Τρίτη 27/7/2021

ΥΠΕΞ για επίσκεψη Τσαβούσογλου: «Συνεχείς οι προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την Τουρκία»

Τέσσερις ώρες παρέμεινε στην Κομοτηνή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, προτού αναχωρήσει αεροπορικώς για Αθήνα

Ανακοίνωση σε έντονο ύφος εξέδωσε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, αναφορικά με τις δηλώσεις περί «τουρκικής μειονότητας» του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια της ιδιωτικής επίσκεψής του στην Κομοτηνή.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους», ενώ γίνεται λόγος για τις «συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

  • Δείτε την ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών:

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή

Ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Κομοτηνή, με τον ίδιο να αναχωρεί, κατόπιν, οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα, όπου αύριο Δευτέρα θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο κ. Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στην Κομοτηνή, επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου τελέστηκε προσευχή, με τον υπουργό να καταθέτει στεφάνι και να φυτεύει ένα πλατάνι.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ