

EuroAsia Interconnector: Μπήκαν οι υπογραφές από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ (video)

Ο Euro Asia Interconnector θα συμβάλλει καθοριστικά στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου

Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) για συνεργασία σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroAsia Interconnector», προχώρησαν οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι τρεις υπουργοί Νατάσα Πηλείδου, Κώστας Σκρέκας και δρ Γιουβάλ Στάινιτζ (Yuval Steinitz), αναφέρουν ότι αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της τριμερούς συνεργασίας των χωρών τους στον τομέα της ενέργειας, θεωρούν το έργο «Euroasia Interconnector», ως ένα εξαιρετικής σημασίας βήμα προόδου για την επίτευξη των απαραίτητων συνεργειών που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό τους μείγμα, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Το έργο, επισημαίνεται, θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί συμφωνούν να προωθήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για να εξετάσουν τον σχεδιασμό και την πιθανή ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου «EuroAsia Interconnector». Μεταξύ άλλων, η συνεργασία αυτή συνεπάγεται τη διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, αλλά και των συζητήσεων και του συντονισμού μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την εναρμόνιση των αντίστοιχων τεχνικών προτύπων τους και την εξέταση τρόπων και μέσων διασφάλισης της ασφάλειας, βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας και αξιοπιστίας του καλωδίου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ θα αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη από την υλοποίηση αυτού του έργου. Ο Euro Asia Interconnector θα συμβάλλει καθοριστικά στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, στην περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη θωράκιση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Επίσης, είναι ένα έργο το οποίο ενδυναμώνει τη στρατηγική σχέση των τριών χωρών και μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med μπορεί να αποτελέσουν τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας».

Στην εισαγωγική της ομιλία, η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου τόνισε πως η υπογραφή του Μνημονίου αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, χτίζοντας ουσιαστικά πάνω στη δουλειά των τριών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα κατά τις τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών/κυβερνήσεων. Αποτελεί δε, προσέθεσε, σημαντικό ορόσημο στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουν οι τρεις χώρες για να προωθήσουν την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, με το έργο «EuroAsia Interconnector» να είναι ένα ακόμα κομμάτι του αναδυόμενου Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου.

Χαρακτήρισε, επίσης, το έργο ως τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών για μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα διευκολυνθεί η ενσωμάτωση πρόσθετων ΑΠΕ στα ενεργειακά μείγματα των τριών χωρών.

Ειδικότερα για την Κύπρο, είπε η κα Πηλείδου, «ο EuroAsia Interconnector θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού και, κατά συνέπεια, της εξάρτησής μας από τα συμβατικά καύσιμα». Όπως εξήγησε, η άρση της ενεργειακής απομόνωσης θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας μας, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός τόνισε πως η τελετή αποτελεί «ένδειξη της φιλίας και συμμαχίας ένα είδος ιδιαίτερης συμμαχίας μεταξύ των μικρών χωρών μας, των τριών Δημοκρατιών στην Ανατολική Μεσόγειο, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ».

Σημείωσε πως η τριμερής συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών ενισχύεται και τώρα προχωρεί η φυσική διασύνδεση μεταξύ των ηλεκτρικών δικτύων. «Μιλάμε για δύο έργα, ένα για το οποίο ήδη υπογράψαμε διακυβερνητική συμφωνία και βεβαίως πρόκειται για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και το άλλο την ηλεκτρική διασύνδεση, Euro Asia Interconnector» προσέθεσε.

Ο Ισραηλινός υπουργός αναφέρθηκε και στην συνάντηση της Τρίτης στο Κάιρο, στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο, πέραν των τριών χωρών, συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ υπάρχουν αιτήσεις ένταξης από τη Γαλλία, ενώ οι ΗΠΑ επιθυμούν να ενταχθούν υπό καθεστώς παρατηρητή.

«Συνεπώς είμαστε οι τρεις μας, αλλά είναι επίσης μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα μια άλλη χώρα, που βρίσκεται βόρεια απ’ εδώ, θα θελήσει να ενταχθεί στην περιφερειακή συνεργασία και να ζει ειρηνικά μια ωραία συνεργασία με τους υπόλοιπους μας και αυτό θα ήταν βεβαίως μια καλή εξέλιξη, αν μια μέρα γινόταν», κατέληξε.

Πληροφορίες για το έργο «EuroAsia Interconnector»

Το ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος έχει συνολική δυναμικότητα 1.000 MW σε πρώτη φάση και 2.000 MW σε δεύτερη φάση και δημιουργεί ένα αξιόπιστο εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Πέρα από τη γεωπολιτική σημασία που έχει για την Κυπριακή Δημοκρατία, τα οφέλη για τη χώρα είναι μεταξύ άλλων:

  1. Διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια.
  2. Τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση.
  3. Δημιουργεί ηλεκτρικό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου.
  4. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κύπρο και διαδραματίζει σημαντικό έργο στην επίτευξη των δεσμευτικών ενεργειακών στόχων της Κύπρου (ΑΠΕ πέραν του 20% μέχρι το 2030), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030.
  5. Συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτρικής αγοράς, στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και, συνεπώς, στην οικονομική ανάπτυξη.

Στην Κύπρο η διαδικασία αδειοδότησης του «EuroAsia Interconnector» βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ