Δευτέρα 14/6/2021

Το κρυφτούλι τελείωσε για τον Μητσοτάκη

Οφείλει να αφήσει τους τακτικισμούς και να ξεκαθαρίσει άμεσα τι θα κάνει

Με αφορμή (και) την επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, ανακινήθηκε, όπως ήταν φυσικό, το θέμα των τριών πρωτοκόλλων συνεργασίας με τα Σκόπια, η κύρωση των οποίων εκκρεμεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ένα θέμα για το οποίο όμως, αντί να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να παίζει το κρυφτούλι

Ήδη τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι δηλώσεις, οι διαρροές και οι (επίσημες και ανεπίσημες) συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα το μόνο που κάνουν είναι να επιτείνουν τη σύγχυση και το αλαλούμ.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά βέβαια αντανακλούν το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που κατέληξε ανακόλουθος με την προεκλογική ρητορική του για το Σκοπιανό. Από τη στιγμή που βρέθηκε να αγκαλιάζεται με τον κ. Ζάεφ και να του υπόσχεται πλήρη στήριξη, «ξεχνώντας» τη σκληρή στάση που ακολουθούσε έως ότου γίνει πρωθυπουργός.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή, είναι οφθαλμοφανές τι συνέβη: Προκειμένου να εκμεταλλευτεί για καθαρά προεκλογικούς λόγους τη λαϊκή οργή για την επαίσχυντη συμφωνία ΤσίπραΚοτζιά, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να φορέσει, προσωρινά, έναν «πατριωτικό» μανδύα. Την ίδια ώρα όμως, μέσω παρασκηνιακών διευθετήσεων, είχε φροντίσει ώστε το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη να προσφέρει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει η συμφωνία και να μη μείνει ως ανεπιθύμητη κληρονομιά στη δική του κυβέρνηση.

Ως ουρά της συμφωνίας τα τρία αυτά πρωτόκολλα είναι αναγκαία για την πλήρη εφαρμογή της. Και δεν πιέζουν μόνο οι (επωφελούμενοι) Σκοπιανοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι κηδεμόνες και κυρίως το Βερολίνο. Έτσι για τον κ. Μητσοτάκη η ώρα μηδέν, για το θέμα αυτό, πλησιάζει ολοένα πιο πολύ. Επί μήνες παίζει καθυστερήσεις, αλλά είναι εμφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. 

Ο ίδιος φέρεται ότι έδωσε «υποσχέσεις» στον Σκοπιανό ομόλογό του -σύμφωνα τουλάχιστον με τον κ. Ζάεφ- ότι δεν θα καθυστερήσει η κύρωση. Δημοσίως πιέζεται σε αυτό και από τη γνωστή τάση της Ν.Δ. με στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη προσπαθεί να συνεχίσει το παιχνίδι των καθυστερήσεων, αρνούμενη να προσδιορίσει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα.

Το κρυφτούλι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αφήσει τους τακτικισμούς και να ξεκαθαρίσει άμεσα τι θα κάνει. Αναλαμβάνοντας το κόστος των επιλογών του… 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ