Αγνόησαν τον τελευταίο εν ζωή πρωταγωνιστή της εισόδου της Ελλάδας στην ΕΟΚ!

Ο Άγγελος Ζαχαρόπουλος πέραν του ότι είχε οργανώσει την Υπηρεσία Σχέσεων Ελλάδας - Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, είχε καταφέρει και να εξασφαλίσει σημαντικές για τη χώρα μας ρυθμίσεις, ειδικά στον αγροτικό τομέα

Must Read

Παρά το γεγονός ότι είναι ο τελευταίος εκ των πρωταγωνιστών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν προσεκλήθη στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ.

Ο λόγος για τον Άγγελο Ζαχαρόπουλο, που διάγει πλέον το 94ο έτος της ηλικίας του. Ο τότε Βενιαμίν της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων αποδείχθηκε και ο μακροβιότερος, όμως, από ό,τι φαίνεται, αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον τιμήσουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, που είχαν άλλου είδους… προτεραιότητες. Μπορεί να απαθανατίσθηκε στις φωτογραφίες εκείνης της εποχής πίσω από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όμως από ό,τι φαίνεται φέτος δεν «περίσσεψε» καρέκλα γι’ αυτόν. Όπως ο ίδιος τονίζει μιλώντας στη «δημοκρατία», «δυστυχώς, κανένας από τους πρωταγωνιστές των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είχε την ίδια τύχη».

Όσοι τον γνώρισαν και είναι αποδέκτες των κειμένων του που συνεχίζει να παρουσιάζει στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, περίμεναν κάποια αναγνώριση από τους επίσημους φορείς. Περίμεναν, κυρίως, την παρουσία του στις επίσημες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν με την ευκαιρία της επετείου των 40 χρόνων από την ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ. Δεν διαπίστωσαν κάτι τέτοιο. Και διερωτώνται αν πρόκειται απλώς για αμέλεια ή αχαριστία για όσα σημαντικά προσέφερε στη χώρα.

Ο Άγγελος Ζαχαρόπουλος δεν ήταν απλώς ο άνθρωπος που είχε οργανώσει την Υπηρεσία Σχέσεων Ελλάδας – Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αλλά αυτός που κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές για τη χώρα μας ρυθμίσεις, ειδικά στον αγροτικό τομέα. Όπως ο ίδιος τονίζει στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020, η τότε «διαπραγμάτευση δεν ήταν περίπατος, όπως πολλοί νομίζουν. Η ένταξή μας δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα της ισχυρής πολιτικής βούλησης του Κ. Καραμανλή. Οι διαπραγματευτές έπρεπε ν’ αφομοιώσουν το περιεχόμενο των συνθηκών και των κοινών πολιτικών που είχαν διαμορφωθεί, κυρίως της περίπλοκης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Μαζί δε με τους κοινοτικούς εκπροσώπους, έπρεπε να αναλύσουν τους πολυάριθμους κοινοτικούς Κανονισμούς, Οδηγίες κ.λπ., ώστε να προσδιορίσουν τις μεταβατικές ρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες για την εφαρμογή τους στις ελληνικές συνθήκες».

Γενναίες χρηματοδοτήσεις

Μεταξύ των επιτυχιών του ήταν η αποφυγή της μακρόχρονης προενταξιακής πορείας, την οποία έπρεπε να υποστούν άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά και η «ανακάλυψη» ενός προγράμματος για τα ορεινά της Ιρλανδίας, το οποίο μπόρεσε να εκμεταλλευθεί η χώρα μας, με αποτέλεσμα ορεινές περιοχές όπως τα Άγραφα να καταφέρουν να λάβουν γενναίες χρηματοδοτήσεις.

Για τους διοργανωτές όμως της κυβέρνησης, αυτά τα επιτεύγματα προφανώς θεωρούνται… ξεπερασμένα, αφού δεν μπορούν να προσθέσουν πολιτική υπεραξία στο κλειστό κύκλωμα εξουσίας. Και γι’ αυτό… ξέχασαν να καλέσουν τον κ. Ζαχαρόπουλο στη «γιορτή» τους!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This