Τρίτη 27/7/2021

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Κι άλλα χρήματα για την Τουρκία θα αποφασίσουν οι 27

Αφού ξέρουν τι (δεν) θα αποφασίσουν, γιατί τρέχουν στις Βρυξέλλες;

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με το θέμα της Τουρκίας να βρίσκεται στην ατζέντα, αλλά να μην αναμένεται τίποτα ιδιαιτέρως αρνητικό, μιας και η Ελλάδα έχει… ξεπλύνει αρκετά τον Ταγίπ Ερντογαν με την περιβόητη «θετική ατζέντα».

Το προσωρινό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι 27 στις Βρυξέλλες.

Η λογική θα είναι αυτή του καρότου και του μαστιγίου, με τους ηγέτες να δίνουν εντολή στην Κομισιόν για μια πρόταση χρηματοδότησης προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ενώ θα καταγράφεται η πρόοδος στην τελωνειακή ένωση και στον εκσυγχρονισμό της, ωστόσο, θα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη, εννοώντας και την Κύπρο, κάτι που δεν δέχεται η Τουρκία.

Στο… μαστίγιο είναι το Κυπριακό και η διατήρηση της αποκλιμάκωσης (σ.σ. ας πούμε) στην ανατολική Μεσόγειο. Στα συμπεράσματα έχει προστεθεί και η… επιρροή Μπάιντεν, που επέμεινε πάρα πολύ στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της Τουρκίας.

Αν το κείμενο μείνει ως έχει, η Σύνοδος για μια ακόμη φορά δεν αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Η όποια θετική ατζέντα πάει για αργότερα με αιρεσιμότητα και η Τουρκία τίθεται υπό επιτήρηση (όπως αποφάσισαν χθες και οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ) για διάφορα θέματα και κυρίως για το Κυπριακό.

*φωτό αρχείου

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ