Τρίτη 28/9/2021

Τα πλαστά έγγραφα των Μιωνή και Παπασταύρου: Νέα αποκαλυπτήρια για τη συγκάλυψη της φοροδιαφυγής

Ο Ελληνοϊσραηλινός ζητούσε δείγμα εγγράφου το 2013, ενώ δήθεν το είχαν υπογράψει το 2005

Τα αποδεικτικά στοιχεία για το κουκούλωμα της φοροδιαφυγής, που επιχείρησε και τελικά κατόρθωσε ο Σταύρος Παπασταύρου χρησιμοποιώντας την παράκτια εταιρία STABRI LIMITED, τα οποία προκύπτουν από τα έγγραφα της δικαστικής συνδρομής που έλαβε η ελληνική Δικαιοσύνη στις αρχές του 2016 από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους είναι δεκάδες.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Όπως ανέφερε η «δημοκρατία» και στο χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε, η επιχείρηση ξεπλύματος, ωστόσο, δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς τη βοήθεια του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία και επιστήθιου φίλου του κ. Παπασταύρου, Σάμπυ Μιωνή, αλλά και την κάλυψη του Μαξίμου, όπου ο κ. Παπασταύρου στεγαζόταν ως σύμβουλος την περίοδο πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε ακόμα: Αποκάλυψη τώρα: Έτσι στήθηκε η κάλυψη της φοροδιαφυγής Παπασταύρου!

Συγκεκριμένα, οι κύριοι Παπασταύρου και Μιωνής ισχυρίζονται (από το ξέσπασμα του σκανδάλου της «λίστας Λαγκάρντ» τον Οκτώβριο του 2012 και μετά) πως ιδιοκτήτης της εταιρίας STABRI LIMITED, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, στην οποία είχε μεταφερθεί ποσό ύψους σχεδόν 5.400.000 ευρώ από την τράπεζα HSBC, ήταν ο κ. Μιωνής, και όχι ο κ. Παπασταύρου. Και αυτό γιατί, εάν η εταιρία και τα χρήματα ανήκαν στον κ. Παπασταύρου, θα έπρεπε να φορολογηθεί γι’ αυτά στη χώρα μας, ενώ από την άλλη ο κ. Μιωνής δεν ήταν το 2013, όπως δεν είναι και σήμερα, φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. Ισχυρίζονται, συγκεκριμένα, πως ο κ. Μιωνής είχε χρίσει εμπιστευματοδόχους της εταιρίας τον κ. Παπασταύρου και τους γονείς του, προκειμένου να τη διαχειρίζονται για λογαριασμό του, επειδή ο ίδιος ήταν άρρωστος.

Τον ισχυρισμό αυτό βασίζουν σε δύο έγγραφα: ένα πιστοποιητικό μετοχών, με ημερομηνία «Μάρτιος του 2005», το οποίο μέσα από έγγραφα αποδείξαμε στο χθεσινό ρεπορτάζ μας ότι δημιουργήθηκε μεταγενέστερα και τη διαβόητη «δήλωση εμπιστεύματος» ή «Deed of Declaration», όπως την ονόμασαν αγγλιστί. Πρόκειται για ένα έγγραφο που θεωρητικά συντάχτηκε στην Κύπρο στις 10 Ιουνίου 2005, προκειμένου ο κ. Παπασταύρου και οι γονείς του να αναλάβουν τη διαχείριση της STABRI LIMITED, η οποία δήθεν ανήκε στον Σάμπυ Μιωνή. Ας μιλήσουμε σήμερα γι’ αυτό…

Όπως αναφέραμε, η ημερομηνία της «δήλωσης εμπιστεύματος» είναι 10 Ιουνίου 2005. Στις 10 Ιανουαρίου 2013 όμως, δηλαδή οχτώ χρόνια αργότερα, ο Σάμπυ Μιωνής στέλνει ηλεκτρονική αλληλογραφία στην εταιρία Coverdale, με έδρα της Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία διαχειριζόταν τη STABRI LIMITED, για να τη ρωτήσει εάν ο παράκτιος προορισμός αναγνωρίζει την έννοια του εμπιστεύματος. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Μπορείτε να με ενημερώσετε εάν οι Βρετανικές Παρθένοι αναγνωρίζουν την έννοια της Ιδρυτικής Πράξης Εμπιστεύματος; Εάν, ναι, μπορείτε να μου στείλετε ενδεικτικά ένα δείγμα, ώστε να μπορώ να εκτιμήσω εάν είναι σύμφωνο με ό,τι έχω στο μυαλό μου;».

nb keimeno eggrafo mionis
Νέο αποκαλυπτικό έγγραφο

Εφόσον, ο κ. Μιωνής είχε υπογράψει ήδη τη δήλωση με τον κ. Παπασταύρου και αυτή είχε γίνει αποδεκτή από τη διαχειριστική εταιρία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, γιατί τους ρωτάει το 2013 εάν γίνεται αποδεκτή; Και γιατί ζητάει τότε δείγμα; Δεν έχει; Μήπως γιατί τότε, δηλαδή το 2013, οι εγκέφαλοι της επιχείρησης κάλυψης συνέλαβαν την ιδέα της «δήλωσης εμπιστεύματος»; Η ιστορία της εταιρίας μέσα από τα έγγραφα το επιβεβαιώνει, καθώς έτσι κι αλλιώς συστήθηκε στις 9 Ιουνίου από τον ίδιο τον Σταύρο Παπασταύρου. Επομένως στις 10 Ιουνίου ο Σάμπυ Μιωνής τι ακριβώς του μεταβίβασε; Ενδεικτικά:

  • Στις 6 Ιουνίου ο Σταύρος Παπασταύρου γράφει στην Coverdale: «Είμαι συνεργάτης της εταιρίας Ζέπος & Γιαννόπουλος, επικεφαλής του Τμήματος Κεφαλαιαγορών και θα ήθελα να προχωρήσω στη σύσταση μιας νέας Διεθνούς Εταιρίας των Βρετανικών Παρθένων Νήσων […] Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Θα ήθελα λοιπόν να προχωρήσω το συντομότερο δυνατόν».
  • Στις 6 Ιουνίου η Coverdale ενημερώνει τον κ. Παπασταύρου για τα πιθανά ονόματα των εταιριών που θέλει να συστήσει στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, μεταξύ των οποίων το ABRI, LEONIN ή JAELO, αλλά και τα έγγραφα που θα χρειαστούν.
  • Στις 7 Ιουνίου ο Σταύρος Παπασταύρου ζητάει να ελεγχθεί, μεταξύ άλλων, εάν είναι διαθέσιμη και η επωνυμία STARBI.
  • Στις 8 Ιουνίου ο Σταύρος Παπασταύρου εξουσιοδοτεί την Coverdale «να χρεώνετε την πιστωτική μου κάρτα, τα στοιχεία της οποίας περιλαμβάνονται στην αίτηση για της σύσταση της Εταιρίας STARBI LIMITED».
  • Στις 9 Ιουνίου εκδίδεται από την Coverdale το τιμολόγιο για την πληρωμή που πραγματοποίησε ο Σταύρος Παπασταύρου για τα έξοδα σύστασης της εταιρίας. Από τη στιγμή αυτή, μάλιστα και μέχρι και το 2011 ο Σταύρος Παπασταύρου πληρώνει κάθε χρόνο τα έξοδα της εταιρίας.
  • Στις 9 Ιουνίου γίνεται ο επίσημος διορισμός των διευθυντών, που δεν είναι άλλοι από τον Σταύρο Παπασταύρου και τους γονείς του. Τα ονόματά τους περνούν στο μητρώο.

Το όνομα του Σάμπυ Μιωνή στην πραγματικότητα αρχίζει να εμφανίζεται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία με την Coverdale εφτά χρόνια αργότερα, όταν ο ίδιος ο Σταύρος Παπασταύρου ενημερώνει τους υπευθύνους στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους ότι ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας θα είναι ο νέος μέτοχος και διευθυντής. Και η Coverdale, που δεν έχει φυσικά στα αρχεία της τίποτα που να τον αφορά, ζητάει τα σχετικά έγγραφα στις 30 Οκτωβρίου 2012.

Στις 18 Μαρτίου 2013 ο Σάμπυ Μιωνής, που έχει εν τω μεταξύ αρχίσει να αλληλογραφεί με την Coverdale, ζητάει ένα έγγραφο «που να δηλώνει την ιδιοκτησία μου σήμερα, χωρίς να εμφανίζει το παρελθόν». Τα… προγράμματα στο πλυντήριο έχουν αρχίσει να ρυθμίζονται. 

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ