7/10/2022

Ομοβροντία στη Βουλή: «Τα self test είναι πειστήριο της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

«Όσοι σώζονται, τους σώζει ο κ. Μητσοτάκης. Όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι με δική τους ευθύνη»

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα, «εγκληματική» πολιτική και προσπάθεια απαλλαγής κάθε ευθύνης, χαρακτήρισε σύσσωμη η αντιπολίτευση στη Βουλή, την απόφαση και την επιμονή της Κυβέρνησης στα self tests, με την οποία για μια ακόμη φορά ρίχνει το βάρος στον πολίτη και κρύβει το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας οργανωμένος σχεδιασμός.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, παρέμεινε πιστός στο κυβερνητικό αφήγημα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ και… θεοποίησης των self tests κι εξήρε τον ιδιωτικό τομέα για τον οποίο είπε, απαντώντας στο ΚΚΕ, ότι η επίταξη προβλέπει και αποζημίωση γιατί «ζούμε σε δημοκρατικό κράτος».

Η καταστρατήγηση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων τόσους μήνες, μάλλον δεν εμπίπτει στο «δημοκρατικό κράτος» του κ. Κοντοζαμάνη…

Η αφήγηση Κοντοζαμάνη για το κατεπείγον νομοσχέδιο

«Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα για το ΕΣΥ στον ένα χρόνο της πανδημίας και είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια τον τελευταίο χρόνο, τώρα που δίνουμε τη μεγαλύτερη μάχη, να μην την δώσουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα», εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, αύριο Τετάρτη. Η κυβέρνηση ζήτησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και επέμεινε στη διαδικασία αυτή, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου οι διατάξεις του συζητήθηκαν νωρίτερα σήμερα.

Ως προς τα ειδικότερα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, στο επίκεντρο πολλών τοποθετήσεων βρέθηκε η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην διαχείριση της πανδημίας και η διάταξη με την οποία προβλέπεται η διανομή, με κρατική μέριμνα, σε κάθε πολίτη, μιας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό ανά εβδομάδα, η οποία προορίζεται για ατομική χρήση, χωρίς την ανάγκη διενέργειας της από επαγγελματίες υγείας.

«Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει επείγουσες ανάγκες στη διαχείριση της πανδημίας», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, που αναφέρθηκε στo ζήτημα των self tests: «Eίναι συμπληρωματική δράση, που έρχεται στα όσα μέχρι σήμερα γίνονται και αφορούν στο τεστ. Τα ταχέα τεστ, οι διαγνωστικοί μοριακοί έλεγχοι συνεχίζονται. Έχουμε ξεπεράσει τους 50.000 διαγνωστικούς ελέγχους, ημερησίως στη χώρα και ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε την στρατηγική μας, σε ό,τι αφορά το τεστ. Σε κάθε περίπτωση, τα τεστ αυτά δεν υπολείπονται των προδιαγραφών που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έχουν όλες τις αναγκαίες πιστοποιήσεις»..

Δημοφιλείς ειδήσεις  Άδωνις Γεωργιάδης: «Το να σταματήσουν οι αυξήσεις γενικά, δεν υπάρχει περίπτωση»

Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι «παρά τις δυσκολίες ο εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά και το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει αύξηση των εμβολιασμών, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας που έχει ανάγκη η χώρα για να επιστρέψει στην κανονικότητα».

Ως προς την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας, οι κρατικές δομές, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση της κατάστασης». Σημείωσε όμως ότι η επίταξη είναι ένα εργαλείο που η κυβέρνηση το νομοθέτησε από την αρχή της πανδημίας και «όταν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσει, το έκανε, όπως έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στη Β. Ελλάδα». Τώρα, όπως είπε, «υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και αυτή τη στιγμή στην Αθήνα μόνο, από τις 233 κλίνες εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού τομέα, οι 174 έχουν διατεθεί στο Δημόσιο και οι υπόλοιπες είναι καλυμμένες, με ελάχιστες εξ αυτών να παραμένουν κενές».

«Διακομίσαμε περιστατικά μη κορωνοϊού στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη δυνατότητα που έχουμε σε κλίνες εντατικής θεραπείας για τον κορωνοϊό, στο δημόσιο σύστημα υγείας. Που το δημόσιο σύστημα υγείας, όλη αυτή την περίοδο μπορεί και διαχειρίζεται με επιτυχία τον κορωνοϊο. Και ο ιδιωτικός τομέας μας έχει δώσει – και αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσουμε – κλίνες για περιστατικά κορωνοϊού, απλές κλίνες», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε: «Κάναμε το αυτονόητο. Μεταφέραμε περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Στο ΚΚΕ που υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε επιτάξεις χωρίς αποζημιώσεις, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έσπευσε να απαντήσει: «Ζούμε σε δημοκρατικό κράτος και η επίταξη προβλέπει και αποζημίωση – και δεν μιλάμε για δήμευση του ιδιωτικού τομέα. Η επίταξη έχει κόστος. Όποτε χρειάστηκε το επωμιστήκαμε και όποτε χρειαστεί θα το ξανακάνουμε. Και οι γιατροί, οι οποίοι επιτάχθηκαν τις δύσκολες αυτές ώρες, θα αποζημιωθούν».

Μπλούχος: «Το ατομικό τεστ έχει την έννοια της ατομικής ευθύνης»

«Η διανομή της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ανά εβδομάδα στους πολίτες είναι αναγκαία», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπλούχος και επισήμανε ότι το αποτέλεσμα των τεστ θα καθοδηγήσει τους πολίτες να πάνε στον γιατρό ή να πάνε σε ένα νοσοκομείο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αποστάσεις Πολάκη από Κουμουνδούρου

Ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι η μη χρήση των self test μπορεί να γίνει ανάχωμα, ώστε να μην απευθυνθεί ο πολίτης σε γιατρό ή νοσοκομείο. «Το ατομικό τεστ έχει την έννοια της ατομικής ευθύνης, πέρα και πάνω από οποιοδήποτε μέτρο δημόσιας υγείας. Το ατομικό τεστ έχει επικουρικό ρόλο, βοηθά το φορτωμένο ΕΣΥ, αλλά προϊόντος του χρόνου βοηθά άμεσα όλες τις συλλογικές εκδηλώσεις, την οικονομία και την αγορά, την παιδεία και τη λειτουργία των σχολείων και την επιχειρηματική τουριστική δραστηριότητα», είπε ο βουλευτής και επέμεινε ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο ατομικής ευθύνης για τον έλεγχο της διασποράς.

«Όσοι σώζονται, τους σώζει ο κ. Μητσοτάκης. Όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο, βρίσκονται σε κίνδυνο με δική τους ευθύνη»

«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα», χαρακτήρισε το self test, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σε όλα τα στάδια της πανδημίας, αυτό που βασιλεύει σε αυτή τη χώρα είναι η επικοινωνιακή διαχείριση.

«Εμμέσως αυτό που κάνετε με τα self test, είναι πως αποδέχεστε ότι υπήρχε η ανάγκη της ιχνηλάτισης που σας ζητούσαμε από την αρχή της πανδημίας και εμμέσως και πονηρά πάτε να ρίξετε την ευθύνη στους άλλους. Όσοι σώζονται, τους σώζει ο κ. Μητσοτάκης. Όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο, βρίσκονται σε κίνδυνο με δική τους ευθύνη», είπε ο Γιώργος Βαρεμένος και επισήμανε ότι με τα self test υπάρχει και θέμα αξιοπιστίας και θέμα δεοντολογίας, όπως έχουν επισημάνει επιστήμονες. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι ενώ δεν έκανε τίποτα για τις εστίες υπερμετάδοσης, τώρα βρήκε ένα «επικοινωνιακό κοσκινάκι».

«Η κυβέρνηση διατηρεί covid free τον ιδιωτικό τομέα»

Ζήτημα αξιοπιστίας της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας έθεσε και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εκπόνησε ένα συνολικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που θα προέβλεπε σενάρια έξαρσης της πανδημίας και πως αυτά θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν, με την εμπλοκή όλων των φορέων υγείας της χώρας, δημόσιων, ιδιωτικών, στρατιωτικών, σε αυτή τη μάχη.

Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωράει στην επίταξη των γιατρών, την ίδια ώρα που διατηρεί covid free τον ιδιωτικό τομέα, που επίσης θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

«Στόχος είναι η απαλλαγή του κράτους από κάθε ευθύνη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό»

«Ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί να περάσει η ευθύνη της διάγνωσης στην πλάτη του», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδωσε ασυλία στους μεγαλοκλινικάρχες και ότι σχεδιάζει, με γνώμονα το κέρδος τους και όχι με γνώμονα την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουν για την κάλυψη των αναγκών του λαού.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Το gay ζευγάρι Άλμπατρος και τα 400,000 της λίστας Πέτσα

«Τα self test είναι πειστήριο της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζετε. Η κυβέρνηση τα παρουσιάζει ως βασικό εργαλείο για τη διαχείριση της πανδημίας και φορτώνει την διάγνωση της νόσου στην ατομική ευθύνη. Στόχος είναι, και με το μέτρο αυτό, η απαλλαγή του κράτους από κάθε ευθύνη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό», είπε ο κ. Λαμπρούλης.

«Δεν διασφαλίζεται η αξιοπιστία του αποτελέσματος»

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων, να αποφευχθούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι για τους πολίτες και το προσωπικό των φαρμακείων. Επισήμανε ότι είναι αναπόφευκτο, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να μην μπορούν να διενεργήσουν μόνοι τους τα τεστ.

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης επισήμανε ότι δεν διασφαλίζεται πως το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στον ΕΟΔΥ και ότι δεν διασφαλίζεται ούτε η αξιοπιστία του αποτελέσματος, αφού δεν το κάνουν επαγγελματίες υγείας. Αναφερόμενη εξάλλου στο εθνικό μητρώο ασθενών Covid, επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης στο ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

«Τα self test δεν αποτελούν λύση, ούτε για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων, ούτε και για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας»

«Εδώ και ένα χρόνο καλούμε την κυβέρνηση να επενδύσει στο απαξιωμένο ΕΣΥ προσλαμβάνοντας γιατρούς και νοσηλευτές και εξοπλίζοντάς τους», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη και αναφέρθηκε στο σχέδιο που απαιτείται για την αντιμετώπιση της τριπλής κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής.

Όπως όμως τόνισε, η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις που κατατέθηκαν από το κόμμα της, για να φέρει ένα χρόνο μετά, ένα νομοσχέδιο-σκούπα που θέλει να περάσει με κατεπείγουσες διαδικασίες, υποβαθμίζοντας τη Βουλή.

Στο μεγαλύτερο όμως μέρος του το νομοσχέδιο, όπως κατήγγειλε, δίνει παράταση σε μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. «Είναι μέτρα που οδήγησαν το ΕΣΥ σε κατάρρευση και τους γιατρούς να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι τα self test δεν αποτελούν λύση, ούτε για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων, αλλά ούτε και για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας, γεγονός που τονίζεται και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θερμό επεισόδιο» Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα!

Η στιχομυθία των δύο ηγετών - Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε το «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» και τόνισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός «ενοχλήθηκε» από την ομιλία του

Τι σχέση έχει το φυσικό αέριο με την πανδημία; Την απάντηση έχει ο Κυριάκος...

«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει...

«Κολλητός» του Ερντογάν και φανατικός της «γαλάζιας πατρίδας» ο νέος Τούρκος Πρέσβης

Ο άνθρωπος που έγραψε το τουρκικό μανιφέστο-πρόκληση του 2020 με όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, έρχεται στην Αθήνα

Συμφωνεί με την επιλογή τρανς ερμηνεύτριας στην «Στρέλλα» ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για ακροάσεις του πρωταγωνιστικού ρόλου...

Άρχισαν τις εξορμήσεις Μπογδάνος και Λατινοπούλου

Ανεπίσημα έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική περίοδος και τα κόμματα ετοιμάζονται για τη μάχη...

Το gay ζευγάρι Άλμπατρος και τα 400,000 της λίστας Πέτσα

Στο ελληνικό διαδίκτυο, συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα Bovary, εμφανίστηκε ένα συγκινητικό άρθρο με θέμα τον...

Αυτή είναι η πρόταση που κατατέθηκε στην Ε.Ε. για το πλαφόν στην τιμή του...

Συγκεκριμένηπρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έχουν συντάξει από...

Σκόρπισαν εκατομμύρια σε προβληματικά λεωφορεία!

Οι σκανδαλώδεις συμβάσεις για τα μεταχειρισμένα λεωφορεία που αγοράστηκαν με leasing

PES: Συνάντηση Τσίπρα – Μπορέλ στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής...

Σκάνδαλο υποκλοπών: O Μητσοτάκης δεν πάει στην PEGA

Απέκλεισε την ακρόαση ο Οικονόμου - Πλήρης κάλυψη στον Μητσοτάκη

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το να σταματήσουν οι αυξήσεις γενικά, δεν υπάρχει περίπτωση»

Με περίσσεια κυνικότητα, ο Υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση...

Ο Τσίπρας ζήτησε κυρώσεις από την Ε.Ε., εάν η Τουρκία παραβιάσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στην Πράγα, ο Πρόεδρος του...

Αποστάσεις Πολάκη από Κουμουνδούρου

Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι από...

Βέβηλος! Η δήλωση του Μητσοτάκη που θα μείνει στην Ιστορία

Η ελληνική γλώσσα είναι ιδιαίτερα πλούσια, προσφέροντας πληθώρα λέξεων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για...

Μπάχαλο για το ωράριο με ευθύνη του Άδωνι Γεωργιάδη!

Νέα κυβίστηση από τον υπουργό Ανάπτυξης μετά τον σάλο για μειωμένες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων λόγω της δυσβάστακτης ενεργειακής κρίσης 

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτοκτόνησε 36χρονη υγειονομικός που βρισκόταν σε αναστολή

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι στα θύματα της...

Το δράμα της 44χρονης Βασιλικής που βρέθηκε μουμιοποιημένη στο σπίτι της

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Αχαϊας προκάλεσε η είδηση...

Πύρρος Αναγνωστόπουλος: Αυτός είναι ο αριστοκράτης σύντροφος της Ζωζώς Σαπουντζάκη

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη αν και κρατάει πολύ χαμηλούς τόνους στην...

Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Καστοριά για την σαρωτική ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια

«Η Καστοριά βουλιάζει. Ακούει κανείς;» βροντοφώναξαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες...

«Θερμό επεισόδιο» Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα!

Η στιχομυθία των δύο ηγετών - Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε το «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» και τόνισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός «ενοχλήθηκε» από την ομιλία του

Βέβηλος! Η δήλωση του Μητσοτάκη που θα μείνει στην Ιστορία

Η ελληνική γλώσσα είναι ιδιαίτερα πλούσια, προσφέροντας πληθώρα λέξεων...

Aυτή θα είναι η νονά του μωρού της Μαίρης Συνατσάκη

Χθες βράδυ, η Μαίρη Συνατσάκη βρέθηκε σε πάρτι για τον εορτασμό...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ