Κυπριακές εκλογές: Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, μιλάει αποκλειστικά στο newsbreak.gr

«Δεν εισακουστήκαμε και συρθήκαμε σε μία Πενταμερή διάσκεψη στην οποία το μόνο που πετύχαμε είναι η Τουρκία να καταθέσει νέες παράλογες αξιώσεις»

Must Read

Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή 30 Μαΐου στην Κύπρο και το newsbreak.gr μίλησε με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο), Χρίστο Χρίστου, ο οποίος ανέλυσε τις θέσεις του κόμματός του στα εθνικά μας θέματα.

– Το 2009 το ΕΛΑΜ έλαβε μέρος στην εκλογική αναμέτρηση καταγράφοντας ποσοστό μόλις 0,22% , ενώ το 2018 πετύχατε ποσοστό 5,65% και στις Ευρωεκλογές του 2019, 8,25%. Πού οφείλεται αυτή η αύξηση του ποσοστού σας και πως την σχολιάζετε;

Η συνεχής παρουσία του ΕΛΑΜ στην κοινωνία, οι πρακτικές παρεμβάσεις μας σε σοβαρά ζητήματα (πχ εμποδίσαμε 120 εκποιήσεις με τη φυσική παρουσία στελεχών μας), η σταθερότητα των θέσεών μας κυρίως στο εθνικό ζήτημα και το πολύ σοβαρό έργο που γίνεται στο Κοινοβούλιο, οδήγησε στην αυξανόμενη άνοδο της Παράταξής μας.
Το ΕΛΑΜ δεν εμπλέκεται σε κανένα σκάνδαλο, ούτε και υπόθεση διαφθοράς. Αντιθέτως τα έχουμε καταγγείλει δημόσια και από το βήμα της Βουλής.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε πως το ΕΛΑΜ θα αυξήσει και σε αυτή την εκλογική διαδικασία τόσο τα ποσοστά του όσο και τον απόλυτο αριθμό ψήφων του. Η δική μας εκτίμηση είναι πως θα ενισχύσουμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία και θα αυξήσουμε την επιρροή μας προς την κοινωνία.

– Στις εκλογές της 30ης Μαΐου, ποιος είναι ο στόχος του ΕΛΑΜ;

Το 2016 είχαμε κατέλθει στις Βουλευτικές Εκλογές με τον στόχο απόκτησης θεσμικού ρόλου. Σήμερα θεωρούμε πως είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε τη 4η θέση και την απόκτηση ρυθμιστικού ρόλου στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα και οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ΕΛΑΜ θα αυξήσει την κοινοβουλευτική του παρουσία. Σκοπός μας, ενισχυμένοι πλέον μέσα στο Κοινοβούλιο είναι να συμβάλουμε στην προώθηση προτάσεων νόμου οι οποίες θεωρούμε πως είναι για το καλό του τόπου μας.

– Μια βδομάδα πριν τις εκλογές προσωπικοί λογαριασμοί σας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης απενεργοποιήθηκαν. Τι έχει συμβεί με αυτή την υπόθεση;

Όπως συνέβη και στο παρελθόν, το Facebook επέλεξε να απενεργοποιήσει τους προσωπικούς λογαριασμούς όλων των υποψηφίων του ΕΛΑΜ. Προφανώς η άνοδος της Παράταξής μας έχει οδηγήσει σε κινήσεις πανικού από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, κάτι που φαίνεται και από τις μεθόδους που ακολουθούν για να μας πλήξουν.
Το αποτέλεσμα όμως των εκλογών δεν κρίνεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά από τους πολίτες οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα τη στήριξή τους προς το ΕΛΑΜ. Ως εκ τούτου δεν θεωρούμε πως κάτι τέτοιο θα μας πλήξει, αντιθέτως μας δίνει την ευκαιρία να βρεθούμε ακόμη πιο κοντά στην κοινωνία.

– Πως κρίνεται την χαρακτηριζόμενη «στρατηγική συμμαχία» Κύπρου και Ελλάδος με το Ισραήλ;

Είναι σημαντικό το κάθε Κράτος να επιλέγει τις συμμαχίες του στη βάση των δικών του συμφερόντων. Αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει την τουρκική κατοχή και επιθετικότητα. Ως εκ τούτου οι συμμαχίες που πρέπει να επιλέξει, πρέπει να αφορούν την αποτροπή αυτής της απειλής. Στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον στο οποίο ζούμε, θεωρούμε πως η στρατηγική συμμαχία με χώρες όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία κτλ είναι αρκετά σημαντικές αφού πρόκειται για κράτη που έμπρακτα έχουν δείξει την αντίθεση τους προς τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Η Ελλάδα σαφώς και είναι φυσικός σύμμαχος της Κύπρου και αυτό θεωρώ πως θα ισχύει και στο μέλλον.
Το πιο σημαντικό όμως για εμάς είναι αυτές οι συμμαχίες να μην είναι ετεροβαρείς και η Κυπριακή Δημοκρατία να αναπτύξει μία αποτρεπτική δύναμη προς αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

– Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με την Άγκυρα, ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επόμενες κινήσεις και ποια στάση πρέπει να τηρήσουν Αθήνα και Λευκωσία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

Από την πλευρά μας είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη η Αθήνα και η Λευκωσία να ακολουθήσουν την πολιτική των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, να απαιτήσουν δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις προς την Άγκυρα όπως είναι η αποκοπή της χρηματοδότησης και το εμπάργκο όπλων.
Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και συρθήκαμε σε μία Πενταμερή διάσκεψη στην οποία το μόνο που πετύχαμε είναι η Τουρκία να καταθέσει νέες παράλογες αξιώσεις.
Άποψη μας είναι ότι έστω και αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να ακολουθήσει τα βήματα που ανέφερα πιο πάνω και να επιβάλει και τις δικές της κυρώσεις προς την κατοχική δύναμη όπως είναι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, η κατάργηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής και η αφαίρεση των ταυτοτήτων που έχουν οι ψευδοαξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This