Η μεγάλη μπλόφα με τα 31 δισ. ευρώ

Λίγο πριν έρθει στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο «δένει» χειροπόδαρα τις ελληνικές κυβερνήσεις έως το 2026, μένει κρυφό από κόμματα και φορείς

Must Read

Το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή τις ερχόμενες ημέρες, χωρίς η κυβέρνηση να το έχει καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση, ενώ στην πλήρη έκτασή του δεν είναι σε γνώση των υπόλοιπων κομμάτων και των φορέων της αγοράς.

Το σχέδιο εκτείνεται έως το 2026, δεσμεύοντας κάθε επόμενη κυβέρνηση για τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που χαρακτηρίζονται «σχέδιο Μάρσαλ Νο 2», θα έχουν στόχο να καλύψουν το τεράστιο επενδυτικό κενό που άφησαν πίσω τους τα καταστροφικά Μνημόνια που επέβαλαν οι δανειστές από το 2010.

Τα οφέλη

Πρόκειται για ένα σχέδιο με 170 έργα και μεταρρυθμίσεις, ύψους 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,7 δισ. ευρώ αποτελούν δάνεια και τα υπόλοιπα 18,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους επιπλέον 26,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το τελικό ποσό που θα πέσει στην ελληνική αγορά στα 57,4 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται πως οι επενδύσεις και τα έργα θα ενισχύσουν το ελληνικό ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, θα αυξήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις κατά 20%, θα δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για νέες φοροελαφρύνσεις που μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τα 5 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

…και τα κακά

Οποια μελλοντική κυβέρνηση θελήσει να ακυρώσει μέτρα που τα εντάσσει η Ν.Δ. στο σχέδιο, όπως τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, θα πρέπει να επιστρέφει στην Ε.Ε. τα κονδύλια για το συγκεκριμένο έργο.

Επισημαίνεται πως οι επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά έχουν ενταχθεί στις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μετά το Πάσχα να προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν – υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας, ενώ στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκονται ριζικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στις γονικές άδειες.

Με την ένταξη του νομοσχεδίου στο Ταμείο Ανάκαμψης θεωρείται αδύνατη η απόσυρση των διατάξεων από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι το 2026, όταν θα ολοκληρωθούν οι εκταμιεύσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δεσμεύοντας τη χώρα και τους εργαζομένους για πολλά χρόνια.

Λεφτά για λίγους

Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα απευθύνονται σε λίγους και εκλεκτούς, καθώς η χορήγηση των δανείων σε ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια θα γίνει μέσω των συστημικών τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται οριστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς πρόσβαση στον δανεισμό έχουν μόνο 30.000 επιχειρήσεις με βάση το τραπεζικό προφίλ τους. Το σχέδιο αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση των έργων και των επενδύσεων και «πριμοδοτεί» μετρημένες μεγάλες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως για την υλοποίηση των επενδύσεων και την αποδέσμευση των κονδυλίων το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε συμβάσεις με εγχώριες και διεθνείς τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να διαχειριστούν τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων. Ο επενδυτής θα πρέπει να υποβάλει το «business plan» του στην τράπεζα της επιλογής του, η οποία θα το αξιολογήσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προωθεί τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, προκειμένου να δημιουργήσουν πιο «ισχυρά» επενδυτικά σχήματα. Ωστόσο, αυτή η «προτροπή» φαίνεται πως… αγγίζει την πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη να κλείσουν οι πολυάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και να μπουν κάτω από την «ομπρέλα» μεγαλύτερων εταιρικών σχημάτων.

Δίκτυο 5G και… μικροδορυφόροι στα μεγάλα έργα

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»1,08 δισ. €
Αστικές αναπλάσεις (Ελαιώνας, Δ. Αθήνα, Νότιο Παραλιακό Μέτωπο Αττικής, Θεσσαλονίκη κ.λπ.)475 εκατ. €
Αυτοκινητόδρομος Ε-65452.000.000,00 €
Εξοικονομώ στις επιχειρήσεις450.000.000,00 €
Αποθηκεύσεις ενέργειας 1.380 MW450.000.000,00 €
Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης427.000.000,00 €
Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων375.000.000,00 €
Ψηφιακός μετασχηματισμός εκπαίδευσης364.000.000,00 €
Ανάπτυξη δικτύου 5G σε έξι ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους (2.011 χιλιόμετρα)300.000.000,00 €
Αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα224.000.000,00 €
«Εξοικονομώ» στο Δημόσιο200.000.000,00 €
Ανάπτυξη μικροδορυφόρων, αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και ενσωμάτωσή τους στην εθνική οικονομία161.000.000,00 €

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This