Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023

«Επέτειος», 23 Απριλίου 2010-2021: Οι Έλληνες πειραματόζωα και το «παιχνίδι» μεταλλάσσεται

Όπως με τα Μνημόνια, έτσι και τώρα το κυρίαρχο αφήγημα είναι ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μια «επέτειος» πέρασε μάλλον απαρατήρητη φέτος εν μέσω άλλων προβλημάτων στην εποχή της πανδημίας και του κορωνοϊού.

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Την Πέμπτη συμπληρώθηκαν κιόλας 11 χρόνια από τις 23 Απριλίου 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός με εκείνο το περίφημο διάγγελμα οδηγούσε και τυπικά την Ελλάδα στο τούνελ των Μνημονίων και στα σαγόνια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μια ημερομηνία από την οποία -λόγω και όσων ακολούθησαν- η χώρα μας δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει και πάλι, ενώ ακόμη και σήμερα οι προοπτικές εξόδου από τη σκοτεινή σήραγγα παραμένουν στην πραγματικότητα άγνωστες.

Για πάνω από μία δεκαετία οι Έλληνες, πότε με τη μια αφορμή και πότε με την άλλη, καλούνται να υποβληθούν σε θυσίες που είναι μεν για το «καλό τους», αλλά με κάποιο περίεργο τρόπο στο τέλος τούς προκαλούν περισσότερη ζημιά.

Για πάνω από μία δεκαετία οι ελπίδες ότι «βγαίνουμε σύντομα στο ξέφωτο», όπως έλεγαν στην αρχή, ή ότι «επανερχόμαστε στην κανονικότητα», όπως διαβεβαίωναν στη συνέχεια, ανανεώνονταν κάθε τρεις και λίγο στα λόγια αλλά, κατά έναν περίεργο τρόπο, καταλήγουν έως τώρα συνεχώς φρούδες.

Ένα κοινό σημείο

Στην αρχή η οικονομική κρίση και τώρα η υγειονομική έχουν, περισσότερο από καθετί άλλο, ένα κοινό σημείο: Μετέτρεψαν τους Έλληνες σε πειραματόζωα.

Είτε από σκοπιμότητα, όπως υποστηρίζει η μία πλευρά, είτε από συγκυρία, όπως προτιμά να λέει η άλλη. Κι ενώ όπως τότε με τα Μνημόνια, έτσι και τώρα, το κυρίαρχο αφήγημα είναι ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση», εκ των υστέρων οι πρωταγωνιστές τουλάχιστον της πρώτης καταστροφής -όπως ο Πολ Τόμσεν και η Κριστίν Λαγκάρνταναγνώρισαν «λάθη» που έκαναν σε βάρος της Ελλάδας και άλλες «συνταγές» που δεν δοκίμασαν.

Πόσο συνδέονται μάλιστα, έστω και εκ των πραγμάτων, αυτές οι δύο φάσεις φάνηκε από την «πρόβλεψη» φιλομνημονιακού παράγοντα στην πρώτη φάση της πανδημίας πριν από έναν χρόνο. Όπως είχε πει, οι Έλληνες «ατσαλώθηκαν» στα χρόνια της μνημονιακής κρίσης για να αντέξουν τις νέες δυσκολίες.

Κι αν λάβει κανείς υπόψη ότι στη χώρα μας επιβλήθηκε τους τελευταίους μήνες ένα από τα πιο σκληρά και μεγαλύτερα σε διάρκεια lockdowns διεθνώς, η εκτίμηση αυτή δείχνει τουλάχιστον έως τώρα να επιβεβαιώθηκε.

Τρεις κύκλοι

Η εντεκαετία αυτή μπορεί σε γενικές γραμμές να κατατμηθεί σε τρεις βασικές υποπεριόδους. Η πρώτη ξεκινά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, που σηματοδοτεί και τον πρώτο κύκλο των «σκληρών» μνημονιακών κυβερνήσεων. Η περίοδος αυτή διήρκεσε έως και τα τέλη του 2014, οπότε προκηρύχθηκαν, λόγω της τυπικής αδυναμίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εθνικές εκλογές.

Η δεύτερη περίοδος συμπίπτει με τις δύο φάσεις της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο που κατέληξε στο δημοψήφισμα, τη μετατροπή τού «όχι» σε «ναι», τις δεύτερες εκλογές του 2015 και τη φάση της μνημονιακής μετάλλαξης του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

Η τυπική (και όχι ουσιαστική) έξοδος από τα Μνημόνια τρία χρόνια αργότερα δεν απέτρεψε την έναρξη μιας νέας πολιτικής περιόδου με τη συντριπτική εκλογική επικράτηση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα του 2019. Η εκδήλωση της πανδημίας ύστερα από μερικούς μήνες δεν άφησε περιθώρια να δοκιμαστεί η μεταμνημονιακή διαχείριση υπό τις νέες πολιτικές συνθήκες και η χώρα διανύει ήδη τον δεύτερο χρόνο της καινούργιας, πολύπλευρης δοκιμασίας.

Στα 11 αυτά χρόνια εκτός από την πολιτική γεωγραφία άλλαξαν και πολλές από τις κοινωνικές συμπεριφορές, ενώ εκδηλώθηκε κι ένα πολύ μεγάλο κύμα φυγής κυρίως νέων ανθρώπων και επιστημόνων από τη χώρα. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο είναι όσοι μετανάστευσαν, δίχως να διαφαίνεται κάποια σοβαρή τάση ταχείας επιστροφής τους στην πατρίδα.

Προς τις κάλπες

Στα 11 αυτά χρόνια αναδείχθηκαν νέα διακυβεύματα, σε εθνικό και κοινωνικό επίπεδο, διαπερνώντας οριζόντια την κοινή γνώμη και το πολιτικό σύστημα, αλλά τώρα όλα δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι σε μια καμπή.

Αν και οι δημοσκοπήσεις, με όση αξία έχουν, δείχνουν την πρόθεση ψήφου υπέρ της Ν.Δ., τα ποιοτικά στοιχεία διαρκώς επιδεινώνονται επιβεβαιώνοντας ότι το κοινωνικό καζάνι βράζει.

Αυτό που 11 χρόνια μετά διαφοροποιεί, επί του παρόντος, τα πράγματα είναι ότι, ενώ όλες τις προηγούμενες φορές υπήρχε εναλλακτική λύση για να υποδεχτεί και να απορροφήσει την κοινωνική δυσφορία έως οργή και αγανάκτηση, τώρα φαίνεται να βρισκόμαστε μπροστά σε αχαρτογράφητα νερά…

Εκτός ελέγχου το δημόσιο χρέος, 215% του ΑΕΠ

Αρκεί να σημειώσει κανείς, εκτός των άλλων μεγεθών, ότι σήμερα το δημόσιο χρέος της χώρας έχει διαμορφωθεί στο 222% του ΑΕΠ, όταν στα Μνημόνια μπήκαμε το 2010 με το επιχείρημα ότι επειδή βρισκόταν στο 120% του ΑΕΠ «δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί».

Περιττό να σημειωθεί ότι στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, παρά τις κάποιες μικρές διακυμάνσεις, η πορεία του χρέους ήταν συνεχώς ανοδική, ακόμη κι όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ανήγγελναν μονότονα ότι «σωθήκαμε».

Επίσης, περαιτέρω αύξησή του προβλέπεται επισήμως για τα επόμενα χρόνια, ενώ οι έως τώρα -και μάλλον αισιόδοξες- εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το επίπεδο χρέους δεν πρόκειται να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 πριν από το 2024, κάτι που σημαίνει ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος είναι τέτοιος, που οδηγεί κι άλλο προς τα πίσω την εξυγίανση και την ανάπτυξη.

Κατ’ αναλογία, δεν αναμένεται κάποια σημαντική βελτίωση έως τώρα και στην ήδη πολύ υψηλή ανεργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω εξαθλίωση και φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων ακόμη και από την ψυχορραγούσα τώρα «μεσαία τάξη».

Συρρικνώθηκε στα 2,5 έτη ο κύκλος των κυβερνήσεων

Στα 11 αυτά χρόνια η χώρα άλλαξε αναλογικά περισσότερες κυβερνήσεις από όλη την προηγούμενη περίοδο της Μεταπολίτευσης. Οι κυβερνητικοί κύκλοι περιορίστηκαν κατά κύριο λόγο στη διετία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε εκλεγεί θριαμβευτικά με το «λεφτά υπάρχουν» το 2009, οδηγήθηκε στην έξοδο δύο χρόνια αργότερα και αντικαταστάθηκε από τον Λουκά Παπαδήμο.

Λίγους μήνες αργότερα και με εμβόλιμο τον υπηρεσιακό Παναγιώτη Πικραμμένο, έγινε πρωθυπουργός το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς, του οποίου η θητεία δεν άντεξε περισσότερο από δυόμισι χρόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που ακολούθησε, χρειάστηκε να «ανανεώσει» την εντολή τον Σεπτέμβριο του 2015 για να αντέξει έως το 2019, αν και βρισκόταν υπό διαρκή υποχώρηση έως την τριπλή εκλογική ήττα. Και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει διετία υπό συνθήκες έντονων αναταράξεων και μεγάλων αδιεξόδων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τηλεφώνημα της Σακελλαροπούλου στον Ταγίπ Ερντογάν

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

Το τηλεφώνημα του Μητσοτάκη στον Ερντογάν μετά τον σεισμό στην Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ...

Ο Ξανθός απειλεί με μήνυση την «Απογευματινή»: Αυτή η αθλιότητα δεν θα μείνει αναπάντητη

«Προφανώς δεν είπα αυτό το πράγμα» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στο σημερινό δημοσίευμα...

Πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης που έκλεισε τα πάντα για λίγο χιόνι

Μετά το περσινό φιάσκο όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, δεν...

ΚΚΕ: Οι υποψήφιοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Τους «ένστολους» υποψηφίους του ανακοίνωσε το ΚΚΕ σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αφωνία Μητσοτάκη-Θεοδωρικάκου για την εμπλοκή μαφιόζων σε αποφάσεις της ΕΥΠ»

Για «αφωνία» του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με δημοσιεύματα για...

Τα συλλυπητήρια μηνύματα των πολιτικών για την ανείπωτη τραγωδία σε Τουρκία-Συρία

Με συλλυπητήρια μηνύματα, οι Έλληνες πολιτικοί εξέφρασαν την θλίψη και την συμπαράστασή τους στην...

Νέο πυρ Βενιζέλου για τις υποκλοπές!

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη διαχείρισή...

Εικονική πραγματικότητα οι επενδύσεις του Άδωνη!

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες είναι πολλές από τις επενδύσεις που διαφημίζει ο υπουργός Ανάπτυξης...

Έκλεισε και η Βουλή! Δεν θα μιλήσει ούτε ο Μητσοτάκης για τις κορβέτες και...

Ούτε το Κοινοβούλιο θα μπορέσει να λειτουργήσει σήμερα!

«Μητσοτάκης ή Τσίπρας» το δίλημμα, λένε οι μεν, «επτά χρόνια φοβάστε το ντιμπέιτ» απαντούν...

Μέρα με τη μέρα πολώνεται όλο και πιο πολύ το πολιτικό κλίμα, με την...

ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ «σφάζονται» στην… ποδιά του Ανδρέα!

Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. για το ποιος είναι περισσότερο... σοσιαλιστής από τον...

Νίκος Αναστασιάδης: Ο Πρόεδρος των «ναι» αφήνει πίσω του σκιές

Οι χθεσινές εκλογές της Κύπρου σηματοδοτούν το τέλος της εποχής Αναστασιάδη. Το κεντρικό ερώτημα...

Μ. Δημητρακόπουλος: «Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς»

«Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς». Τάδε έφη Μιχάλης Δημητρακόπουλος....

Λίγη ντροπή επιτέλους κύριε Ανδρουλάκη! Απάντηση στο παραλήρημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τις αναρτήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έκανε δήλωση ο Γιάννης Μοίρας τ....

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H πανσέληνος «βρυχάται» – Οι προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Πανσέληνος στον 16ο 40’ του...

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, αγνοούμενοι και παγιδευμένοι

Έπεσαν κτίρια και πολυκατοικίες - Ο τραγικός Ερντογάν έστειλε στους πολίτες τις... «καλύτερες ευχές» του!

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Μαριάννα Οικονόμου: Δείτε την κόρη του Δημήτρη Οικονόμου και της Αλεξίας Κουλούρη

O Δημήτρης Οικονόμου είναι ένας πολύ γνωστός και καταξιωμένος...

Γιώργος Φουρεράι: Δείτε για πρώτη φορά τον αδερφό της Ελένης Φουρέιρα

Η εγκυμονούσα αυτή την περίοδο Ελένη Φουρέιρα, γεννήθηκε στις...
spot_img

NEWSROOM