ΣΥΡΙΖΑ για την αμυντική συμφωνία: «Πληρώνουμε πάνω από 10 δισ. ευρώ τις παλινωδίες Μητσοτάκη»

Στρατηγικά ορθές επιλογές η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra, ωστόσο, θα κληθούμε να τα πληρώσουμε πανάκριβα

Must Read

Άργησε λίγο, αλλά το έβγαλε το… σεντόνι του ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας με σκεπτικισμό απέναντι στη νέα ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, καθώς υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «πληρώνουμε πάνω από 10 δισ. ευρώ τις παλινωδίες και τις επιλογές Μητσοτάκη στα εξοπλιστικά».

Όπως, επίσης, τονίζεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, στη βάση όμως μιας εθνικής στρατηγικής που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στο πλαίσιο αυτό η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018. Επιλογές που θα κληθούμε, ωστόσο, να πληρώσουμε πανάκριβα, εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις εκλογές και ειδικά το καλοκαίρι 2020 ενόψει της κρίσης με το ερευνητικό Oruc Reis, παροτρύναμε την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο μιας λογικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ωστόσο οι Κυβερνητικές παλινωδίες και οι εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν, όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020, αλλά έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δις ευρώ», αναφέρει.

«Ακούγεται πάντοτε πολύ ευχάριστο να ενισχύουμε με νέα όπλα την Άμυνά μας. Όπως ακουγόταν ευχάριστο, ακόμη και την εποχή των μεγάλων εξοπλιστικών σκανδάλων. Η εθνικά υπεύθυνη στάση, όμως και η πατριωτική μας ευθύνη, μας υποχρεώνει πέρα από ευχάριστοι να είμαστε και εθνικά ωφέλιμοι. Και αυτό σημαίνει να θέτουμε προτεραιότητες και να κινούμαστε στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής με αρχή μέση και τέλος. 

Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε, πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική μας Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας μας; 

Κατά πόσο αποτελούσαν προτεραιότητα οι επενδύσεις σε εξοπλιστικά όπως τα επιπλέον Rafale, για τα οποία δεν γνώριζε ούτε καν η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η επέκταση του εκσυγχρονισμού επιπλέον F16 ή η σκανδαλωδώς πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως δύναμη ευθύνης, θα συμβάλλει ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά θα είναι ταυτόχρονα απέναντι:

  • Σε εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις επόμενες γενιές μιας ήδη υπερχρεωμένης χώρας, όπως η πατρίδα μας.
  • Σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη για τη χώρα μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που έχει αφεθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε τροχιά διάλυσης.
  • Σε αδιαφανείς διαδικασίες που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα στο παρελθόν.

Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους: Θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ δημόσιων πόρων που θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση με πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών», καταλήγει η μακροσκελής ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αδιανόητη επίθεση του Άδωνι στην Ευρωπαία Εισαγγελέα για τα Τέμπη

Πρωτοφανής επίθεση κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως που ερευνά το έγκλημα στα Τέμπη εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά...

More Articles Like This