Δευτέρα 26/7/2021

Ο Ζάεφ αντιμετωπίζει σαν… εθνική επέτειο την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια το 2019

Θα μπορούσε και να είναι εθνική εορτή, αν αναλογιστούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών...

Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Σκόπια πριν από ακριβώς δύο χρόνια ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε σε πανηγυρική ανάρτησή του ο Ζόραν Ζάεφ!

Τέτοια χαρά για την επέτειο μιας επίσκεψης; Ούτε εθνική εορτή των Σκοπιανών να ήταν, αν και θα μπορούσε, αν αναλογιστούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ο Ζάεφ αναφέρει ξεκάθαρα: «… προστατεύει επιπλέον την μακεδονική ταυτότητα και πολιτισμό, καθώς και την ιδιαιτερότητα της μακεδονικής γλώσσας, η οποία αποτελεί το θεμέλιο λίθο της ανεξαρτησίας μας και του αυτόχθονου έθνους μας». Τι άλλο να πει για τα… οφέλη της Συμφωνίας;

«Χάρη στο κοινό διπλωματικό επίτευγμα, αυτή την ημέρα (σ.σ. 2η Απριλίου) το 2019, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε μια ιστορική επίσκεψη στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ως πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέφθηκε τη χώρα. Με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεπεράσαμε διαφορές σχεδόν τριών δεκαετιών ως δύο γείτονες και βάλαμε τέλος στις εντάσεις μεταξύ των χωρών μας, ενώ εγκαθιδρύσαμε νέα στρατηγική εταιρική σχέση» αναφέρει στο Facebook ο Σκοπιανός, με φωτογραφία από τη συνάντησή τους τότε.

Και συνεχίζει: «Η ιστορική αυτή συμφωνία (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών) άλλαξε ριζικά την προοπτική της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας και από ταξιδιώτης σε αδιέξοδο, σήμερα η χώρα μας είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και καλοδεχούμενος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για να φτάσει καταλήγοντας και στο… ζουμί της υπόθεσης: «Η Συμφωνία των Πρεσπών στο νομικό πλαίσιο της προστατεύει επιπλέον την μακεδονική ταυτότητα και πολιτισμό, καθώς και την ιδιαιτερότητα της μακεδονικής γλώσσας, η οποία αποτελεί το θεμέλιο λίθο της ανεξαρτησίας μας και του αυτόχθονου έθνους μας. Το πνεύμα της Συμφωνίας Πρεσπών, βασιζόμενο στον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία, αναγνωρίζεται ως θετικό παράδειγμα από τη διεθνή κοινή γνώμη, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα πολυάριθμα συνέδρια, αναλύσεις και έρευνες, καθώς και από διεθνή βραβεία τα οποία την προηγούμενη περίοδο απέσπασα εγώ και ο τέως πρωθυπουργός Τσίπρας».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ