Το βιντεάκι του Τσαβούσογλου για τη βόλτα στην Ελλάδα και τα 25 σημεία ελληνοτουρκικής συνεργασίας

Με αγγλικούς υπότιτλους και δική του αφήγηση, ο Τσαβούσογλου παρουσιάζει κυρίως την επίσκεψή του στη Θράκη

Must Read

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εγκρίθηκε κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, τον οποίον είχαν επεξεργαστεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου.

Ο κατάλογος, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, περιλαμβάνει συνολικά 25 θέματα: 15 που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, 8 που είχε προτείνει η τουρκική, η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά του COVID-19, καθώς και θέματα που άπτονται περιβαλλοντικής συνεργασίας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά προς συζήτηση κατά τη συνάντηση των αρμοδίων υφυπουργών στην Καβάλα.

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι οι εξής:

  • Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές),
  • Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές),
  • Τεχνολογία (2 θεματικές),
  • Ενέργεια (1 θεματική),
  • Τουρισμός (1 θεματική),
  • Ναυτιλία (3 θεματική),
  • Εκπαίδευση (1 θεματική),
  • Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική),
  • Υγεία (1 θεματική) και
  • Περιβάλλον (1 θεματική).

Επισημαίνεται πως οι θεματικές ενότητες προτεραιοποιήθηκαν βάσει δυνητικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε όπως υπάρξει νεότερη συνάντηση των δυο υφυπουργών προκειμένου να συζητηθεί εις βάθος οδικός χάρτης της κάθε θεματικής.

Το βίντεο του Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετά από κάθε επίσκεψη που πραγματοποιεί εκτός Τουρκίας ανεβάζει στο λογαριασμό του στα social media και ένα βιντεάκι στο οποίο περιλαμβάνονται πλάνα από τις συναντήσεις, τις επισκέψεις και σημεία που του τράβηξαν το ενδιαφέρον.

Το ίδιο έκανε και μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στην Ελλάδα. Με αγγλικούς υπότιτλους και δική του αφήγηση, ο Τσαβούσογλου παρουσιάζει κυρίως την επίσκεψή του στη Θράκη, αλλά και πλάνα από τις συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.

Τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι συνομιλίες με την Αθήνα θα πρέπει να συνεχιστούν (σ.σ. χωρίς προϋποθέσεις επανέλαβε) υπό τους όρους καλής γειτονίας και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο». Πράγμα βέβαια αρκετά ειρωνικό αν σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία δεν σέβεται και δεν τηρεί το διεθνές δίκαιο.

Στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ο Δένδιας

Στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συμμετάσχει την Τρίτη, στις 15:00, ο Νίκος Δένδιας.

Αντικείμενο της συνεδρίασης της Υπουργικής είναι η προετοιμασία της προσεχούς Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, καθώς και η προώθηση της διαδικασίας ΝΑΤΟ 2030 για την προσαρμογή της Συμμαχίας έναντι των υφιστάμενων και των αναδυόμενων προκλήσεων ασφαλείας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This