Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023

Μεγάλη δημοσκόπηση: Ο Κυριάκος εμπαίζει τη μεσαία τάξη!

Δημοσκόπηση - κόλαφος της R.P. REALPOLLS LTD για τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια στη δημοσκόπηση της εταιρίας R.P. REALPOLLS LTD, που δημοσιεύει η «δημοκρατία».

Ελάχιστη σχέση έχουν οι απαντήσεις με την παραλλαγμένη εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και απέχουν από τις διθυραμβικές ανακοινώσεις των υπουργών της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι από τους 4.000 ερωτηθέντες απάντησαν για την ακρίβεια, που ήδη ταλαιπωρεί την πλειοψηφία τους, και για τους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Παρά το γεγονός ότι πολλά από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ωραιοποιούνται, όπως η περίεργη πώληση της ΔΕΗ, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αποδεικνύουν ότι οι πολίτες κατανοούν την αλήθεια. Ηχηρό χαστούκι αποτελούν οι απαντήσεις που έδωσαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα και για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, όπως φαίνεται, δεν καταφέρνει να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει τη διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης.

Η έρευνα είναι πανελλαδική και συμμετείχαν σε αυτήν 4.311 άτομα, 17 ετών και άνω. Διεξήχθη από τις 14 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Η πρώτη ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες έχει σχέση με τη μεσαία τάξη, που και τα δύο κόμματα εξουσίας, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν πως θα δώσει τη νίκη και στις επόμενες εκλογές, όπως ακριβώς συνέβη και το 2019. Να μην ξεχνάμε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούνται ότι λεηλάτησαν τα μεσαία εισοδήματα. Μία τακτική που, όπως φαίνεται, ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Στην ερώτηση «ποια πιστεύετε ότι ήταν η χειρότερη περίοδος για τη μεσαία τάξη;», οι απαντήσεις δείχνουν πως οι πολίτες δεν ξεχνούν ποιοι ευθύνονται για την οικονομική δυσπραγία τους. Το 42% απάντησε ότι η χειρότερη περίοδος για τη μεσαία τάξη ήταν από το 2015 μέχρι το 2019, το διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το 26,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χειρότερη περίοδος είναι αυτή από το 2019 μέχρι σήμερα, στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 25,9% απάντησε πως η μεσαία τάξη έπαθε μεγαλύτερη καθίζηση από το 2010 μέχρι το 2014.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης κτυπούν καμπανάκι στην κυβέρνηση, η οποία στο προεκλογικό της αφήγημα το 2019 είχε την ενίσχυση της μεσαίας τάξης στην πρώτη γραμμή. Όπως φαίνεται όμως, οι πολίτες πιστεύουν πως οι υποσχέσεις Μητσοτάκη έμειναν στα χαρτιά, γιατί σε ποσοστό 62,9% απάντησαν ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση. Αντίστοιχα, μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως η κυβέρνηση αθέτησε και την υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά για μειώσεις φόρων.

Το δύσκολο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής, οι τιμές των καυσίμων που έχουν φτάσει στα ύψη, η δραματική άνοδος του φυσικού αερίου, της τιμής του ρεύματος, μαζί με τις πάγιες υποχρεώσεις κάθε νοικοκυριού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που αποτυπώνεται στις απαντήσεις της δημοσκόπησης.

Στην ερώτηση «πόσο άνετα ή δύσκολα αποπληρώνετε τα πάγια έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα)», το 40% των συμμετεχόντων απάντησε «με δυσκολία», το 17% «με μεγάλη δυσκολία», το 31,4% «με σχετική άνεση» και μόνο το 7,9% καταφέρνει «με μεγάλη άνεση» να διεκπεραιώσει τα πάγια έξοδά του. Το ποσοστό όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες φτάνει το 57%, δηλαδή παραπάνω από ένας στους δύο, και, σύμφωνα με την αγορά, ακόμη δεν έχει καν ολοκληρωθεί η άνοδος των τιμών.

Η έρευνα δείχνει ότι οι πολίτες γνωρίζουν ή τουλάχιστον μπορούν να υποπτευτούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση και θεωρούν πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί αρνητική εξέλιξη και, μάλιστα, σε ποσοστό 54,9%. Και οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες απαντούν ότι, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το ρεύμα θα αυξηθεί.

Οι επόμενοι μήνες προμηνύονται δύσκολοι και η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει αυξημένη δυσαρέσκεια, η οποία θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα, γιατί ένα μικρό μόνο ποσοστό, που φτάνει το 18,6%, απάντησε ότι έχει βελτιωθεί η οικονομική του κατάσταση τα δύο τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όσο θα συσσωρεύονται τα οικονομικά προβλήματα το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο θα μεγαλώνει και η δυσαρέσκεια. Πάντως, η κυβέρνηση θεωρείται από το 32,7% των ερωτηθέντων ικανότερη από μία πιθανή του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά τους τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισαν τις εκλογές το 2019, έχοντας ως κεντρική προεκλογική τους δέσμευση την ασφάλεια. Μάλιστα, τα πρώτα νομοσχέδια αφορούσαν αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Κι όμως, όπως δείχνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης της εταιρίας R.P. REALPOLLS LTD, δεν τα έχει καταφέρει στον τομέα αυτόν. Περισσότερο από το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση για περισσότερη ασφάλεια.

«Μετεξεταστέα» η κυβέρνηση στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας

Κάτω από τη βάση βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας, όπως η οικονομία και η ασφάλεια. Στην ερώτηση για την προσωπική, οικονομική κατάστασή τους κατά τα τελευταία δύο χρόνια, «έχει χειροτερέψει» απάντησε το 40,4% των ερωτηθέντων, «έχει μείνει ίδια» σημείωσε το 39,2% και «έχει βελτιωθεί» μόλις το 18,6%.

Ακόμα πιο εμφατική είναι η δυσφορία της κοινωνίας όσον αφορά τη στήριξη της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση. «Τήρησε την προεκλογική αυτή υπόσχεση;», ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. «Όχι, καθόλου» απάντησε το 49,2%, «μάλλον όχι» το 13,7%, «μάλλον ναι» το 17,6% και «ναι, σε μεγάλο βαθμό» το 16,0%.

Αλλά και στις πολυσυζητημένες φοροελαφρύνσεις, ο πρωθυπουργός δεν βρίσκει ανταπόκριση. Στο ερώτημα αν τήρησε την προεκλογική υπόσχεσή του για μείωση των φόρων, «όχι, καθόλου» απάντησε το 32,9%, «μάλλον όχι» το 21,5%, «ναι, σε μεγάλο βαθμό» το 21,4%, «μάλλον ναι» το 19%.

Αρνητική είναι η εικόνα που σχηματίζουν οι πολίτες και για τις τράπεζες. «Θεωρείτε ότι στηρίζουν την οικονομία της χώρας;», είναι το ερώτημα. «Όχι, καθόλου» σημείωσε το 53,2%, «μάλλον όχι» το 22,5%, «μάλλον ναι» το 13,3% και «ναι, σε μεγάλο βαθμό» το 4,9%.

Και στο θέμα της ασφάλειας, κόλαφος είναι η άποψη των ερωτηθέντων για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε υποσχεθεί προεκλογικά περισσότερη ασφάλεια. Τήρησε την υπόσχεση αυτή;» ήταν το σχετικό ερώτημα. «Όχι, καθόλου» απάντησε το 45,9%, «μάλλον όχι» το 17%, «μάλλον ναι» το 20% και «ναι, σε μεγάλο βαθμό» το 15,1%.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την επόμενη πενταετία και με ποια κυβέρνηση η οικονομική κατάσταση των ερωτηθέντων θα είναι καλύτερη, αυτοί απάντησαν: «με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» το 32,7%, «με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» το 16,7%, «με μια οικουμενική κυβέρνηση» το 7,9%, «με μια κυβέρνηση άλλου κόμματος» το 18,1% και «με καμία κυβέρνηση» το 17,9%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, εξάλλου, τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. «Πολύ αρνητική» είναι αυτή για το 37,0% των ερωτηθέντων, «μάλλον αρνητική» για το 17,9%, «πολύ θετική» για το 20,3% και «μάλλον θετική» για το 18,3%. Στην ερώτηση αν με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα ανέβει μακροπρόθεσμα η τιμή του ρεύματος, καταφατικά απαντά το 57,5% και θα μειωθεί λέει το 17,2%.

Συνοπτική ταυτότητα έρευνας

 • Εταιρία: R.P. REALPOLLS LTD
 • Εντολέας: Εφημερίδα «δημοκρατία»
 • Τύπος έρευνας: Διαδικτυακή και τηλεφωνική (μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα με τυχαία δειγματοληψία και χρήση κωδικών μιας χρήσης) με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
 • Γεωγραφική Περιοχή: Πανελλαδική.
 • Διάστημα Συλλογής Στοιχείων: 14-18 Οκτωβρίου 2021.
 • Συνολικό Δείγμα: 4.311 άτομα 17 ετών και άνω (1.024 χρήστες κινητών τηλεφώνων, 3.287 χρήστες κοινωνικών δικτύων).
 • Μέγιστο δειγματοληπτικό σφάλμα όπως υπολογίστηκε αριθμητικά με την τεχνική bootstrap: Με διάστημα βεβαιότητας 95% κυμαίνεται εντός του διαστήματος ±1,4%.
 • Μεταβλητές στάθμισης: Ηλικία, φύλο, περιφέρεια, ψήφος στις εθνικές εκλογές του 2019.
 • Μέθοδος στάθμισης: Raking πολλαπλών μεταβλητών.
 • Ιστότοπος εταιρίας: www.realpolls.eu
 • Αριθμός πρωτοκόλλου κοινοποίησης στο ΕΣΡ: 3428/10-6-2021

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο πυρ Βενιζέλου για τις υποκλοπές!

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη διαχείρισή...

Εικονική πραγματικότητα οι επενδύσεις του Άδωνη!

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες είναι πολλές από τις επενδύσεις που διαφημίζει ο υπουργός Ανάπτυξης...

Έκλεισε και η Βουλή! Δεν θα μιλήσει ούτε ο Μητσοτάκης για τις κορβέτες και...

Ούτε το Κοινοβούλιο θα μπορέσει να λειτουργήσει σήμερα!

«Μητσοτάκης ή Τσίπρας» το δίλημμα, λένε οι μεν, «επτά χρόνια φοβάστε το ντιμπέιτ» απαντούν...

Μέρα με τη μέρα πολώνεται όλο και πιο πολύ το πολιτικό κλίμα, με την...

ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ «σφάζονται» στην… ποδιά του Ανδρέα!

Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. για το ποιος είναι περισσότερο... σοσιαλιστής από τον...

Νίκος Αναστασιάδης: Ο Πρόεδρος των «ναι» αφήνει πίσω του σκιές

Οι χθεσινές εκλογές της Κύπρου σηματοδοτούν το τέλος της εποχής Αναστασιάδη. Το κεντρικό ερώτημα...

Μ. Δημητρακόπουλος: «Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς»

«Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς». Τάδε έφη Μιχάλης Δημητρακόπουλος....

Λίγη ντροπή επιτέλους κύριε Ανδρουλάκη! Απάντηση στο παραλήρημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τις αναρτήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έκανε δήλωση ο Γιάννης Μοίρας τ....

‘Αδωνις Γεωργιάδης: «Θα πάμε και σε τρίτες εκλογές αν ο Ανδρουλάκης αρνηθεί την συγκυβέρνηση»

Στο ενδεχόμενο να κληθούν οι πολίτες να ψηφίσουν και για τρίτη φορά σερί αν...

Γρηγόρης Ψαριανός: Ο εθνικός υβριστής μάς κάνει μαθήματα ευπρέπειας

Η επίσημη ιδιότητα του Ψαριανού είναι συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Από τον ίδιο...

Ο Οικονόμου κατηγορεί τον Τσίπρα ότι ζητούσε δανεικά από τον Πούτιν και καύσιμα από...

Την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στην Πάτρα έσπευσε να σχολιάσει...

Οι συνταξιούχοι κλαίνε και ο Χατζηδάκης πανηγυρίζει για τις αυξήσεις πείνας

Δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν τους συνταξιούχους στα ΑΤΜ, που άκουγαν επί μήνες τα κυβερνητικά στελέχη...

Τσίπρας: «H κυβέρνηση της ακρίβειας, των υποκλοπών και της εκτροπής ήρθε η ώρα να...

Από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Απόλλωνα Πατρών στην Πάτρα, όπου πριν από λίγη...

Ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας

Με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής Αργολίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Το δημοσίευμα-«φωτιά» που εξαφάνισε ο Κουρτάκης μετά την κατάθεση Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Έτρεξε να σβήσει το δημοσίευμα που αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι το Μαξίμου χρησιμοποίησε τις...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H πανσέληνος «βρυχάται» – Οι προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Πανσέληνος στον 16ο 40’ του...

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, αγνοούμενοι και παγιδευμένοι

Έπεσαν κτίρια και πολυκατοικίες - Ο τραγικός Ερντογάν έστειλε στους πολίτες τις... «καλύτερες ευχές» του!

Γιώργος Φουρεράι: Δείτε για πρώτη φορά τον αδερφό της Ελένης Φουρέιρα

Η εγκυμονούσα αυτή την περίοδο Ελένη Φουρέιρα, γεννήθηκε στις...

Τηλεργασία τη Δευτέρα στο δημόσιο – Ισχυρή σύσταση για τον ιδιωτικό τομέα

Τηλεργασία θα ισχύσει αύριο, Δευτέρα στον δημόσιο τομέα, όπως...

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...
spot_img

NEWSROOM