Βουλή: Επεισοδιακή η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τη «λίστα Πέτσα»

Η ΝΔ απέκλεισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διακομματικό προεδρείο, με την οποία, πάντως, συμφώνησαν ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Must Read

Με ένταση, αντεγκλήσεις και εκατέρωθεν βολές σήκωσε την αυλαία της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες μοιράστηκε κρατικό χρήμα στα μίντια με τις περιβόητες λίστες Πέτσα.

Άμα τη ενάρξει της πρώτης συνεδριάσεως, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή διακομματικού προεδρείου -με αυτήν συμφώνησαν ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25-, απόφαση η οποία προκάλεσε αίσθηση, καθώς ομολογουμένως η πλειοψηφία θα μπορούσε να εμφανιστεί περισσότερο διαλλακτική, εφόσον η συγκρότηση της εξεταστικής ήταν πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, αν και, πράγματι, και κατά το παρελθόν τα προεδρεία των εξεταστικών ήταν μονοκομματικά.

Η άρνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον εισηγητή του κόμματος Γιάννη Ραγκούση να μιλά για «αντανακλαστικά χειραγώγησης», ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην εξεταστική δήλωσαν πως «ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημόσιου χρήματος και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ».

H Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. πάντως σχολίασε πως το κόμμα «προτάσσει την αναζήτηση και τη διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων, προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως. Δεν αναλώνεται σε κυνήγι μαγισσών για επικοινωνιακούς λόγους». Σημειωτέον, τελικώς πρόεδρος εξελέγη ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, αντιπρόεδρος ο Βασίλης Υψηλάντης και γραμματέας ο Γιάννης Μελάς.

Δεν υπεβλήθη αίτημα για διεύρυνση της έρευνας και στην περίοδο 2015-2019

Ερωτήματα προκάλεσε επιπροσθέτως το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν υπέβαλε αίτημα για διεύρυνση της έρευνας και στην περίοδο 2015-2019, παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις της. Μάλιστα, το ενδεχόμενο να κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα φαίνεται πως απομακρύνεται, καθώς «γαλάζια» μέλη της επιτροπής, ερωτηθέντα από δημοσιογράφους, παρέπεμψαν το θέμα σε μελλοντικές συνεδριάσεις, λέγοντας πως θα ακολουθηθεί η θεσμική προσέγγιση.

Επιπλέον, διεφάνη η πρόθεση της Ν.Δ. να κλείσει γρήγορα την εξεταστική, καθώς οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης τάχθηκαν υπέρ της τήρησης της ιδιαίτερα σφικτής δίμηνης προθεσμίας.

Παρεμπιπτόντως, αίσθηση προκάλεσε χθες και η διαφωνία του ανεξάρτητου πλέον Κωνσταντίνου Μπογδάνου με τη διακομματική απόφαση να μην είναι αμειβόμενη η παρουσία των βουλευτών στην εξεταστική, μιλώντας για «λαϊκιστικά κίνητρα» πίσω από αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, η εξεταστική συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το πρωί, με τα κόμματα να καταθέτουν τις λίστες των μαρτύρων που επιθυμούν να καταθέσουν.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η λίστα της πλειοψηφίας, καθώς ερωτηθέντες σχετικώς με το αν θα συμπεριλαμβάνει το όνομα του Στέλιου Πέτσα, βουλευτές της Ν.Δ. κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This