Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, σε μια συμβολική χρονιά όπως δήλωσε, αναφερόμενος τόσο στην επέτειο για τα 30 χρόνια ανεξαρτησίας της, όσο και στην επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του ’21.
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στους δεσμούς Ελλάδας και Ουκρανίας, που ανάγονται στην αρχαιότητα, όπως και το γεγονός ότι στην Οδησσό ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία.
«Συνδετικό στοιχείο αποτελεί η ιστορική παρουσία της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία, η οποία αριθμεί σήμερα πάνω από 100.000 κατοίκους και προσβλέπουμε στη διατήρηση των δικαιωμάτων τους. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανικής κοινωνίας και γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας. Επίσης, χαιρόμαστε πάρα πολύ που η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός μας διδάσκονται στα Ουκρανικά Πανεπιστήμια».
Ζήτησε οι δυο χώρες να έχουν ειλικρινή και συνεχή διάλογο, γιατί αντιμετωπίζουν προκλήσεις: «Η Ελλάδα στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Αυτό το επαναλαμβάνουμε σταθερά σε όλα τα fora και σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Kαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και στον ΟΑΣΕ. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξαρτήτως κόστους για μας γιατί είναι θέμα αρχής».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ιδανικός σύμμαχος και βοηθός της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία και την ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ, τονίζοντας όμως ότι η Ελλάδα νιώθει έκπληξη όταν η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης: «Και μάλιστα, όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της Ένωσης και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο. Νομίζω ότι αυτή είναι και η βάση με την οποία, η ίδια η Ουκρανία για τα δικά της δικαιώματα απευθύνεται στη διεθνή σκηνή και έχει την υποστήριξή μας πάνω σε αυτό. Ευελπιστούμε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».