Εκτός από την επαίσχυντη φιέστα που ετοιμάζει στην περίκλειστη πόλη για την επέτειο του «Αττίλα», ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με δύο ισχυρά χαρτιά υπέρ των συμφερόντων του.
- Από τον Νίκο Σταυρουλάκι
Σε όλες τις φάσεις του Κυπριακού, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Αμμόχωστος λειτούργησε ως «όμηρος» στα χέρια της κατοχικής δύναμης. Η παλαιά πόλη (Αμμόχωστος) όσο και η νεότερη, που απλώθηκε σταδιακά, ως τουριστική προέκταση της πρώτης προς την πλησιέστερη, εντυπωσιακή αμμώδη παραλία (βαρόσι ή βαρώσι, τουρκική λέξη που σημαίνει «προάστιο») έπεσε στα χέρια των Τούρκων στη δεύτερη φάση της εισβολής (14/8/74) ανοχύρωτη, ανυπεράσπιστη και προδομένη, μόνο και μόνο λόγω της αδιανόητης ανοησίας της πολιτικής ηγεσίας στην Αθήνα, των στρατιωτικών ηγετών στην Κύπρο, του προδοτικού ρόλου του ΟΗΕ τα κρίσιμα 24ωρα που προηγήθηκαν και του συνολικού πανικού που έσπειρε η αιφνίδια, δεύτερη τουρκική προέλαση. Πάντα ο έχων την πρωτοβουλία προωθείται. Ολοι οι άλλοι τρέχουν πανικόβλητοι…
Η προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στην άδεια πόλη παρέμεινε «στρατιωτική» επιχείρηση και δεν εξελίχθηκε σε «πολιτική» κατοχή, λόγω των πολύπλοκων προβλημάτων που θα ήγειρε μία τέτοια ενέργεια. Τα προβλήματα αυτά δεν ήταν σε θέση να επιλύσουν ούτε οι Τούρκοι εισβολείς ούτε οι λοιπές προστάτιδες δυνάμεις ούτε και η Ουάσινγκτον του μισέλληνα τότε Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσιντζερ, ο οποίος έκανε τα στραβά μάτια στις τουρκικές ορέξεις, δίνοντας στην ουσία το «πράσινο φως» γι’ αυτήν τη δεύτερη προέλαση.
The international community’s message to #Turkey Pres. #Erdogan ahead of his illegal visit to the occupied part of #Cyprus is clear:
➡️ Respect #UNSC resol’s on #Varosha
➡️ Engage with good will in @UN-led efforts to resolve #Cyprob#Famagusta#ThisIsNotYourHomeland @RTErdogan pic.twitter.com/oaLL04gy5m
— Cyprus MFA (@CyprusMFA) July 17, 2021
Φιέστες με σκοπό
Οι καιροί παρήλθαν, οι συνθήκες άλλαξαν, οι ιδιοκτήτες γης στην περίκλειστη περιοχή (Βαρώσια) απεβίωσαν, οι κληρονόμοι τους βολεύτηκαν και η επιθετική πολιτική του σημερινού Τούρκου ηγέτη, ο οποίος απλώς υλοποιεί σχέδια του παρελθόντος, έβαλε έξυπνα στο στόχαστρο την τραγική πόλη του Ευαγόρα.
Η άφιξη σε λίγες ώρες του Ταγίπ Ερντογάν και η πανηγυρική υποδοχή που του επιφυλάσσεται, σε συνεννόηση με τις κατοχικές Αρχές, ανήμερα της 47ης επετείου της πρώτης τουρκικής εισβολής (σ.σ.: όχι της ημερομηνίας κατάληψης της πόλης) σηματοδοτεί την αναβάθμιση της τουρκικής στρατηγικής στο νησί, με εφαρμογή συγκεκριμένων τακτικών κινήσεων που αφορούν την Αμμόχωστο.
Οι φιέστες που προετοιμάζει το κατοχικό καθεστώς Τατάρ σε αγαστή συνεργασία με την Άγκυρα (η οποία υποδεικνύει στις κατοχικές Αρχές τα πρωτόκολλα και τους τύπους που θα πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να προκύψουν συγκεκριμένα μηνύματα στην κοινή γνώμη σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία) δεν στοχεύουν ασφαλώς στην ανάδειξη της «στοιχειωμένης» πόλης της Αμμοχώστου, έπειτα από 47 χρόνια σιωπής. Αποτελούν τμήμα της τουρκικής διαπραγματευτικής γραμμής, την οποία η Άγκυρα έχει αποφασίσει να ακολουθήσει στο Κυπριακό, προκειμένου να καταστήσει δυσκολότερη υπόθεση την επανένωση της Μεγαλονήσου, έστω υπό τη σκέπη μιας «ανάπηρης», τσαλακωμένης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), που δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει ούτε 30 δευτερόλεπτα από την εγκαθίδρυσή της!
Επανάληψη των διαπραγματεύσεων
Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, η τουρκική πλευρά έχει ήδη αρχίσει να αξιοποιεί δύο μείζονα διαπραγματευτικά χαρτιά, στην προοπτική επανάληψης των διαπραγματεύσεων, μετά το πρόσφατο ναυάγιο της άτυπης Πενταμερούς της Γενεύης, προκειμένου να μην πέσει στην «παγίδα» και εγκλωβιστεί ξανά στο δίπτυχο των ελληνικών και ελληνοκυπριακών αξιώσεων, που είχαν προωθηθεί στο Κραν Μοντανά και είχαν αρχίσει να τυγχάνουν ευνοϊκής υποδοχής, αφού η τότε ελληνική επιχειρηματολογική γραμμή φαινόταν εκ πρώτης όψεως αδιαπέραστη.
Τουτέστιν: Άρση των εγγυήσεων και άμεση, με χρονοδιάγραμμα αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο. Το πλέον ακανθώδες κεφάλαιο που εκκρεμούσε ήταν το κεφάλαιο των εγγυήσεων. Η σθεναρή διαπραγματευτική γραμμή Αθήνας – Λευκωσίας, η για συγκεκριμένους λόγους χαλαρή (κατά τεκμήριο) στάση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα, η διάχυτη στην ατμόσφαιρα εκδοχή της πολιτικής ισότητας, τα τερτίπια του Νίκου Αναστασιάδη και η δραστήρια διπλωματική κινητικότητα Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων είχαν κάνει τον τότε αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαθ Αϊντε να πονοκεφαλιάζει, επεξεργαζόμενος διάφορες φόρμουλες κατάργησής τους… Και τότε η περίπτωση της Αμμοχώστου είχε αναδειχθεί σε ισχυρό σημείο σύγκρουσης αντιλήψεων και επιδιώξεων.
Τα δύο «χαρτιά»
Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, τα δύο διαπραγματευτικά σημεία που ανεβάζει η Τουρκία στην παρούσα φάση είναι:
- Η λύση των δύο κρατών, σε αντιδιαστολή με τη ΔΔΟ.
- Ο μετασχηματισμός της κατοχής των Βαρωσίων, από καθαρά «στρατιωτική» περιοχή σε «πολιτική». Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και οι «πολιτικές» περιοχές του ψευδοκράτους κατεχόμενες θεωρούνται εφόσον δεν θα μπορούσαν να σταθούν χωρίς την παρουσία του κατοχικού στρατού. Με άλλα λόγια, ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από στρατιωτική σε κατοικημένη, η οποία θα τεθεί υπό τη διοίκηση των κατοχικών Αρχών. Με αυτούς τους τρόπους η Τουρκία ανεβάζει τον πήχη της διαπραγμάτευσης υπέρ των συμφερόντων της.
Σχέδια επανοίκησης για το 3% της απαγορευμένης πόλης
Οι κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας είναι προσεκτικές και μεθοδευμένες, ώστε να εγείρουν τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Η περιοχή που υποτίθεται ότι μετασχηματίζεται δεν είναι ολόκληρη η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά ελάχιστο «πιλοτικό» τμήμα της, που περιορίζεται στο 3% της συνολικής περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», στο οποίο θα εφαρμοστούν επεξεργασμένα σχέδια επανοίκησης από την Άγκυρα.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ερντογάν θα καλέσει σε δύο 24ωρα παραδόπιστους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες, επιζώντες ή και κληρονόμους, να επιστρέψουν στις περιουσίες τους ή, εάν επιθυμούν, να προχωρήσουν σε ανταλλαγή ή καταβολή αποζημίωσης, απευθυνόμενοι στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους».
Μπροστά στη νέα αυτή προδοσία, η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικά σχήματα ώστε να αποκλειστεί η αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου έχει επεξεργαστεί σχετικά νομοθετήματα, που περιλαμβάνουν τη λήψη νομικών μέτρων, στην περίπτωση που Ελληνοκύπριοι ενδώσουν στο τουρκικό κάλεσμα. Οι προσκλήσεις θα αφορούν πρόσφυγες της Αμμοχώστου, που θα προσκληθούν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους υπό τη διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος. Εάν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για την έσχατη πλάνη…
Με αυτά τα δεδομένα, δεν δημιουργεί έκπληξη η συνεχιζόμενη κακοδαιμονία που αφορά την Αμμόχωστο. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η τουρκική πλευρά ενεργεί και η ελληνική – ελληνοκυπριακή «τρέχει να προλάβει».
Και επειδή ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και «μελετημένος» από το 1974, καλό θα είναι, αντί των άκαρπων εκκλήσεων προς τη διεθνή κοινότητα, να υπάρξουν δράσεις και ανακοπή της επί 47 χρόνια πορείας στον κατήφορο…