Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στο τραπέζι του Μαξίμου

Την εφαρμογή του αυστριακού «μοντέλου» συζητά ο πρωθυπουργός, περιμένοντας και τις ανάλογες αποφάσεις από τη Γερμανία

Must Read

Μπορεί ο πρωθυπουργός να αποκλείει στις δημόσιες δηλώσεις του -αλλά και κατ’ ιδίαν- το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown, αλλά στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», πολύ σοβαρά πλέον το σενάριο της επιβολής μαζικού υποχρεωτικού εμβολιασμού και στη χώρα μας…

  • του Ανδρέα Καψαμπέλη

Επί του παρόντος, στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν με αγωνία να δουν την ανταπόκριση που θα έχει στην πορεία των εμβολιασμών το τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αν και σε ύφος κάπως διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν, έθεσε ουσιαστικά υπό διωγμόν τους ανεμβολίαστους, σε μια προσπάθεια να τους αναγκάσει να αλλάξουν στάση.

Αν και μέχρι πρότινος η κυβέρνηση διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός παντού δεν είναι στις επιλογές της, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Αυστρία και επίκεινται στη Γερμανία τής λύνουν τα χέρια, όπως λέγεται, να δρομολογήσει και αυτή κάτι ανάλογο.

Η Αυστρία, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, μπαίνει από Δευτέρα σε γενικό lockdown για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου καθίσταται υποχρεωτικός ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της.

Η Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει αυτή την εβδομάδα τον ίδιο δρόμο για το lockdown, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι απόψεις και υπέρ του γενικού εμβολιασμού. Στις χώρες αυτές μάλιστα είναι προχωρημένες οι συζητήσεις και για το πώς θα μπορούσε να εκτελεστεί πιστά το πρόγραμμα των μαζικών εμβολιασμών με την επιβολή διασταυρώσεων και πολύ αυστηρών προστίμων στους ανυπάκουους.

Βεβαίως, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης αναιρεί όσα έλεγε ή και αντιφάσκει προς αυτά. Άλλωστε, μόλις τη Δευτέρα κατά την παραμονή του στο Λονδίνο σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Good Morning Britain», του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV, διαβεβαίωνε ότι δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας για ολικό lockdown στους ανεμβολίαστους. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην και –καθώς ο ίδιος επέβαλε… σχεδόν ολικό lockdown για τους μη εμβολιασμένους, ενώ η αυστριακή κυβέρνηση κλείνει πια τα πάντα- οι δεσμεύσεις του είναι εκ των πραγμάτων ξεπερασμένες!

Η τρομοκράτηση δεν έφερε αποτέλεσμα

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι με την έως τώρα τακτική της η απόδοση του εμβολιαστικού προγράμματος είχε πιάσει -μετά την είσοδο του φθινοπώρου- ταβάνι. Οι πιέσεις, οι εξαναγκασμοί και οι καθημερινές προσπάθειες τρομοκράτησης δεν κατάφεραν όλο αυτό το διάστημα να σπάσουν την «άμυνα» των μη εμβολιασμένων, που, λαμβάνοντας υπόψη και τον ισχυρό επιστημονικό αντίλογο, φαίνεται ότι έχουν πάρει πια τις αποφάσεις τους.

Είναι γεγονός ότι η δριμύτητα του νέου κύματος της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη διαρκή προαναγγελία νέων μέτρων, έφερε κάποια κίνηση τις προηγούμενες εβδομάδες στα εμβολιαστικά κέντρα. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική από τη διθυραμβική εικόνα που έσπευσαν να παρουσιάσουν ο κ. Μητσοτάκης και υπουργοί του, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ενώ σκοπίμως αθροίζουν αριθμούς για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, το μόνο που πηγαίνει σχετικά καλά είναι οι εμβολιασμοί της τρίτης δόσης, που έως την Παρασκευή είχαν ξεπεράσει τους 805.000.

Αντίθετα, αυτοί που προσέχονται να κάνουν τώρα την πρώτη δόση μοιάζουν με… χελώνες. Έως τις αρχές της εβδομάδας υπήρχαν και ημέρες που γίνονταν το πολύ 1.000-2.000 νέοι εμβολιασμοί και μόνο τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μια σημαντική αύξηση, που μένει να φανεί πώς και εάν θα κλιμακωθεί.

Πάντως, ακόμη και αυτή τη στιγμή οι έχοντες κάνει τουλάχιστον μία δόση ανέρχονται περίπου στα 6.800.000, που σημαίνει ότι πάνω από το 30% του πληθυσμού επιλέγει ή δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

Ακόμη πιο χαμηλοί είναι οι ρυθμοί για τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παραμένουν κάτω από 6.500.000 οι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ από τις αρχές του μήνα, μολονότι φούντωσε η σχετική συζήτηση, προσήλθαν μόνο 115.000 πολίτες από αυτούς που είχαν κάνει ήδη την πρώτη δόση.

Καθημερινά χιλιάδες μεταπίπτουν στην κατηγορία των «μη εμβολιασμένων»

Ημέρα με την ημέρα ακόμη και αυτοί οι αριθμοί παύουν να έχουν ιδιαίτερη σημασία. Καθώς συμπληρώνεται το εξάμηνο, που έχει τεθεί ως απώτατο όριο προστασίας, καθημερινώς δεκάδες χιλιάδες μεταπίπτουν στην κατηγορία των «μη εμβολιασμένων». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του είπε ότι από τους άνω των 60 ετών μόνο σχεδόν 1.500.000 συμπλήρωσαν έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους. Επίσης, 575.000 εξηντάρηδες δεν έχουν μέχρι τώρα εμβολιαστεί καθόλου.

Μέχρι το τέλος του έτους ουσιαστικά όσοι έκαναν το εμβόλιο πριν από το καλοκαίρι θα θεωρούνται πια απροστάτευτοι και σύμφωνα με όλες τις νεότερες επιστημονικές μελέτες και θα νοσούν και θα μεταδίδουν, έστω και κατά την κρατούσα άποψη πιο ήπια. Το σημαντικό όμως είναι ότι -καθώς το παιχνίδι για να αυξηθεί καθοριστικά ο αριθμός των ανεμβολίαστων που θα αναθεωρήσουν τη στάση τους δείχνει μάλλον χαμένο- το ενδιαφέρον στρέφεται προς την τρίτη δόση, τη λεγόμενη «αναμνηστική».

Ακόμη και αυτοί οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί προσέλευσης που σημειώνονται τώρα δεν αρκούν για να συνοδευτεί από επιτυχία το εγχείρημα. Αν δεν υπάρξει περαιτέρω βελτίωσή τους, υπολογίζεται ότι μέχρι τις γιορτές θα κυμαίνονται περί το 1.500.000-2.000.000 αυτοί που θα προστεθούν στους ήδη 805.000 τριπλά εμβολιασμένους.

Η χρονιά δηλαδή κινδυνεύει να κλείσει -κι ενώ διανύουμε τον χειμώνα- με ένα τεράστιο κενό, ενδεχομένως και τους μισούς, σε σχέση με το περίπου 70% που αντιπροσωπεύει έως τώρα την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στις ηλικίες από 12 ετών και άνω.

Δεδομένου ότι χρειάζονται και τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ο κύκλος του εμβολιασμού με την παραγωγή αντισωμάτων, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προλάβει ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση -και μάλιστα μέσα στην καρδιά του χειμώνα- να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Όλα αυτά τα στοιχεία, που δεν είναι «κρατικά μυστικά», υπάρχουν στα γραφεία των αρμόδιων υπουργών και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίοι, έχοντας σπείρει ανέμους και θερίζοντας πλέον θύελλες, διαπιστώνουν -χαμηλοφώνως προς το παρόν- ότι τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό, αν δεν το έχουν ξεπεράσει κιόλας, σημείο.

Το σύνθημα «Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!», με το οποίο έκλεισε το διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης –δίνοντας την εντύπωση ότι βασικό μέλημά του είναι να διοχετευτούν στην ευρωπαϊκή αγορά τα 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχει παραγγείλει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προμηθεύτριες εταιρίες-, μοιάζει με καρικατούρα και προοιωνίζεται ένα νέο αδιέξοδο με τη συζητούμενη πλέον επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Κι ας διαψεύδεται -όπως και τόσα άλλα- επισήμως…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This