Τετάρτη 22/9/2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ρίχνει» το φταίξιμο στην κλιματική κρίση και παραδέχεται λάθος χειρισμούς – «Δεν κάηκαν και πολλά σπίτια!» σοκάρει η ατάκα του

Ο πρωθυπουργός δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει ότι θα «μάθει από τα λάθη του»! Στου κασίδη το κεφάλι....

Εκτός πραγματικότητας και σαν να βρίσκεται σε άλλη διάσταση, εμφανίστηκε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους για το θέμα των πυρκαγιών.

Μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία που εξακολουθούν να βιώνουν πολίτες από διάφορα μέρη της χώρας, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον κλοιό της πύρινης λαίλαπας, χάνοντας σπίτια και περιουσίες, ο πρωθυπουργός επέλεξε να παρουσιάσει μια εικόνα ψεύτικη και όχι ρεαλιστική.

Μίλησε για ευθύνες, αλλά δεν είπε ποιος και πότε θα τις αναλάβει!

Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ευθύνες και παραδέχθηκε αδυναμίες και λάθη στο ζήτημα της διαχείρισης της πύρινης κόλασης, ταυτόχρονα και με έντεχνο τρόπο κάλυψε και όσους «κρύβονται» πίσω από την πολυήμερη καταστροφή των πυρκαγιών αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα για το αν τελικά θα «παραιτηθεί κανείς»…

Για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή και ο καύσωνας!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απόλυτα προετοιμασμένος και έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση που εκείνος όμως ήθελε και ήξερε -σε ερώτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό δεν απάντησε ποτέ με αγένεια-, προσπάθησε με ψέμματα και αποπροσανατολισμένες απαντήσεις να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του κράτους στην άμεση αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων. 

Μητσοτάκης και Χαρδαλιάς λένε τα ίδια παραμύθια…

Σχετικά με το ζήτημα των εναερίων μέσων κατάσβεσης, ο πρωθυπουργός είπε πως «ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά» και επανέλαβε όλα όσα είχε πει πριν δύο ημέρες ο Νίκος Χαρδαλιάς για το επιχειρησιακό σχέδιο. Πρόσθεσε επίσης ότι στο σχέδιο της Πολιτικής προστασίας που εκπονήθηκε πριν από τις πυρκαγιές, προβλέπεται σημαντικότατη ενίσχυση του στόλου με απόκτηση νέων Καναντέρ και μικρών ελικοφόρων, καθώς και ιδιωτικών ελικοπτέρων».

Πλήρη κάλυψη στον Χρυσοχοΐδη

Ο πρωθυπουργός πρόσφερε πλήρη κάλυψη στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές των καταστροφικών πυρκαγιών δηλαδή τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να κατευθύνει αλλά και να βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις. Το ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο παρά να είναι εξαφανισμένος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. 

Για τον Μητσοτάκη δεν κάηκαν και πολλά σπίτια!

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η καταστροφή είναι μεγάλη για το περιβάλλον, όπως και ότι έγιναν λάθος χειρισμοί. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις περιουσίες που έχασε σημαντική μερίδα του κόσμου, λέγοντας ότι «κάηκαν πολλά σπίτια, αλλά όχι και τόσα συγκριτικά με τα καμμένα στρέμματα»!

«Προστατεύσαμε χιλιάδες ανθρώπους»

«Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Αποδεικνύεται ότι λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Μάλιστα, απολογούμενος ουσιαστικά για την «συγγνώμη» που είπε στον κόσμο την περασμένη Τρίτη, ανέφερε ότι «μία συγγνώμη σηματοδοτεί την απόφαση για δράση», και πρόσθεσε ότι «ήταν αυθόρμητη, ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και πολιτική πράξη. Η συγγνώμη σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση. Γι’ αυτό κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος. Είπα με σαφήνεια πως οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε δομές. Δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ, αλλά με καθαρό μυαλό».

Ο ρόλος του Μπένου

«Θα γίνουν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων. Το πακέτο της στήριξης που δίνουμε είναι το ενδεδειγμένο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκταση της καταστροφής. Τον κ. Μπένο τον γνωρίζω καλά, θα συναντηθώ μαζί του την επόμενη Τετάρτη για να βάλουμε μπροστά το σχέδιο για την περιοχή. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλές δουλειές στην αποκατάσταση των εδαφών και στην αναδάσωση. Επίσης, θα πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνω την οργή, την απογοήτευση και την απελπισία. Θέλω να τους πω ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι. Ο κ. Τριαντόπουλος θα αναλάβει τη διαχειριστική αρωγή» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε έτοιμοι για τολμηρές λύσεις»

Και συνέχισε: «Πρωταρχικός στόχος μας είναι και θα είναι στις φυσικές καταστροφές, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ζώων. Στη συνέχεια οι περιουσίες και στη συνέχεια το περιβάλλον. Απέδωσε η στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν. Η κλιματική κρίση επιβάλλει μια δραστικά εκ νέου αντιμετώπιση. Ο νέος κλιματικός νόμος, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες. Αυτή η κυβέρνηση και θέλει, και ξέρει, και μπορεί, και θα ξαναχτίσει κοντά στους πολίτες ό,τι χάθηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες. Η Εύβοια θα κάνει μία νέα αρχή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Τι είπε για τις ανεμογεννήτριες

Για τις συζητήσεις περί επενδύσεων στο Τατόι και τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια, ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για μία ανυπόστατη συζήτηση. Το Σύνταγμα προβλέπει οι καμένες περιοχές να κρίνονται αναδασωτέες. Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να γίνουν μέσα στα δάση. Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο».

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ