Κυριακή 26/9/2021

Επιστολή – κόλαφος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας για την Συνεπιμέλεια

Ενώ πλέον η εσωκομματική ρήξη για το νομοσχέδιο – πρόκληση που καθιστά την συνεπιμέλεια υποχρεωτική για όλα τα παιδιά είναι εμφανής και δημόσια, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, Κική Πετρουλάκη, στέλνει μία επιστολή – κόλαφο στον πρωθυπουργό καλώντας τον να αποσύρει άμεσα το επίμαχο σκέλος του νομοσχεδίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Έκκληση για παρέμβασή του πρωθυπουργού προκειμένου να αποσυρθεί το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που καθιστά την συνεπιμέλεια υποχρεωτική για ΌΛΑ τα παιδιά στην Ελλάδα.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ως ένας από τους φορείς με τους οποίους ο Υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να συνομιλήσει και, μεταγενέστερα, αποκλείστηκε από την ακρόαση φορέων στις Επιτροπές της Βουλής, αλλά και ως ένας από τους 23 φορείς που δημιούργησαν την «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» την οποία, επίσης, αγνόησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, θέτουμε εκ νέου υπόψη σας την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την επικινδυνότητα συγκεκριμένων ρυθμίσεων για μητέρες και παιδιά που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία.

Το Νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου»:

– παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας:

• εκθέτοντας μητέρες και παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν στον οποίο ήδη βρίσκονται
• παρεμποδίζοντας την πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη για να προστατευτούν
– παραβιάζει:

• τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Ν. 4531/2018)
• την Οδηγία 2012/29/ΕΕ για τα Δικαιώματα των Θυμάτων (Ν. 4478/2017)
• τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ν. 2101/1992)
– παραβιάζει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καθώς:

• δίνει στους δράστες απρόσκοπτη πρόσβαση στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μητέρες και παιδιά για 3-5 έτη, μέχρι την έκδοση οριστικής καταδικαστικής απόφασης
• αδιαφορεί για τις ανάγκες προστασίας/στήριξης του παιδιού-θύματος, του παιδιού-μάρτυρα ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποιημένης μητέρας
• καθιστά υποχρεωτικές τις απευθείας επαφές, συνδιαλλαγές και διαμεσολαβήσεις θύματος-δράστη για ζητήματα γονικής μέριμνας
• απειλεί τις κακοποιημένες μητέρες με αφαίρεση της γονικής μέριμνας στη βάση ισχυριζόμενης γονεϊκής αποξένωσης
– παραβιάζει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης & την Οδηγία 2012/29/ΕΕ για τα Δικαιώματα των Θυμάτων, καθώς:

• αντί για αξιολόγηση της επικινδυνότητας & ειδικά μέτρα προστασίας, επιβάλλει συνεχή επαφή τόσο των ανήλικων όσο και των ενήλικων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με τον δράστη
• αντί να εξασφαλίζει μέτρα προστασίας των κακοποιημένων μητέρων και των παιδιών τους από δευτερογενή και από επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση, εκφοβισμούς και αντίποινα, αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου και την ισχύ των δραστών στον έλεγχο των θυμάτων τους
– παραβιάζει την Οδηγία 2012/29/ΕΕ για τα Δικαιώματα των Θυμάτων & τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς:

• αντί για το βέλτιστο συμφέρον ΚΑΘΕ παιδιού, διασφαλίζει την άσκηση γονεΐκών δικαιωμάτων σε ΟΛΑ τα παιδιά, με οποιοδήποτε κόστος…
• αντί να ακούει τη γνώμη του παιδιού, το φιμώνει
Σας υποβάλλουμε σχετικό υλικό που τεκμηριώνει τα προαναφερθέντα:

Α. Επιστολή (24.3.2021) του Ε.Δ.κ.Β. προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με κοινοποίηση στις άμεσα ενδιαφερόμενες Αρχές, στην οποία αναφέρονται και αναλύονται οι σημαντικότερες παραβιάσεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που θα προκύψουν εάν το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο γίνει Νόμος. Η Επιστολή δεν απαντήθηκε ποτέ.

Β. ​Σχόλια που υπέβαλλε το Ε.Δ.κ.Β. στην Δημόσια Διαβούλευση του Νομοσχεδίου: καμία από τις επισημάνσεις μας δεν λήφθηκε υπόψη στην τροποποιημένη εκδοχή του Νομοσχεδίου. Αντίθετα απορρίφθηκαν όλες με την πρωτοφανή για τα νομικά χρονικά φράση που προστέθηκε στο Άρθρο 1 του Νομοσχεδίου: «Οι διατάξεις του ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη Χώρα, ιδίως με τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) που κυρώθηκε με τον ν.4531/2018 (Α’62), και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογούν τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές.»

Γ.​Την προκαταρκτική Έκθεση (4.2.2021) των Επιτροπών FEMM και JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο: «Draft Report on the impact of intimate partner violence and custody rights on women and children (2019/2166(INI)», η οποία καταρτίζεται με στόχο την αναθεώρηση του σχετικού ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου. Η Έκθεση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Φεβρουάριο 2021(https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/CJ02-PR-663336_EN.pdf) αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης επέλεξε να την αγνοήσει, επειδή τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις του Νομοσχεδίου.

Δ.​Κοινή Επιστολή Οργανώσεων στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας για την απόσυρση του Νομοσχεδίου που επιχειρεί να καταστήσει την συνεπιμέλεια ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για ΟΛΑ τα παιδιά στην Ελλάδα, όπου αναφέρονται οι παραβιάσεις που θα επιφέρει ο συγκεκριμένος Νόμος, εάν ψηφιστεί το Νομοσχέδιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (Ν. 4531/2018), της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ για τα Δικαιώματα των Θυμάτων (Ν. 4478/2017) και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ν.2101/1992).

Σας καλούμε και σας παρακαλούμε να προσεγγίσετε τις πληροφορίες που θέτουμε υπόψη σας με την ίδια ευαισθησία που επιδείξατε όταν επιλέξατε να ηγηθείτε της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την στήριξη γυναικών και παιδιών που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να ΜΗΝ επιτρέψετε να εγκλωβιστούν στις κακοποιητικές σχέσεις μητέρες και παιδιά που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία.

Σας καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, να εμποδίσετε την ψήφιση του Νομοσχεδίου, το οποίο θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τη χώρα, αλλά, πρωτίστως, θα εκθέσει παιδιά και μητέρες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν στον οποίο βρίσκονται.

Ζητάμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου και την έναρξη ανοιχτής, ουσιαστικής και ευρείας διαβούλευσης, στην οποία θα συμμετέχουν ΟΛΟΙ οι φορείς (Θεσμικοί και ΜΚΟ) που το αντικείμενό τους είναι η στήριξη και προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και οι γυναικείες οργανώσεις.

Με Εκτίμηση,

Κική Πετρουλάκη, Ph.D.

Πρόεδρος Δ.Σ.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ