2/12/2021

Μεγάλη δημοσκόπηση: Ο Κυριάκος εμπαίζει τη μεσαία τάξη!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Δημοσκόπηση - κόλαφος της R.P. REALPOLLS LTD για τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια στη δημοσκόπηση της εταιρίας R.P. REALPOLLS LTD, που δημοσιεύει η «δημοκρατία».

Ελάχιστη σχέση έχουν οι απαντήσεις με την παραλλαγμένη εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και απέχουν από τις διθυραμβικές ανακοινώσεις των υπουργών της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι από τους 4.000 ερωτηθέντες απάντησαν για την ακρίβεια, που ήδη ταλαιπωρεί την πλειοψηφία τους, και για τους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Παρά το γεγονός ότι πολλά από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ωραιοποιούνται, όπως η περίεργη πώληση της ΔΕΗ, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αποδεικνύουν ότι οι πολίτες κατανοούν την αλήθεια. Ηχηρό χαστούκι αποτελούν οι απαντήσεις που έδωσαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα και για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, όπως φαίνεται, δεν καταφέρνει να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει τη διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης.

Η έρευνα είναι πανελλαδική και συμμετείχαν σε αυτήν 4.311 άτομα, 17 ετών και άνω. Διεξήχθη από τις 14 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Η πρώτη ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες έχει σχέση με τη μεσαία τάξη, που και τα δύο κόμματα εξουσίας, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν πως θα δώσει τη νίκη και στις επόμενες εκλογές, όπως ακριβώς συνέβη και το 2019. Να μην ξεχνάμε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούνται ότι λεηλάτησαν τα μεσαία εισοδήματα. Μία τακτική που, όπως φαίνεται, ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Στην ερώτηση «ποια πιστεύετε ότι ήταν η χειρότερη περίοδος για τη μεσαία τάξη;», οι απαντήσεις δείχνουν πως οι πολίτες δεν ξεχνούν ποιοι ευθύνονται για την οικονομική δυσπραγία τους. Το 42% απάντησε ότι η χειρότερη περίοδος για τη μεσαία τάξη ήταν από το 2015 μέχρι το 2019, το διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το 26,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χειρότερη περίοδος είναι αυτή από το 2019 μέχρι σήμερα, στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 25,9% απάντησε πως η μεσαία τάξη έπαθε μεγαλύτερη καθίζηση από το 2010 μέχρι το 2014.

mesaia taksi 2

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης κτυπούν καμπανάκι στην κυβέρνηση, η οποία στο προεκλογικό της αφήγημα το 2019 είχε την ενίσχυση της μεσαίας τάξης στην πρώτη γραμμή. Όπως φαίνεται όμως, οι πολίτες πιστεύουν πως οι υποσχέσεις Μητσοτάκη έμειναν στα χαρτιά, γιατί σε ποσοστό 62,9% απάντησαν ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση. Αντίστοιχα, μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως η κυβέρνηση αθέτησε και την υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά για μειώσεις φόρων.

mesaia taksi

Το δύσκολο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής, οι τιμές των καυσίμων που έχουν φτάσει στα ύψη, η δραματική άνοδος του φυσικού αερίου, της τιμής του ρεύματος, μαζί με τις πάγιες υποχρεώσεις κάθε νοικοκυριού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που αποτυπώνεται στις απαντήσεις της δημοσκόπησης.

Στην ερώτηση «πόσο άνετα ή δύσκολα αποπληρώνετε τα πάγια έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα)», το 40% των συμμετεχόντων απάντησε «με δυσκολία», το 17% «με μεγάλη δυσκολία», το 31,4% «με σχετική άνεση» και μόνο το 7,9% καταφέρνει «με μεγάλη άνεση» να διεκπεραιώσει τα πάγια έξοδά του. Το ποσοστό όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες φτάνει το 57%, δηλαδή παραπάνω από ένας στους δύο, και, σύμφωνα με την αγορά, ακόμη δεν έχει καν ολοκληρωθεί η άνοδος των τιμών.

pagia eksoda

Η έρευνα δείχνει ότι οι πολίτες γνωρίζουν ή τουλάχιστον μπορούν να υποπτευτούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση και θεωρούν πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί αρνητική εξέλιξη και, μάλιστα, σε ποσοστό 54,9%. Και οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες απαντούν ότι, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το ρεύμα θα αυξηθεί.

deh idiotikopiisi

Οι επόμενοι μήνες προμηνύονται δύσκολοι και η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει αυξημένη δυσαρέσκεια, η οποία θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα, γιατί ένα μικρό μόνο ποσοστό, που φτάνει το 18,6%, απάντησε ότι έχει βελτιωθεί η οικονομική του κατάσταση τα δύο τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όσο θα συσσωρεύονται τα οικονομικά προβλήματα το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο θα μεγαλώνει και η δυσαρέσκεια. Πάντως, η κυβέρνηση θεωρείται από το 32,7% των ερωτηθέντων ικανότερη από μία πιθανή του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά τους τα επόμενα πέντε χρόνια.

oikonomiki katastasi mellon

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισαν τις εκλογές το 2019, έχοντας ως κεντρική προεκλογική τους δέσμευση την ασφάλεια. Μάλιστα, τα πρώτα νομοσχέδια αφορούσαν αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Κι όμως, όπως δείχνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης της εταιρίας R.P. REALPOLLS LTD, δεν τα έχει καταφέρει στον τομέα αυτόν. Περισσότερο από το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση για περισσότερη ασφάλεια.

«Μετεξεταστέα» η κυβέρνηση στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας

Κάτω από τη βάση βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας, όπως η οικονομία και η ασφάλεια. Στην ερώτηση για την προσωπική, οικονομική κατάστασή τους κατά τα τελευταία δύο χρόνια, «έχει χειροτερέψει» απάντησε το 40,4% των ερωτηθέντων, «έχει μείνει ίδια» σημείωσε το 39,2% και «έχει βελτιωθεί» μόλις το 18,6%.

oikonomiki katastasi

Ακόμα πιο εμφατική είναι η δυσφορία της κοινωνίας όσον αφορά τη στήριξη της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση. «Τήρησε την προεκλογική αυτή υπόσχεση;», ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. «Όχι, καθόλου» απάντησε το 49,2%, «μάλλον όχι» το 13,7%, «μάλλον ναι» το 17,6% και «ναι, σε μεγάλο βαθμό» το 16,0%.

mesaia taksi

Αλλά και στις πολυσυζητημένες φοροελαφρύνσεις, ο πρωθυπουργός δεν βρίσκει ανταπόκριση. Στο ερώτημα αν τήρησε την προεκλογική υπόσχεσή του για μείωση των φόρων, «όχι, καθόλου» απάντησε το 32,9%, «μάλλον όχι» το 21,5%, «ναι, σε μεγάλο βαθμό» το 21,4%, «μάλλον ναι» το 19%.

meiosis foron

Αρνητική είναι η εικόνα που σχηματίζουν οι πολίτες και για τις τράπεζες. «Θεωρείτε ότι στηρίζουν την οικονομία της χώρας;», είναι το ερώτημα. «Όχι, καθόλου» σημείωσε το 53,2%, «μάλλον όχι» το 22,5%, «μάλλον ναι» το 13,3% και «ναι, σε μεγάλο βαθμό» το 4,9%.

trapezes

Και στο θέμα της ασφάλειας, κόλαφος είναι η άποψη των ερωτηθέντων για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε υποσχεθεί προεκλογικά περισσότερη ασφάλεια. Τήρησε την υπόσχεση αυτή;» ήταν το σχετικό ερώτημα. «Όχι, καθόλου» απάντησε το 45,9%, «μάλλον όχι» το 17%, «μάλλον ναι» το 20% και «ναι, σε μεγάλο βαθμό» το 15,1%.

asfalia

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την επόμενη πενταετία και με ποια κυβέρνηση η οικονομική κατάσταση των ερωτηθέντων θα είναι καλύτερη, αυτοί απάντησαν: «με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» το 32,7%, «με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» το 16,7%, «με μια οικουμενική κυβέρνηση» το 7,9%, «με μια κυβέρνηση άλλου κόμματος» το 18,1% και «με καμία κυβέρνηση» το 17,9%.

oikonomiki katastasi mellon

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, εξάλλου, τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. «Πολύ αρνητική» είναι αυτή για το 37,0% των ερωτηθέντων, «μάλλον αρνητική» για το 17,9%, «πολύ θετική» για το 20,3% και «μάλλον θετική» για το 18,3%. Στην ερώτηση αν με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα ανέβει μακροπρόθεσμα η τιμή του ρεύματος, καταφατικά απαντά το 57,5% και θα μειωθεί λέει το 17,2%.

deh timh

Συνοπτική ταυτότητα έρευνας

 • Εταιρία: R.P. REALPOLLS LTD
 • Εντολέας: Εφημερίδα «δημοκρατία»
 • Τύπος έρευνας: Διαδικτυακή και τηλεφωνική (μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα με τυχαία δειγματοληψία και χρήση κωδικών μιας χρήσης) με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
 • Γεωγραφική Περιοχή: Πανελλαδική.
 • Διάστημα Συλλογής Στοιχείων: 14-18 Οκτωβρίου 2021.
 • Συνολικό Δείγμα: 4.311 άτομα 17 ετών και άνω (1.024 χρήστες κινητών τηλεφώνων, 3.287 χρήστες κοινωνικών δικτύων).
 • Μέγιστο δειγματοληπτικό σφάλμα όπως υπολογίστηκε αριθμητικά με την τεχνική bootstrap: Με διάστημα βεβαιότητας 95% κυμαίνεται εντός του διαστήματος ±1,4%.
 • Μεταβλητές στάθμισης: Ηλικία, φύλο, περιφέρεια, ψήφος στις εθνικές εκλογές του 2019.
 • Μέθοδος στάθμισης: Raking πολλαπλών μεταβλητών.
 • Ιστότοπος εταιρίας: www.realpolls.eu
 • Αριθμός πρωτοκόλλου κοινοποίησης στο ΕΣΡ: 3428/10-6-2021

pin

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χέρι-χέρι ψήφισαν «ΝΑΙ» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Καταψήφισε σύσσωμη η υπόλοιπη αντιπολίτευση

Πολάκης σε Μητσοτάκη: «Είσαι άσχετος και επικίνδυνος»

«Άσχετο και επικίνδυνο» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Παύλος Πολάκης, εξαπολύοντας επίθεση για τις...

Προκόπης Παυλόπουλος: Δεύτερη, επαυξημένη, έκδοση του βιβλίου του με τίτλο: «“Πάρθια Βέλη” κατά της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης;»

Κυκλοφόρησε σε δεύτερη, ιδιαιτέρως επαυξημένη, έκδοση το βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και...

Παπαδημούλης vs Λατινοπούλου πράξη πρώτη

Ραντεβού στα δικαστήρια έχουν αύριο η δυναμική πολιτεύτρια της Α’ Θεσσαλονίκης Αφροδίτη Λατινοπούλου και...

Αρνητής των ΜΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Η αναφορά του πρωθυπουργού που σόκαρε το πανελλήνιο

Υιοθετήθηκαν κρίσιμες θέσεις της Έλενας Κουντουρά στο σχέδιο έκθεσης για την «Έμφυλη Βία στο Διαδίκτυο»

Σημαντικές  τροπολογίες που  κατέθεσε η Έλενα Κουντουρά ως εισηγήτρια της πολιτικής ομάδας THE LEFT...

Τσίπρας για το πρόστιμο 100 ευρώ: «Το τελευταίο στάδιο της αποτυχίας είναι ο αυταρχισμός»

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό προσωπικά για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των...

Ο Μητσοτάκης καυχήθηκε στη Βουλή για το πρόστιμο των 100 ευρώ και ζήτησε τρίτη δόση εμβολίου στους 4 μήνες

Σε παράλληλο σύμπαν ο πρωθυπουργός - Υποστήριξε ότι έπεισε τους πολίτες να εμβολιαστούν, βάζοντας τους το «μαχαίρι στον λαιμό»

Σφυροκόπημα Αυγέρη σε Πλεύρη: Στήνετε νέο ΚΕΕΛΠΝΟ και νέα Novartis!

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε η Δώρα Αυγέρη πριν από λίγο στην Ολομέλεια της βουλής και...

Εξεταστική επιτροπή: Τακτική «δεν ξέρω, δεν απαντώ» ακολούθησε ο Σκαναβής της ΕΙΗΕΑ

Όχι μόνο έκανε τον... Κινέζο, αλλά ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών επιχείρησε (και) να αθωώσει την κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Ναι στην τεκνοθεσία παιδιών από οροθετικούς γονείς!

Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί διχαστική πολιτική στον τομέα της υγείας,...

Κέρδισε το στοίχημα ο πρωθυπουργός: Το λιμάνι του Μαράθου δεν αφανίστηκε τον Οκτώβριο

Ο πρωθυπουργός μπροστά στις κάμερες είχε βάλει στοίχημα ότι το λιμάνι δεν θα καταστραφεί...

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη από τη Βουλή

Εξοργίζει το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Βολές» για το Μεταναστευτικό με παραδοχή του προβλήματος με τις απελάσεις

Το Μεταναστευτικό ήταν το κύριο ζήτημα της «θερμής» συζήτησης που διεξήχθη στον αέρα της...

Προκλητικός για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος

Η πολυαναμενόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των πέντε από τους έξι υποψηφίους για την αρχηγία...

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Όλο το παρασκήνιο – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το συζητούσε από τις 10 Νοεμβρίου!

Η αναπόφευκτη φθορά και η αιφνιδιαστική κίνηση που γνώριζαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πυρά από τον συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Την οργή σύσσωμης της πολιτείας αλλά και των κομμάτων...

Το δράμα της Καίτης Γκρέυ: Δεν θα μάθει ποτέ ότι πέθανε ο γιος της

Τις πιο τραγικές στιγμές ζει η οικογένεια της Αγγελικής...

Χαροπαλεύει ψάχνοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ ο διπλά εμβολιασμένος Παναγιώτης Κελεσίδης

Μάχη με τον κορωνοϊό δίνει ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του...

«Βόμβα»! Ο γυναικολόγος της Παρθένας Κουτμερίδου κατηγορεί τον σύζυγό της

Θλίψη και οδύνη έχει σκορπίσει ο θάνατος της 42χρονης...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ώρα της «λυπητερής»!

Αναρτώνται στην ΑΑΔΕ τα ποσά που πρέπει να αποδώσουν επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κραυγή αγωνίας του Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη για τον εξαφανισμένο γιο του: «Πού είσαι, Νικόλα μου;»

«Φυλακισμένος» σε σέκτα, σε κάποια χώρα της Σκανδιναβίας ο 22χρονος;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ