Παρασκευή 30/7/2021

Το βιντεάκι του Τσαβούσογλου για τη βόλτα στην Ελλάδα και τα 25 σημεία ελληνοτουρκικής συνεργασίας

Με αγγλικούς υπότιτλους και δική του αφήγηση, ο Τσαβούσογλου παρουσιάζει κυρίως την επίσκεψή του στη Θράκη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εγκρίθηκε κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, τον οποίον είχαν επεξεργαστεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου.

Ο κατάλογος, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, περιλαμβάνει συνολικά 25 θέματα: 15 που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, 8 που είχε προτείνει η τουρκική, η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά του COVID-19, καθώς και θέματα που άπτονται περιβαλλοντικής συνεργασίας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά προς συζήτηση κατά τη συνάντηση των αρμοδίων υφυπουργών στην Καβάλα.

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι οι εξής:

  • Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές),
  • Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές),
  • Τεχνολογία (2 θεματικές),
  • Ενέργεια (1 θεματική),
  • Τουρισμός (1 θεματική),
  • Ναυτιλία (3 θεματική),
  • Εκπαίδευση (1 θεματική),
  • Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική),
  • Υγεία (1 θεματική) και
  • Περιβάλλον (1 θεματική).

Επισημαίνεται πως οι θεματικές ενότητες προτεραιοποιήθηκαν βάσει δυνητικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε όπως υπάρξει νεότερη συνάντηση των δυο υφυπουργών προκειμένου να συζητηθεί εις βάθος οδικός χάρτης της κάθε θεματικής.

Το βίντεο του Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετά από κάθε επίσκεψη που πραγματοποιεί εκτός Τουρκίας ανεβάζει στο λογαριασμό του στα social media και ένα βιντεάκι στο οποίο περιλαμβάνονται πλάνα από τις συναντήσεις, τις επισκέψεις και σημεία που του τράβηξαν το ενδιαφέρον.

Το ίδιο έκανε και μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στην Ελλάδα. Με αγγλικούς υπότιτλους και δική του αφήγηση, ο Τσαβούσογλου παρουσιάζει κυρίως την επίσκεψή του στη Θράκη, αλλά και πλάνα από τις συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.

Τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι συνομιλίες με την Αθήνα θα πρέπει να συνεχιστούν (σ.σ. χωρίς προϋποθέσεις επανέλαβε) υπό τους όρους καλής γειτονίας και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο». Πράγμα βέβαια αρκετά ειρωνικό αν σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία δεν σέβεται και δεν τηρεί το διεθνές δίκαιο.

Στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ο Δένδιας

Στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συμμετάσχει την Τρίτη, στις 15:00, ο Νίκος Δένδιας.

Αντικείμενο της συνεδρίασης της Υπουργικής είναι η προετοιμασία της προσεχούς Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, καθώς και η προώθηση της διαδικασίας ΝΑΤΟ 2030 για την προσαρμογή της Συμμαχίας έναντι των υφιστάμενων και των αναδυόμενων προκλήσεων ασφαλείας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ