Στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου στο ξενοδοχείο «Κινγκ Πάλας» στο κέντρο της Αθήνας, φορώντας άσπρο πουκάμισο και φαρδιά δερμάτινη ζώνη, μπροστά σε ένα ακροατήριο 150 ατόμων, παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια τη μοίρασε στους δημοσιογράφους, τυπωμένη σ’ ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι…“Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατία” ήταν οι 4 πτυχές που αποτελούσαν τον ιδεολογικό κορμό του πολιτικού κόμματος που κυριάρχησε επι μακρόν στην πολιτική ζωή της χώρας προκαλώντας τεκτονικές πολιτικοκοινωνικές αλλαγές.
Του Αντώνη Ι. Αντωνιάδη
Στην πορεία της εξουσίας ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ διακρίνοντας μελλοντικές προθέσεις είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμα του για την επόμενη μέρα… « Το ΠΑΣΟΚ δεν χαρίζεται, δεν κληρονομείται, δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια». Οι πιθανοί παραλήπτες όμως έκαναν ότι δεν τους αφορούσε… Τα χρόνια πέρασαν. Το ΠΑΣΟΚ δεν χαρίστηκε, δεν κληρονομήθηκε, …τεμαχίστηκε. Σαρανταπέντε χρόνια μετά, το μόνο που θυμίζει ΠΑΣΟΚ είναι εκείνος ο “πράσινος ήλιος”, κάτω αριστερά στην εξώπορτα του ιστορικού κτηρίου της Χαρ. Τρικούπη 51. Πλέον ονομάζεται Κίνημα Αλλαγής και “ο ήλιος ο πράσινος” μετά τις διαδοχικές αλλοιώσεις που υπέστη, αντικαταστάθηκε από κάτι …σαν τριαντάφυλλο. Η Φώφη Γεννηματά κρατά το πηδάλιο και παλεύει καθημερινά με “Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες”…
Κάθε χρόνο η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη αποτελούσε μια μεγάλη πολιτική γιορτή για τους “απανταχού πασόκους”. Τα τελευταία χρόνια η συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών μείωσε την εμβέλεια του Κινήματος. Αλλά και οι πολίτες δεν έχουν πλέον ούτε ιδεολογικά ούτε πολιτικά κίνητρα για να συμμετέχουν σε τέτοιου εκδηλώσεις. Πόσω μάλλον που αποκτά και χαρακτήρα “πολιτικού μνημόσυνου” αφού το ΠΑΣΟΚ υπάρχει πλέον στις καρδιές των ρομαντικών … ή στα σχέδια στελεχών που βλέπουν την “ανάσταση του ΠΑΣΟΚ” την ευκαιρία για την πολιτική τους αναρρίχηση.
Σήμερα οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Λάρισα και θα έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Κιλελέρ από τη Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και ανοιχτή συζήτηση για τη αγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ!
Στη πραγματική ζωή όμως και ειδικά την ώρα που στην Χαρ. Τρικούπη προσπαθούν να αποκρυσταλλώσουν το πολιτικό τους στίγμα και να διεκδικήσουν ξεκάθαρο πολιτικό χώρο, δύο στελέχη- το καθένα με την δική του πολιτική αφετηρία- παραμονές της πολιτικής επετείου του Κινήματος, έθεσαν θέμα επιστροφής “στα ιερά και τα όσια”…
Ο Νίκος Παπανδρέου και ο Παύλος Γερουλάνος, θέτουν εμμέσως θέμα ηγεσίας και ζητούν …”ανάσταση ΠΑΣΟΚ”. Ο γιός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής, με άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, υποστηρίζει πως «δεν γίνεται να πετάμε στον κάδο της ιστορίας τα σύμβολά του, επειδή κάποιοι έχουν ενοχικό σύνδρομο για τα όποια λάθη του παρελθόντος». Παράλληλα ζητά να γίνει συνέδριο για ομογενοποίηση του κινήματος “υπό το όλον ΠΑΣΟΚ”: “Το μήνυμα στις προηγούμενες εκλογές το έδωσε ο ίδιος ο λαός, και το ακούσαμε όλοι μας: ΠΑΣΟΚ και μόνο ΠΑΣΟΚ. Το επικείμενο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο έχει μόνο ένα θέμα να αναδείξει: Το αίτημα για το «όλον ΠΑΣΟΚ.» ΚΙΝΑΛ, ΚΙΔΗΣΟ, απομεινάρια του ΔΗΜΑΡ, και λοιπές κινήσεις και τάσεις, όταν έρθει η στιγμή, να ενταχθούν όλα στο ΠΑΣΟΚ” για να προσθέσει με νόημα ότι “όποιος κατέβει για αρχηγός πρέπει να πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ!” σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπανδρέου.
Στο ίδιο ύφος και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος σε συνέντευξή του στο news 24/7, επισήμανε
“Πρώτα αλλάξαμε το όνομα και μετά στέλναμε τα ίδια πρόσωπα να μιλούν για τις ίδιες ιδέες. Η διεύρυνση είχε χαρακτηριστικά εσωκομματικού παζαριού. Λογικό η αντίδραση του κόσμου να είναι «Μα καλά, εσείς ΠΑΣΟΚ δεν είστε; Ντρέπεστε να το πείτε;» Δεν ξέρω για τα άλλα στελέχη μας, αλλά εγώ δεν ντρέπομαι.” Και με το βλέμμα στραμμένο προς τη Φώφη Γεννηματά είπε : “Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει για την πορεία του. Και το μέλλον του πρέπει να είναι στα χέρια των μελών του… Πιστεύεις πραγματικά στη δημοκρατία όπως λες; Πιστεύεις πραγματικά στη σύνθεση; Πιστεύεις ότι ο πολιτικός διάλογος προσθέτει; Τότε δεν γίνεται να κάνεις συνέδριο δημοκρατικού κόμματος με διορισμένα στελέχη και κλειστή ατζέντα. Στα δημοκρατικά συνέδρια, ο επικεφαλής πρέπει να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια να ακούσει και να συνθέσει όλες τις τάσεις που εκφράζονται.»
Το ΚΙ.ΝΑΛ σήκωσε το γάντι με “πηγές” να σχολιάζουν ότι, όταν γινόταν το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ και οι δυο ήταν «απόντες» και πως η εκλογή της Φώφης Γεννηματά έγινε από την βάση και όχι από τον κομματικό μηχανισμό. Σημείωναν δε ότι η εντύπωση που δίνουν τα δύο στελέχη, είναι ότι επιδιώκουν ένα ρόλο μέσα στον χώρο και περισσότερο από λύσεις στα προβλήματα της πασοκογενούς αριστεράς, την προσωπική τους προβολή. Την σκυτάλη πήρε ο γραμματέας του Κινήματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, στον ρ/σ Θέμα 104,6 λέγοντας ότι «Η βάση του χώρου μας τοποθετήθηκε ξεκάθαρα πριν από 5 μήνες 65.000 μέλη μας εξέλεξαν δημοκρατικά τους αντιπροσώπους μας για το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και αυτοί δημοκρατικά και ομόφωνα, αποφάσισαν την ενιαία λειτουργία του κόμματος μας. Έτσι θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής. Οι αποφάσεις αυτές του ανώτερου οργάνου του κόμματος, ειδικά όταν είναι τόσο πρόσφατες, δεν μπορούν να τίθενται υπό αμφισβήτηση».
Παρά ταύτα το ΚΙΝ.ΑΛ μετά τις εκλογές δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τον πολιτικό του βηματισμό και αυτό δημιουργεί εκνευρισμό. Η πολιτική επένδυση στα νέα στελέχη δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα ενώ όπως φαίνεται δεν έχει πετύχει και το μπόλιασμα με τα έμπειρα στελέχη. Ο πονοκέφαλος όμως προκαλείται από τα αριστερά καθώς στη Χαρ. Τρικούπη προσπαθούν να σηκώσουν πολιτικά αναχώματα σε ενδεχόμενη επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτως ή άλλως το περιμένουν. Το ερωτηματικό όμως είναι εάν αυτή τη φορά θα αντέξουν “τα πράσινα τείχη”.