Δευτέρα 27/9/2021

Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Κεραμέως κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Έχετε εξαπολύσει εναντίον μου έναν λυσσαλέο πόλεμο»

Με ψήφους 158 υπέρ και 133 κατά και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» υπερψηφίστηκε στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή στο Σύνταγμα εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς κι εργατικά συνδικάτα συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου εκπαιδευτικού νομοσχεδίου για το «νέο σχολείο».

Ψήφισαν συνολικά 291 βουλευτές. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 158 βουλευτές έναντι 133 που καταψήφισαν.

Επίσης, υπερψηφίστηκαν και τα δύο άρθρα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία: Το άρθρο 56, που αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και το άρθρο 185, που προβλέπει καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες πανεπιστημίων.

Υπέρ του άρθρου 56, ψήφισαν 158 βουλευτές, ενώ 106 βουλευτές το καταψήφισαν και 27 δήλωσαν «παρών». Το άρθρο 185 υπερψήφισαν 158 βουλευτές έναντι 133 που το καταψήφισαν.

Κεραμέως: «Έχετε εξαπολύσει εναντίον μου έναν λυσσαλέο πόλεμο»

«Συγκρούονται δύο κόσμοι σήμερα. Ο κόσμος τής κυβέρνησης, που κατέθεσε το νομοσχέδιο για την παιδεία, την αυτονομία και την ελευθερία του σχολείου και των εκπαιδευτικών, και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε τροπολογίες με τις οποίες ζητά την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημίων και την σύνδεση τους με την χρηματοδότηση».

Με αυτή την φράση, έκλεισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια. Η κυρία Κεραμέως μίλησε για «10 αλήθειες του νομοσχεδίου που προωθούν τις αναγκαίες εκσυγχρονιστικές αλλαγές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής και δημιουργούν το σχολείο του μέλλοντος», ενώ καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση απύθμενη υποκρισία.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει εξαπολύσει εναντίον της έναν λυσσαλέο πόλεμο. Η υπουργός Παιδείας κατήγγειλε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει οργανώσει το διαδικτυακό ψήφισμα για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια και για την παραίτηση της υπουργού Παιδείας. Μάλιστα όπως είπε, η ίδια δέχτηκε ένα τέτοιο mail με το οποίο την καλούσε να συνυπογράψει το ψήφισmα για την κατάργηση της ΕΒΕ και την παραίτηση της.

«Έχετε εξαπολύσει εναντίον μου έναν λυσσαλέο πόλεμο. Οργανώσατε το διαδικτυακό ψήφισμα ζητώντας την παραίτηση μου. Μην ισχυρίζεστε ότι είναι μια κίνηση χωρίς κομματική καθοδήγηση. Όλα τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ στέλνουν μέιλ που λένε πάτα εδώ για να επικυρώσεις την υπογραφή σου. Και στο δικό μου μέιλ έφτασε ένα τέτοιο. Μην καρφώνεστε τόσο. Τουλάχιστον κρατήστε τα προσχήματα και πέστε ότι η βούληση σας είναι να καταργηθεί η ΕΒΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως.

«Δύο κόσμοι, λοιπόν, συγκρούονται μέσα σε αυτή την αίθουσα. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που θέλει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία και από την άλλη βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει όχι στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημίων, όχι στην ελάχιστη βάση εισαγωγής. Στον δικό μας κόσμο, θα αγωνιζόμαστε για ένα ελεύθερο αυτόνομο σχολείο και για μια παιδεία πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Θα αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα που θα ωθεί στην ανέλιξη, θα δίνει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στους μαθητές, θα είναι κοντά στην ελληνική κοινωνία και θα είναι μέσο ανάπτυξης και προόδου. Γιατί η παιδεία που δίνουμε σήμερα στα παιδιά μας θα ορίσει και το μέλλον της χώρας. Εμείς, για αυτήν την Ελλάδα θα αγωνιζόμαστε», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Σκουρλέτης: «Δεν πείθει το αφήγημα της κυβέρνησης για την ελάχιστη βάση εισαγωγής»

Για προσπάθεια ψευδών εντυπώσεων, σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών που δεν αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο.

«Κύριοι υπουργοί της παιδείας, θα μπορούσατε – έχετε τα στοιχεία – να τα ζητήσετε από τις σχολές και να δείτε ακριβώς κατά ένα έτος τη χρονιά που εισάγονται υποψήφιοι, πόσος είναι ο μέσος όρος φοίτησης και αποφοίτησης ή ποιοι δεν ολοκληρώνουν. Έτσι θα ήταν η συζήτηση πιο ασφαλής και δεν θα βοηθούσε στο να δημιουργηθούν ψευδείς τελικά εντυπώσεις», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε έμφαση στο μέτρο για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, κάνοντας λόγο «για αφήγημα της κυβέρνησης που δεν τεκμηριώνεται, αλλά ούτε και πείθει» και ζήτησε να υιοθετηθεί η τροπολογία του κόμματός του, για την αναστολή εφαρμογής του μέτρου, τουλάχιστον για φέτος.

«Μας είπατε ότι τον Σεπτέμβρη θα μελετήσετε τα αποτελέσματα, μετά τα τετελεσμένα, δηλαδή τι ακριβώς έχει γίνει και θα κάνετε τις ανάλογες διορθώσεις. Διάλογο δεν κάνατε όταν τον ψηφίσατε σε προηγούμενο νομοσχέδιο. Αγνοήσατε τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών φορέων, της εκπαιδευτικής κοινότητας που είναι κάθετα εναντίον. Και έρχεστε τώρα να το εφαρμόσετε, αγνοώντας τις ειδικές συνθήκες που ζουν οι νέοι λόγω πανδημίας. Αν δεν θέλετε να το αλλάξετε, τουλάχιστον μην το εφαρμόζετε φέτος, ώστε να έρθει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Μην μιλάτε με την ψυχρή και λανθασμένη, τελικά, λογική των αριθμών. Δεν είναι πολύ δόκιμη μία τέτοια λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Επικριτικός ήταν ο κ. Σκουρλέτης και για τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «συγκεκαλυμμένα, με το άρθρο 56, ουσιαστικά εισάγει μια τιμωρητική αντίληψη η οποία δεν σχετίζεται με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών».

Υποστήριξε ακόμα, ότι «το νομοσχέδιο εισάγει μία νέα λογική, νέων διακρίσεων και κάπου αφήνει να εννοηθεί ότι και οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται για μία δική τους αυτοχρηματοδότηση, να αναζητούν πόρους».

Τέλος ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τον Σεπτέμβριο δωρεάν τεστ και για τους εκπαιδευτικούς και σε πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ