19/1/2022

«Πτωχοί» συγγενείς οι πρεσβείες και τα προξενεία μας ανά τον κόσμο

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Δεν είχαν χρήματα ούτε για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Κακά τα ψέμματα. Η διακυβέρνηση μιας χώρας κοστίζει. Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής επίσης κοστίζει. Οι δαπάνες για δημόσιες διεθνείς σχέσεις είναι κομβικής σημασίας για μιαν αποτελεσματική διπλωματία.

Οι πρεσβείες και τα προξενεία μας ανά τον κόσμο πρέπει να δίνουν εικόνα σοβαρότητας, η οποία αναπότρεπτα συνδέεται με δράσεις που έχουν να κάνουν και με το φαίνεσθαι. Κανείς δεν θα θεωρήσει σοβαρή μια χώρα που τσιγκουνεύεται τα λίγα ευρώ που μπορεί να κοστίσει μια φιλοξενία  Έλληνος ή ξένου επισήμου, μια ενημέρωση ξένων ανταποκριτών ή η παράθεση ενός γεύματος.

«Δεν φαντάζεσαι πόσο μπορεί να επηρεάσει την απόφαση ενός ξένου υπηρεσιακού παράγοντος, το πόσο παχιά είναι η μοκέτα που πατάει στο γραφείο σου» σχολίαζε παλαιός και έμπειρος διπλωμάτης. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες Έλληνες διπλωμάτες βρέθηκαν στην δύσκολη θέση να ζητήσουν την μεσολάβηση φίλων τους από πρεσβείες φιλικών χωρών για να εξασφαλίσουν την φιλοξενία με έκπτωση ενός επισήμου από την Αθήνα.

Οι ελάχιστες δαπάνες της μορφής αυτής που γίνονταν ή και οι αμέλειες στην δημιουργία ειδικών συμφωνιών με πολυτελείς τόπους διαμονής, δεν επιτρέπουν στις πρεσβείες να παρέχουν αξιοπρεπή φιλοξενία. Έτσι προστρέχουν σε φίλους. Αν κάποιος τα θεωρεί αυτά υπερβολικά, ας αναρωτηθεί πόσο σοβαρό θα θεωρούσαμε έναν επίσημο ξένο επισκέπτη που θα επέλεγε να μείνει στην Αθήνα, σε ξενοδοχείο μακράν της πλατείας Συντάγματος ή έστω της λεωφόρου Συγγρού. Τα αντίστοιχα υπάρχουν σε κάθε πρωτεύουσα και κατά τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται από τους τρίτους παρατηρητές. Και αφήνουμε κατά μέρος το ζήτημα της ασφαλείας, το οποίο μόνον σε πολύ κεντρικά ξενοδοχεία καλύπτεται επαρκώς.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Διότι είδαμε τον κατάλογο των δαπανών δημοσίων σχέσεων που έχουν εγκριθεί για τις ανά τον κόσμο υπηρεσίες διπλωματικής εκπροσώπησης της χώρας. Δεν πρόκειται για κανένα εμπιστευτικό κείμενο. Αναρτητέα στο διαδίκτυο είναι η σχετική υπουργική απόφαση. Θα την δουν όλοι. Φίλοι και εχθροί. Και θα προβούν στις εκτιμήσεις τους ως προς την σοβαρότητά μας. Μιλάμε για ένα σύνολο 537.700 ευρώ! Με αυτά θα κάνουμε εξωτερική πολιτική; Με αυτά θα καλύψει ο κάθε πρέσβης και ο κάθε πρόξενος τις υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν για το γραφείο του; Ούτε για να ανταποδώσει κάποιες προσκλήσεις σε ομολόγους του και ξένους επισήμους δεν φτάνουν. Πόσο μάλλον για να κινηθεί δραστήρια και να προβάλλει τις ελληνικές θέσεις.

Να σημειωθεί ότι υπουργεία Εξωτερικών άλλων χωρών έχουν αναλογία 1 προς 5 (20%) η προς 6 με αντίστοιχες πιστώσεις των υπουργείων Άμυνας. Έως το 1981 οι δαπάνες του ΥΠΕΞ ξεπερνούσαν το 1% του προϋπολογισμού. Σήμερα περιορίζονται στο 0,16% ή έστω 0,20%.

Ουδεμία έκπληξη λοιπόν που στις μισές διπλωματικές αντιπροσωπείες μας ανά τον κόσμο, η 28η Οκτωβρίου δεν εορτάστηκε επισήμως. Με τι χρήματα; Επίσης ουδόλως εκπλησσόμαστε μαθαίνοντας κατά καιρούς ότι διπλωμάτες μας δαπανούν εξ ιδίων για τις διεθνείς δημόσιες σχέσεις της Ελλάδος. Προς τιμήν τους. Αλλά προς όνειδος της κεντρικής υπηρεσίας. 

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι προβλέπεται ποσόν 15.300 ευρώ για την πρεσβεία μας στην Άγκυρα. Το ίδιο ποσόν για το Βερολίνο, 11.800 για την Μόσχα, 10.300 για το Λονδίνο, 10.000 για το Παρίσι και 9.000 για το Πεκίνο. Το μεγαλύτερο ποσό, 22.000 ευρώ, είναι αυτό που διατίθεται για την πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον.

Αλήθεια γνωρίζουν αυτοί που ενέκριναν τέτοια κονδύλια, πόσο μπορεί να κοστίζει ένα γεύμα σε αξιοπρεπές εστιατόριο της αμερικανικής πρωτεύουσας; Ή των άλλων προαναφερθεισών πρωτευουσών; Συγκριτικώς, οι 6.200 που διατίθενται στα Σκόπια είναι ποσόν με πολύ μεγαλύτερη αγοραστική αξία. Και πάλι όμως μπορεί να είναι ανεπαρκές. Στην Σεούλ για παράδειγμα διατίθενται 4.500 ευρώ. Γνωρίζουν άραγε αυτοί ενέκριναν αυτό το ποσόν το κόστος που δημιουργείται κάθε χρόνο για τις επετειακές εκδηλώσεις του πολέμου της Κορέας; Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συντήρηση του μνημείου των Ελλήνων πεσόντων του πολέμου εκείνου, καλύπτεται από κάποιον διαφορετικό «κωδικό».

Δειγματοληπτικά αναφερθήκαμε σε κάποια από τα εγκριθέντα ποσά. Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες της «Εστίας» το πρόβλημα, το οποίον, θεωρούμε βέβαιο ότι το γνωρίζει πολύ καλά η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Το υπουργείο Οικονομικών τα οποίο «βγάζει» τα κονδύλια, δεν γνωρίζουμε κατά πόσον θέλει να το γνωρίζει. 

Αφήσαμε όμως για το τέλος ένα σημαντικό κεφάλαιο που αναφέρεται στις εντός Ελλάδος υπηρεσίες του υπουργείου. Πρόκειται για την Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης και την Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης. Για τις δύο αυτές υπηρεσίες διατίθεται ποσόν 3.500 ευρώ. Από αυτό 2.000 για την Θεσσαλονίκη και 1.500 για την Ξάνθη. Δεν χρειάζεται να μακρυγορήσουμε αναλύοντας την εθνική σημασία που έχουν οι υπηρεσίες αυτές. Ιδιαιτέρως το γραφείο της Ξάνθης. Μπορούμε μόνον να υποθέσουμε τα αντίστοιχα κονδύλια δημοσίων σχέσεων που δαπανά το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Ή αυτό της Θεσσαλονίκης.

Κατά τα λοιπά αναρωτιώμαστε πώς και γιατί η Τουρκία έχει αποτελεσματική διπλωματική υπηρεσία, την οποία εμείς αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόταση για προτομή του Παύλου Μπακογιάννη στην Πάτρα

Πρόταση για την τοποθέτηση ανδριάντα του Παύλου Μπακογιάννη στην Πάτρα, θα καταθέσει στον Δήμο...

ΣΥΡΙΖΑ: «Με την άρον-άρον ακύρωση της δωρεάς η κα Μενδώνη απλά επιβεβαίωσε την ενοχή της»

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της ακύρωσης της δωρεάς του Ιδρύματος International Foundation for...

Έξαλλος με τα «παπαγαλάκια του Μαξίμου» ο σύζυγος της Γεννηματά

Έξαλλος ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, με τα «παπαγαλάκια του Μαξίμου», προχώρησε...

Στον κόσμο του ο Πλεύρης! Με 106 νεκρούς σήμερα γιορτάζει επέτειο… γάμου 

Στα ύψη παραμένει ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας, γεγονός που προκαλεί έντονο...

Στην υποδοχή των Rafale στην Τανάγρα ο Μητσοτάκης

Έρχονται την Τετάρτη τα πρώτα έξι Rafale, με τους εκπαιδευμένους Έλληνες πιλότους τους.Ο Κυριάκος...

Η Μενδώνη δέχθηκε χορηγία από τον Βασίλη Λεβέντη που καταγγέλθηκε για βιασμό από την 24χρονη

Περίεργες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με την δωρεά που έκανε το Ίδρυμα «International Foundation...

Η Εύα Καϊλή εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή και με 454 ψήφους κατετάγη στην πρώτη...

ΣΥΡΙΖΑ για ΚΕΕΛΠΝΟ: «Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαν αποπέμψει τον Γεωργιάδη»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παραπομπή σε δίκη πρώην στελεχών...

Ο Άδωνις το παραδέχτηκε: Είναι δεξιός από τα… Lidl!

Γεωργιάδης: Έγινα δεξιός γιατί μπήκα σε σουπερμάρκετ. Πολάκης: Έγινα αριστερός γιατί μας ζητούσαν πιστοποιητικό...

Εξηγήσεις Γεωργιάδη για ΚΕΕΛΠΝΟ: Η εισαγγελική παραπομπή είναι καταδίκη; Θα πάω μάρτυρας υπεράσπισης

Αντί να εξηγήσει γιατί δεν παραιτήθηκε ύστερα από την άσκηση δίωξης στα «μπουμπούκια» του...

Ζητούν από τον Μητσοτάκη να κατεβάσει την αυτοδυναμία στο 35% (από 38%)!

Νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου «ψήνεται» από την κυβέρνηση! Η συζήτηση (για την οποία...

Με κορωνοϊό και ήπια συμπτώματα ο Κώστας Καραμανλής

Ένας ακόμη πρώην Πρωθυπουργός (μετά τους Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά) διαγνώστηκε θετικός στον...

Νέα βόμβα Κύρτσου για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ!

Μπορεί κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να προσπαθούν να υποβαθμίσουν το μεγάλο αυτό σκάνδαλο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξέσπασε σε λυγμούς η σύζυγος του Τζώρτζη Μονογυιού – «Αφήστε με να πάω στην κηδεία του» 

Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται η σύζυγός του...

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Το τραγικό χτύπημα της μοίρας στην 24χρονη που βιάστηκε από τα Rich Kids στη Θεσσαλονίκη

Η άτυχη 24χρονη έχασε την οικογένεια και τον αγαπημένο της μέσα σε δύο χρόνια

Ηρωίδα η Γεωργία! Δεν λυγίζει από τις απειλές των καθαρμάτων και μιλάει δημόσια

Δημόσια βγαίνει να καταγγείλει τον εφιάλτη που έζησε στα...

Εξελίξεις! Βρέθηκαν ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα στον οργανισμό της Γεωργίας

Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης αναμένονται από ώρα σε ώρα - Τι βρέθηκε στον οργανισμό της 24χρονης που βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ