29/9/2022

Μάζης: Μπορούμε να ανακαλέσουμε ανά πάσα στιγμή τη Συμφωνία των Πρεσπών – Εμπαιγμός στα ελληνοτουρκικά

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο καθηγητής ξεμπροστιάζει τους πρόθυμους της Συμφωνίας των Πρεσπών και των ελληνοτουρκικών και προειδοποιεί για τη «μετάλλαξη» του... Μπαϊντενόπουλου σε Μπαϊντένογλου.

Για τις κατάφωρες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς, συμφωνία την οποία ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Ιωάννης Μάζης χαρακτηρίζει «κατάπτυστη», αλλά και τον τεράστιο εμπαιγμό στα ελληνοτουρκικά, μίλησε ο κ. Μάζης στο Metropolis 95,5 FM.

Ο καθηγητής ξεμπρόστιασε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τηρήσουν τη Συμφωνία λέγοντας ότι εξ αρχής είχε τονιστεί η αδυναμία αυτής της βιαστικής συνεννόησης:

«Είχαμε υπογραμμίσει αυτά τα ζητήματα όταν γινόταν η συζήτηση στα υπέρ και τα κατά αυτής της συμφωνίας. Δεν γίνανε σεβαστές οι παρατηρήσεις μας και ήρθε η ώρα να… λουστούμε όλες αυτές τις αδυναμίες της συμφωνίας που έγινε με μια τεράστια ακατανόητη βιασύνη από πλευράς Ελλάδας. Έπρεπε να δώσουμε εξετάσεις στον διεθνή παράγοντα… ως κυβέρνηση της Αριστεράς και της Προόδου ώστε να παραμείνουμε στην εξουσία κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας μας και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε έχοντας και εδώ στην περίπτωση των Πρεσπών 130, 140 περιπτώσεις παραβιάσεων αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας. Κάναμε το λάθος, τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε. Θα πληρώσουμε».

Όσο για το αφήγημα ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ανακαλέσει τη Συμφωνία; Η απάντησή του ξεκάθαρη και ηχηρή: «Αλλά μήπως κάποιος σκεφτεί πως εξ αρχής ήταν άκυρη; Γιατί αυτή η συμφωνία έχει τεράστια νομικά κενά που κι εγώ και άλλοι συνάδελφοι έχουμε υπομνήσει. Θα έπρεπε ως κράτος συμβαλλόμενο να ζητήσουμε την αναστολή της, την ακύρωσή της. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να το κάνουμε. Σαν αφορμή μπορείς να βρεις αυτές τις συνεχείς παραβιάσεις των πλέον βασικών στοιχείων της συμφωνίας».

Ο κ. Μάζης εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τις… πιρουέτες των νυν κυβερνώντων σ’ αυτό το μέγιστο εθνικό θέμα και λέει ότι πρέπει να πληρώσουν, με τον σωστό τρόπο αντίδρασης να είναι στις κάλπες:

«Δεν ακούγονται πλέον ούτε κουβέντες και αντιδράσεις. Ακούτε ότι ‘το κράτος έχει συνέχεια, ότι εμείς είπαμε καλό είναι να μην υπογραφεί, αλλά αν υπογραφεί εμείς θα την τηρήσουμε’. Και τώρα τα λένε. Λέγαμε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να ακυρωθεί. Το κόμμα της παρούσας κυβέρνησης έλεγε πάντα ότι ‘αν υπογραφεί η συνθήκη, θα την τηρήσουμε’. Άλλο τι λέει ο καθένας βουλευτής στον στενό του κύκλο, άλλο ο Πρωθυπουργός. Θα πρέπει ο κόσμος αυτή τη φορά να κινηθεί αναλόγως. Θυμάμαι που με ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι στις διαδηλώσεις για το αν οι διαδηλώσεις μπορούν να χαράξουν εξωτερική πολιτική και απαντούσα ‘σαφώς όταν είναι ογκώδεις και μαζικές μπορούν να οδηγήσουν στην αναθεώρηση γραμμών της εξωτερικής πολιτικής’. Φτάσαμε εδώ, γιατί εμείς, άδολα, απλά πατριωτικά διαδηλώσαμε, τρέξαμε, μιλήσαμε και αφού μας… καπέλωσαν και έκαναν αυτές τις πιρουέτες οι νυν κυβερνώντες σ’ αυτό το μέγιστο εθνικό θέμα, εμείς ξαναγυρίσαμε στον καναπέ μας λέγοντας ότι ‘κάναμε ότι μπορέσαμε και έτσι είναι τα πράγματα’. Όχι. Εδώ πρέπει να πληρώσουν αυτό που κάνουν. Το αντίτιμο πληρώνεται μόλις μας δοθεί η ευκαιρία, πηγαίνουμε στις κάλπες και δεν τους ψηφίζουμε».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Έρευνα εκ των υστέρων από τον Άρειο Πάγο για τη Siemens

Εμπαιγμός στα ελληνοτουρκικά

Για τα… όνειρα θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεννοηθεί με την Τουρκία και ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις, ο Ιωάννης Μάζης ήταν απόλυτος και ξεκάθαρος:

«Υπάρχει η διάθεση της Τουρκίας να κρατήσει τις προκλήσεις σε ένα ανεκτό, από πλευράς Αμερικανών, σημείο. Θα κάνει τις παραβιάσεις της, θα βάλει τα ερευνητικά της σκάφη να κάνουν βόλτες ανάμεσα στη Χίο, τη Σύρο και τη Σάμο. Ξέρει ότι η Ελλάδα θα ανεχθεί όλες αυτές τις κινήσεις διότι ουσιαστικά επιθυμεί ένα ήσυχο καλοκαίρι για να μαζέψει χρήματα από τον τουρισμό και θα αδιαφορήσει για τις προκλήσεις. Η Τουρκία λέει ότι «θα τις κάνω τις προκλήσεις για να θυμούνται οι Έλληνες και η διεθνής κοινότητα ποιες είναι οι απαιτήσεις μου».

Και συνεχίζει αναφερόμενος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και τη συμφωνία για «μορατόριουμ το οποίο συνίσταται στην απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας για χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πάμε στο δικαστήριο και θα βγάλει το δικαστήριο ότι θέλει για να μην θεωρηθούν προκλήσεις για την απέναντι πλευρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Λέει αναλυτικά ο κ. Μάζης για το… που θα πάει η ιστορία:

«Υπάρχει η διάθεση της Τουρκίας να κρατήσει τις προκλήσεις σε ένα ανεκτό, από πλευράς Αμερικανών, σημείο. Θα κάνει τις παραβιάσεις της, θα βάλει τα ερευνητικά της σκάφη να κάνουν βόλτες ανάμεσα στη Χίο, τη Σύρο και τη Σάμο. Ξέρει ότι η Ελλάδα θα ανεχθεί όλες αυτές τις κινήσεις διότι ουσιαστικά επιθυμεί ένα ήσυχο καλοκαίρι για να μαζέψει χρήματα από τον τουρισμό και θα αδιαφορήσει για τις προκλήσεις. Η Τουρκία λέει ότι «θα τις κάνω τις προκλήσεις για να θυμούνται οι Έλληνες και η διεθνής κοινότητα ποιες είναι οι απαιτήσεις μου». Βάζει τον κ. Τσαβούσογλου να έρθει με αγκαλιές, χαμόγελα και φιλιά, αλλά και να δώσει συνέντευξη και να καταθέσει όλη την λίστα των απαιτήσεών της απέναντι στην Ελλάδα. Πως αντιδρά η Ελλάδα; Απαγορεύει στους δημοσιογράφους να ενημερωθούν για το τι ειπώθηκε ανάμεσα σε Τσαβούσογλου-Δένδια, δεν γίνεται συνέντευξη Τύπου, αλλά γίνονται δείπνα με αγκαλιές, φιλιά και αγάπες για να δημιουργηθεί το… θεατρικά καλό κλίμα, ώστε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο να συναντηθούν ξανά, να δημιουργηθεί η προϋπόθεση για συμφωνία μορατόριουμ που να εξηγήσω ότι συνίσταται στην απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας για χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πάμε στο δικαστήριο και θα βγάλει το δικαστήριο ότι θέλει για να μην θεωρηθούν προκλήσεις για την απέναντι πλευρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το να περάσεις πχ τον 25ο μεσημβρινό με οπλισμένο αεροσκάφος ή χωρίς να δώσεις ενημέρωση στην Τουρκία θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια ή να κάνεις μια έρευνα στα 6,5 μίλια θα θεωρηθεί προκλητική ενέργεια αν δεν πάρεις άδεια από τους απέναντι. Δηλαδή δικαιώματα που έχεις στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα μπορείς να τα ασκήσεις κατά το πρότυπο της Βέρνης, γιατί θα θεωρηθούν πρόκληση από την άλλη πλευρά. Βάζεις την άλλη πλευρά διεκδικητή στα ήδη υπάρχοντα δικά σου κυριαρχικά δικαιώματα για να μην την προκαλέσεις».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Δείπνο Τσούνη - Τσίπρα στην πρεσβευτική κατοικία, σαν δυο... φιλαράκια!

Σε ότι αφορά τον κυβερνητικό «έρωτα» με την προσφυγή στη Χάγη και το θέμα της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, ο καθηγητής εξηγεί και καταγγέλλει:

«Να καταγγείλω ένα μεγάλο εμπαιγμό από πλευράς όλου εκείνου του συστήματος που στηρίζει μορατόριουμ και ακρίτως προσφυγή στη Χάγη. Μας λέει ο κ. Δένδιας μετά από πολλές δικές μου παρεμβάσεις ότι ένα είναι το θέμα, της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Μίλησε μάλιστα με τη νέα συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτή σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας την UNCLOS 3 αναγνωρίζεις δικαιώματα πλήρως θαλασσίων ζωνών όπως και στην ξηρά, μας το αναγνωρίζουν όλοι. Οι μόνοι που δεν το αναγνωρίζουν είναι οι Τούρκοι. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε να πάμε στη Χάγη αλλά να δικάσουμε με ευθυδικία. Να βάλεις μια γραμμή στη μέση του Αιγαίου σαν να μην υπήρχαν Ελληνικά νησιά στη μέση. Δεν μπορεί η Τουρκία να αποδεχθεί το δίκαιο της θάλασσας και να πάει στο Αμβούργο να δικάσει θαλάσσια θέματα και θα το δεχθεί στη Χάγη; Δεν πρόκειται να το δεχθεί ούτε στη Χάγη. Το θέλουμε να διευκολύνουμε την Τουρκία να βάλει όλα τα υπόλοιπα θέματα. Εκεί φαίνεται ο μέγας εμπαιγμός. Δεν μπορείτε να λέτε ότι θέλετε να δικάσετε ένα θέμα και να μην πάτε στο Αμβούργο. Αν πάτε μόνο για θαλάσσια διαφορά, πηγαίνετε στο Αμβούργο».

Για το φινάλε ο κ.Μάζης άφησε το παραμύθι της αποκλιμάκωσης και το ρόλο και τις πιέσεις των ΗΠΑ:

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τόσο όσο της επιτρέπει η συζήτηση Ερντογάν-Μπάιντεν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ. Να δώσει προσοχή ο κόσμος στο τελευταίο σχέδιο προεδρικού διατάγματος του κ. Μπάιντεν που λέει ότι άτομα, ενώσεις, οργανώσεις κτλ που θα στραφούν εναντίον της συνθήκης των Πρεσπών και άλλων, αν έχουν περιουσίες στις ΗΠΑ θα «παγώσουν» οι περιουσίες τους κι αν θέλουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ θα τους απαγορευτεί η είσοδος. Αντιλαμβάνομαι ότι οι Αμερικανοί για να… τσιμεντώσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια και να βάλουν την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσσοβο, κάτι που αν γίνει δεν υπάρχει τίποτα να σ’ εμποδίσει να υποχρεωθείς να αναγνωρίσεις το αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής που λέγεται Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Όπως επίσης μ’ αυτό οι Αμερικανοί προσπαθούν να απειλήσουν τους Βούλγαρους να μη φέρουν αντίρρηση στην είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ. Συνδέστε το και με την προσπάθεια που αποδίδεται στη Γερμανία για την κατάργηση του Βέτο στις συνόδους κορυφής. Εμφανίζεται μια επικίνδυνη περίοδος και παρεμβάσεως σε πολίτες για το πώς πρέπει να αντιλαμβάνονται το συμφέρον της χώρας τους. Πρέπει όλες οι Μακεδονικές οργανώσεις να αντιληφθούν ότι πρέπει να οργανώσουν μια νομική αντίσταση, να αντιδράσουμε πάνω σ’ αυτό το νομικό εξάμβλωμα που μας πηγαίνει σ’ άλλες εποχές. Να αντιδράσουμε σε επίπεδο Λευκού Οίκου και να μας ακούσει ο κύριος… Μπάιντενόπουλος γιατί όσο περνάει ο χρόνος εξελίσσεται σε κύριος… Μπαϊντένογλου».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Τι άλλο θα δούμε; Το βραβείο Δημοκρατίας των Αθηνών στον Ζελένσκι από τον Μπακογιάννη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι άλλο θα δούμε; Το βραβείο Δημοκρατίας των Αθηνών στον Ζελένσκι από τον Μπακογιάννη

Το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, της πόλης που «γέννησε» τη Δημοκρατία και...

To YΠΕΞ απάντησε στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που κατηγόρησε την...

Προκλητική ανακοίνωση μετά το 4ωρο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας – Βγάζουν το ερευνητικό Yunus...

Σε απόλυτη ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - Οι Τούρκοι ζήτησαν μέχρι και την αναγνώριση του ψευδοκράτους από όλες τις χώρες

Απίστευτη εκδικητικότητα Μαξίμου: Πως τιμώρησε τον καθηγητή Λύτρα μετά την μελέτη για τους θανάτους...

Σάλο προκάλεσε η μελέτη του καθηγητή Λύτρα, για την οποία είχε πλήρη γνώση ο Σωτήρης...

Μόνιμη η ενημέρωση του Αμερικανού πρέσβη από τον Θεοδωρικάκο

Είναι άξιο απορίας γιατί κάθε λίγο και λιγάκι ο Τάκης Θεοδωρικάκος ενημερώνει τον Αμερικανό...

Στο Μαξίμου αύριο η Γιούροβα – Θα ζητήσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Θέτει θέμα παρακολουθήσεων, ελευθεροτυπίας και δικαιοσύνης η Αντιπρόεδρος της ΕΕ για τις Αξίες και την Διαφάνεια

«Αντάρτικο» Κυρανάκη στην κυβέρνηση με ανάρτηση – κόλαφο

«Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστήμια. Είμαστε 3,5 χρόνια κυβέρνηση και συζητάμε ακόμα...

«Ριπές» Τζαβάρα, Κακλαμάνη – Σε αναβρασμό οι βουλευτές της ΝΔ για πλειστηριασμούς και συνταξιούχους

Την Τρίτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, από σήμερα ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί των...

Τσίπρας: «Θα ζητήσει συγγνώμη ο Μητσοτάκης από αυτούς που χάθηκαν άδικα;»

«Κόλαφος» ήταν το β' μέρος της περίφημης μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα, η οποία έδειξε...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Οι εποχές που τα πανεπιστήμια ήταν άντρα ανομίας, πέρασαν ανεπιστρεπτί»

Τη βούληση της Κυβέρνησης να διατηρήσει τα Πανεπιστήμια ασφαλή και να βάλει τέλος στη...

Η ευφάνταστη πατέντα του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη

«Μαλάματα και ευφάνταστοι» οι βουλευτές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης απηύδησε...

Δείπνο Τσούνη – Τσίπρα στην πρεσβευτική κατοικία, σαν δυο… φιλαράκια!

Δείπνο στον Αλέξη Τσίπρα παρέθεσε ο Τζορτζ Τσούνης. Οι δυο άνδρες δείπνησαν το βράδυ...

Αισχρό fake news του ΣΚΑΪ για τον Αποστολάκη

Σε πλήρη διαστρέβλωση των δηλώσεων του πρώην υπουργού Αμυνας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμου...

Αυτά που δεν θα μάθουμε ποτέ για το σκάνδαλο της Siemens!

Οι στενές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την... αθώα περιστερά της πολυεθνικής, Μιχάλη Χριστοφοράκο

Έρευνα εκ των υστέρων από τον Άρειο Πάγο για τη Siemens

Μετά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστήριο με τον εξαφανισμένο 25χρονο: Βρέθηκε καμένος από τη μέση και κάτω!

Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του κλειδωμένο και μετέπειτα ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός και απανθρακωμένος

Αυτό είναι το παλικάρι που διαμελίστηκε σε ρομποτικό κάδο σκουπιδιών – Συγκλονίζει ο πατέρας του

Τον περασμένο Μάϊο η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης «πάγωσε» στο άκουσμα...

Σεισμός στο Κρεμλίνο από την αποκάλυψη του Νίκου Ευαγγελάτου

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό έπειτα από τα...

Εγγονή πασίγνωστης Ελληνίδας δημοσιογράφου έκανε επαναπροσδιορισμό φύλου και έγινε αγόρι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή "Το...

Η τέφρα της Μάρθας Καραγιάννη σκορπίστηκε στη θάλασσα

Η Μάρθα Καραγιάννη έφυγε από τη ζωή την Κυριακή...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ