Δευτέρα 2/8/2021

Διάβημα της Κύπρου στον ΟΗΕ για τα πυρά τουρκικής ακταιωρού σε σκάφος του κυπριακού λιμενικού

«Δεν μας ενδιαφέρει να παίξουμε το παιχνίδι δημιουργίας έντασης που πιθανόν να επιδιώκει η άλλη πλευρά»

Διαβήματα στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) απέστειλε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, μετά  το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που άνοιξε πυρ κατά σκάφους του κυπριακού Λιμενικού στην θαλάσσια περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει το περιστατικό και ζητάει διερεύνηση και από μέρους της ειρηνευτικής δύναμης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Δημήτρης Σαμουήλ.

Διαβάστε ακόμη: Θερμό επεισόδιο στην Κύπρο! Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά σκάφους του λιμενικού (video)

«Είναι πρόωρο να πούμε αν συνδέεται το περιστατικό με το κλίμα που δημιουργείται από πλευράς Τουρκίας ενόψει παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βάσει της προκαταρκτικής ενημέρωσης έχουμε ήδη προβεί σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας το περιστατικό και ζητώντας όπως γίνει και από μέρους τους διερεύνηση. Αναλόγως της πλήρους εικόνας που θα έχουμε όταν ληφθούν οι σχετικές εκθέσεις και στοιχεία, θα αποφασισθούν οι επόμενες ενέργειες και διαβήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Ανέφερε επίσης ότι «οι παραβιάσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, όπως αυτήν, καταγγέλλονται σε όλα τα επίπεδα στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και άλλα φόρα, και προσμετρούνται συσσωρευτικά, με αρνητικό πρόσημο για την Τουρκία, όταν γίνονται οι σχετικές συζητήσεις για θέματα που άπτονται του Κυπριακού και της συμπεριφοράς της Τουρκίας γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς πάντα αναλύουμε με ψυχραιμία τα γεγονότα και στόχος μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μας ενδιαφέρει να παίξουμε το παιχνίδι δημιουργίας έντασης που πιθανόν να επιδιώκει η άλλη πλευρά γιατί πάγιος στόχος είναι η συμβολή στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση Κυπριακού», σημείωσε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ