Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023

Απροετοίμαστοι για την «κανονικότητα»: Πιάστηκε «στον ύπνο» η κυβέρνηση

Το Μαξίμου προσγειώνεται απότομα στην πραγματικότητα των καθημερινών προβλημάτων και υφίσταται απώλειες

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να βαδίζει για την πανδημία η κυβέρνηση, αλλά στην προσπάθειά της να αποφύγει την απώλεια ισορροπίας και την πρόωρη πτώση της από αυτό επιχειρεί να κηρύξει -ανεπισήμως μεν, εσπευσμένως δε- την επιστροφή στην «κανονικότητα».

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Καθώς οι αντοχές της κοινωνίας -και όχι μόνο- έφτασαν στο όριό της, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει άλλο δρόμο από εκείνον που απέφευγε επί πολλούς μήνες, κατ’ άλλους σκόπιμα και και κατ’ άλλους αναπόφευκτα. Είτε με τη μία είτε με την άλλη εκδοχή, το δεύτερο και το τρίτο κύμα του κορωνοϊού χρησίμευσαν εξ αντικειμένου ως ένα πολύτιμο εργαλείο στην κυβέρνηση προκειμένου αφενός να θέσει σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα μεγάλα θέματα και αφετέρου να συνεχίσει να καρπώνεται τα (όποια) επικοινωνιακά οφέλη μιας τέτοιας «έκτακτης κατάστασης».

Κάτω από το χαλί

Για παράδειγμα, λίγοι θυμούνται σήμερα πως όταν εκδηλώθηκε το πρώτο κύμα, στις αρχές του 2020, τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας ήταν ήδη δυσμενή και η αναμενόμενη από τότε ανάπτυξη είχε αρχίσει να ξεθωριάζει πριν την «αποτελειώσει» ο κορωνοϊός. Τα αλλεπάλληλα lockdowns και τα συνεχή περιοριστικά μέτρα βοήθησαν ωστόσο να κρυφτεί πολύ γρήγορα το πρόβλημα κάτω από το χαλί και η χώρα να μπει σε μια παρατεταμένη περίοδο υγειονομικής κρίσης, άλλοτε με στοιχεία υπερβολής κι άλλοτε όχι. Ακόμη και τα τραγικά λάθη της περσινής τουριστικής σεζόν πάντως θάφτηκαν υπό τους ήχους του φθινοπωρινού συναγερμού για την έξαρση της πανδημίας.

Οχυρωμένη και επικοινωνιακά -βοηθούντων και των περισσοτέρων μέσων ενημέρωσης- η κυβέρνηση έπαιξε με τις καθυστερήσεις όσο μπορούσε περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν να μαλώσουν για το κατά πόσο χρησιμοποιήθηκε η πανδημία, ακόμη και για να παραταθεί το καθεστώς υπολειτουργίας της Βουλής.

Οι εμβολιασμοί

Η αλλαγή τακτικής υπαγορεύτηκε για την κυβέρνηση και από μια άλλη αναγκαιότητα. Από τη στιγμή που το επίσημο αφήγημα υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών εξελίσσεται «πολύ καλύτερα του αναμενομένου» -μολονότι βέβαια τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο-, θα έπρεπε να κάνει και τις ανάλογες κινήσεις, οι οποίες να δίνουν την ανάλογη αξιοπιστία. Αυτό που προκύπτει πάντως είναι ότι η επάνοδος στην «κανονικότητα» μοιάζει περισσότερο με μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα, η οποία συνοδεύεται και από την αντίστοιχη αμηχανία, εάν όχι σαστισμάρα.

«Ξυπόλυτοι»

Απολύτως χαρακτηριστικό -όσο και δυσάρεστο- είναι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα με την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική. Ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός πιάστηκε κυριολεκτικά απροετοίμαστος και από αρμόδια χείλη άρχισαν να ακούγονται διάφορες πρόχειρες δικαιολογίες, ακόμη και για το πότε τυπικά ξεκινά η θερινή αντιπυρική περίοδος. Η ολιγωρία και οι καθυστερήσεις δεν καταλογίζονται μόνο από την αντιπολίτευση -που το κάνει και «εκ καθήκοντος»-, αλλά είναι διαπιστώσεις και από τους κατά τόπους φορείς και παράγοντες των πληττόμενων περιοχών.

Πολλοί φοβούνται ότι αυτές οι εικόνες ενδεχομένως να αποδειχθούν ήσσονος σημασίας μπροστά στους κινδύνους που απειλούνται για τη συνέχεια. Αν, όπως λέγεται τώρα, οι πυρκαγιές μπορούν να σπέρνουν τέτοια καταστροφή, θα πρέπει εγκαίρως να ληφθούν μέτρα για την επόμενη και δυσκολότερη φάση.

Φαίνεται πάντως ότι -με αιχμή το σκηνικό του τελευταίου 48ώρου- στις πρώτες μάχες με την καθημερινότητα (στην άτυπη «μετά πανδημίας» εποχή) η κυβέρνηση υφίσταται απώλειες. Αυτό καταγράφεται και με τα απανωτά κρούσματα εγκληματικότητας και μάλιστα βαριάς μορφής. Οι ληστείες και οι δολοφονίες, με πιο αποτρόπαια αυτή στα Γλυκά Νερά, ανεξάρτητα από τις στατιστικές, έχουν οδηγήσει σε αναζωπύρωση τα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία.

Η κυβερνητική αμηχανία αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι αν επί ΣΥΡΙΖΑ το κυρίαρχο δόγμα είχε εκφραστεί με τη φράση του Νίκου Τόσκα «αν μπουν οι διαρρήκτες στο σπίτι σας, να κάνετε ότι κοιμάστε», επί Ν.Δ. το μότο που ακούγεται είναι «αυτά συνέβαιναν και θα συμβαίνουν», όπως δήλωσαν οι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας

Εντείνεται η σκανδαλολογία εν όψει «καυτού» φθινοπώρου

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εκτός των άλλων πληρώνει στο μέτωπο αυτό και ένα μεγάλο τίμημα λόγω της αλαζονείας που τη διαπερνά εδώ και μια διετία. Η αίσθηση που επικρατεί για την έλλειψη ισχυρού αντιπάλου και την απουσία σοβαρής πολιτικής πίεσης, σε συνδυασμό με τις αρρυθμίες του επιτελικού κράτους, έχει γεννήσει παρενέργειες, οι οποίες τώρα εκδηλώνονται στην πράξη.

Το κλίμα δε που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης και ειδικά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι τέτοιο πλέον που δεν βοηθά στη διατήρηση της συνοχής. Οσο περνά μάλιστα ο καιρός εκφράζονται αμφιβολίες εάν ακόμη και ο (αναμενόμενος…) ανασχηματισμός θα είναι αρκετός για να δημιουργήσει μια νέα αφετηρία με την αναγκαία προς τούτο δυναμική.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό και εσωκομματικό περιβάλλον η επιστροφή στην κανονικότητα συνοδεύεται και από την επαναφορά στο προσκήνιο των υποθέσεων σκανδάλων αλλά και της σκανδαλολογίας. Δεν είναι μόνο η προανακριτική επιτροπή -με «πρωταγωνιστή» τον άλλοτε «κόκκινο» εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα που δίνει τον τόνο, ενδεχομένως και με προεκλογικό άρωμα κατά την εκτίμηση ορισμένων.

Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια πολιτική περίοδο κατά την οποία τα ζητήματα διαφθοράς θα χρησιμοποιηθούν εκατέρωθεν ως όπλα στη φαρέτρα της αντιπαράθεσης. Αυτό δείχνει και η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύει υποθέσεις της τελευταίας διετίας από διάφορους τομείς για να αντεπιτεθεί στην κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι η διαρκής υπόμνηση του (χαμένου) «ηθικού πλεονεκτήματος» των αντιπάλων θα παραμείνει μέχρι τέλους το ισχυρότερο ατού της.

Η ένταση της σκανδαλολογίας, που είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό αγγίζει την κοινωνία, ενδέχεται να επισκιάσει και το άλλο μεγάλο μέτωπο που σηματοδοτεί η επάνοδος στην κανονικότητα, δηλαδή την οικονομία. Προς το παρόν, τα πράγματα κινούνται με την κεκτημένη ταχύτητα των ενισχύσεων και των κονδυλίων που διατέθηκαν τον τελευταίο χρόνο και εν αναμονή του τουρισμού το πραγματικό ραντεβού στον τομέα αυτό δίνεται για το φθινόπωρο.

Εάν δεν έχουν μεσολαβήσει άλλες εξελίξεις και δεν έχει επανέλθει η απειλή του κορωνοϊού, τότε θα φανούν πιο καθαρά οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τότε θα υπάρξει και η ουσιαστική δοκιμασία, αφενός μεν για την πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και αφετέρου για τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να αρθρώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.

Κάτι ανάλογο αναμένεται το επόμενο διάστημα και στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, τα οποία, αν και βρίσκονται επί της ουσίας σε κρίσιμο σημείο, έως τώρα τα «κάλυπτε» και αυτά η σκιά της πανδημίας…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρύφτηκε πίσω από την ασυλία του ο Πλεύρης! Τρομερές αποκαλύψεις για το ηχητικό κατασκοπείας...

Με μπροστάρη τη ΝΔ η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής δεν αίρει την ασυλία του...

Διάψευση από Οικονόμου για υποψηφιότητα Καρατζαφέρη

Στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή παρέπεμψε ουσιαστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για...

Νέο ειδικό μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά… από του χρόνου!

Τζάμπα περίμεναν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, έπειτα...

Γιάννης Βούρος με ευαισθησίες

Επέδειξε τα πιο γρήγορα κοινωνικά αντανακλαστικά ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης...

Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για την «τροπολογία Κασιδιάρη»

Επισημάνσεις σε τουλάχιστον δύο σημεία αναφορικά με την τροπολογία της κυβέρνησης που ως στόχο...

Υπεγράφη η Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου

Υπεγράφη σήμερα στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ στην νότια Αγγλία η Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας...

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα τουρκικά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ανάρτηση στο διαδίκτυο στα τούρκικα για τις προσπάθειες...

Να στείλει τον Αβραμόπουλο σε αποστολή στον Περσικό προσπαθούσε ο Παντσέρι  – Το «εμπιστευτικό...

Στο μικροσκόπιο των εφημερίδων «La Reppublica» και «Il Fatto Quotidiano» μπαίνει ο Ιταλός ευρωβουλευτής...

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Αν απαντήσετε γιατί παρακολουθούσατε τους πάντες θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες»

«Μόλις απαντήσετε για ποιον λόγο παρακολουθούσατε το μισό υπουργικό συμβούλιο, τους πολιτικούς αντιπάλους, τους...

Έμμεσο «άδειασμα» Μαξίμου στον Παναγιωτόπουλο

Σε μια αδιανόητη απόφαση προχώρησε το προεδρείο της Βουλής -προφανώς σε συνεννόηση αν όχι...

«Ήρθε η ώρα να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό», το μήνυμα Τσίπρα από την Θεσσαλονίκη...

«Αυτή τη δύσκολη μέρα με κακές ειδήσεις, πολίτες της Θεσσαλονίκης, στην πιο παγωμένη μέρα...

Ο Θεοδωρικάκος καθησύχασε τον Βέμπερ ότι φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα της Ευρώπης

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε ο Υπουργός Προστασίας...

Το τηλεφώνημα της Σακελλαροπούλου στον Ταγίπ Ερντογάν

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

Το τηλεφώνημα του Μητσοτάκη στον Ερντογάν μετά τον σεισμό στην Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ...

Ο Ξανθός απειλεί με μήνυση την «Απογευματινή»: Αυτή η αθλιότητα δεν θα μείνει αναπάντητη

«Προφανώς δεν είπα αυτό το πράγμα» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στο σημερινό δημοσίευμα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκ: Πέθανε ξαφνικά ο μπασκετμπολίστας Βασίλης Χριστοδούλου

Θρήνο στον χώρο του αθλητισμού έχει προκαλέσει ακόμα ένας...

Τι έδειξε η νεκροψία για την13χρονη Κωνσταντίνα που πέθανε ξαφνικά στην Ηλεία

Θρήνο στην Ηλεία έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 13χρονου...

Η στιγμή που ο Κυριάκος τα χάνει μιλώντας στο βήμα της Βουλής!

«Μπλόκαρε» κυριολεκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγο από...

Αποδοκιμασίες κατά της συζύγου του πρωθυπουργού

Μία εξαιρετικά άστοχη ενέργεια της συζύγου του πρωθυπουργού, είχε...

Μαριάννα Οικονόμου: Δείτε την κόρη του Δημήτρη Οικονόμου και της Αλεξίας Κουλούρη

O Δημήτρης Οικονόμου είναι ένας πολύ γνωστός και καταξιωμένος...

Εξευτελισμός μίας ιστορικής εφημερίδας σε χρόνο – ρεκόρ!

Από τα πρώτα κιόλας φύλλα της επανέκδοσης της ιστορικής...
spot_img

NEWSROOM