Τους πήραν χαμπάρι και οι Βρυξέλλες: «Κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης!

Η Ε.Ε. ζητά τροποποιήσεις στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0», καθώς, ως έχει, τα κονδύλια του Ταμείου προορίζονται για λίγους και ισχυρούς

Must Read

Μπορεί το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει πάρει την έγκριση της Κομισιόν και να λάβει και την πολιτική έγκριση στο Ecofin της 13ης Ιουλίου, ωστόσο πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως το «Ελλάδα 2.0» χρήζει βελτιώσεων!

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διαφημίζει πως το ελληνικό κείμενο είναι από τα πιο άρτια της Ευρώπης και περιλαμβάνει την καλύτερη πρόταση για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ωστόσο, το συμβούλιο της Ευρώπης φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τον τρόπο που θα διοχετευτούν τα χρήματα στην ελληνική αγορά. Το σχέδιο προβλέπει πως την τελική απόφαση για την εκταμίευση των ποσών για μια επένδυση θα την έχουν οι τράπεζες και όχι η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να εκφράζουν ανοιχτά την αμφιβολία τους για την ορθή διαχείριση των 32 δισ. ευρώ!

Το σκεπτικό τους, σύμφωνα με πηγές της ευρωπαϊκής επιτροπής, αναφέρει πως οι τράπεζες θα προτιμήσουν τη δανειοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς το ρίσκο που θα αναλάβουν σαν πιστωτές θα είναι σχετικά μικρό. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα κονδύλια θα φτάσουν πολύ δύσκολα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες θέλει να στηρίξει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως παραδέχθηκαν προ εβδομάδων οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, απορρίπτονται ήδη 8 στις 10 αιτήσεις δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα αυστηρά κριτήρια χορήγησης δανείων από τις τράπεζες κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα το σχέδιο για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τη φιλοσοφία του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι των μεγάλων, που έχουν -ούτως ή άλλως- πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Ευρωπαϊκά ρεζίλι

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον ελληνικό σχεδιασμό. Στην ουσία, οι Βρυξέλλες ζητούν να αλλάξει όλο το οικοδόμημα στο οποίο χτίστηκε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»! Η χώρα μας γίνεται και πάλι ευρωπαϊκά ρεζίλι, καθώς πρόκειται για το μόνο κράτος-μέλος που ζητούνται εξηγήσεις και τροποποιήσεις στο πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι τράπεζες θα κρίνουν με τα δικά τους κριτήρια την αξιοπιστία κάθε επενδυτή και τη βιωσιμότητα της επένδυσης, χωρίς την παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού, ενώ ανεξάρτητοι ελεγκτές θα αξιολογήσουν την επιλεξιμότητα των επενδύσεων σύμφωνα με τις οδηγίες του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα ελέγχουν τη συμμόρφωση με τους σχετικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα καλύψει το πολύ το 50% των επενδυτικών δαπανών, ενώ η ιδιωτική συμμετοχή θα καλύψει τουλάχιστον το 20% των ιδίων κεφαλαίων και το υπόλοιπο 30% θα καλυφθεί από την τράπεζα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This