Η απολιγνιτοποίηση «καίει» Άδωνι και κυβέρνηση!

Ομοβροντία πυρών από σύσσωμη την αντιπολίτευση που καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο

Must Read

Σε πλήρη πολιτική απομόνωση βρέθηκε η κυβέρνηση όσον αφορά την περιβόητη ενεργειακή μετάβαση, ψηφίζοντας μόνη της το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να βάλλει κατά πάντων, προσπαθώντας να υπεραμυνθεί της πρωτοβουλίας του, φτάνοντας στο σημείο να επιτεθεί και στη «δημοκρατία», επιστρατεύοντας, μάλιστα, τη γνωστή του… μονταζιέρα!

Αντί να απολογηθεί για την απουσία ενός ολιστικού σχεδίου για την ομαλή ενεργειακή μετάβαση και τη φαστ τρακ νομοθέτηση της απολιγνιτοποίησης εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως οι αιτιάσεις περί αύξησης της τιμής του ρεύματος λόγω του κλεισίματος των λιγνιτικών εργοστασίων είναι «ουρανομήκεις ανοησίες», αναφερόμενος, μάλιστα, και σε πρόσφατο άρθρο της «δημοκρατίας».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, στην πραγματικότητα η «δημοκρατία» επεσήμανε απλώς το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι εγκληματικό, τη στιγμή που υπάρχει τέτοια κατακόρυφη άνοδος στις τιμές ενέργειας, να αποφασίζεις να βάλεις λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες, δίχως να υπολογίσεις το αναπόφευκτο κόστος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ισχυρίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ότι τα λιγνιτικά εργοστάσια σήμερα δουλεύουν στο φουλ, ενώ ανέφερε πως το ποια θα είναι η επίπτωση όταν θα κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια, θα το δούμε όταν κλείσουν.

«Στο ενδιάμεσο θα έχουμε κάνει μία σειρά πραγμάτων στο ενεργειακό μας μείγμα, και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα ισορροπήσουν αυτή τη ζημία, αν υπάρχει και ζημία», ανέφερε.

Πάντως, η αντιπολίτευση σύσσωμη καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση να λέει «ναι» στην απολιγνιτοποίηση, αλλά «όχι» στην ερημοποίηση των περιοχών μετάβασης, ζητώντας Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχώρησε σε ξαφνικό θάνατο των λιγνιτικών μονάδων, αγνοώντας τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την ανάγκη ασφάλειας εφοδιασμού».

Έγκλημα

Την ίδια ώρα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Κυριάκος Βελόπουλος κατήγγειλε πως η κυβέρνηση προωθεί ένα «έγκλημα». «Απορώ γιατί τώρα. Είναι έγκλημα να λέτε “όχι” στην εξόρυξη», ανέφερε από βήματος ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, διερωτώμενος «τι βία έχει η χώρα μας να πάει βιαστικά στην απολιγντιποίηση» και καταγγέλλοντας πως «η εξυπηρέτηση ολιγαρχών, κομματικών επιλογών και φίλων για εμάς δεν είναι πάνω από τη ζωή του Ελληνα».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας για ένα «κατάμαυρο» νομοσχέδιο με πράσινο περιτύλιγμα, υποστηρίζοντας πως «μετά τον τζόγο, λοιπόν, την τσιμεντοποίηση, το χρέος και τα αρπακτικά funds, προσθέτετε από σήμερα και την καύση των σκουπιδιών στο μοντέλο της Μητσοτάκης Α.Ε. Αυτό είναι, άλλωστε, το υπόδειγμα ανάπτυξης της υποανάπτυξής σας».

Πάντως, παρά την ομοβροντία πυρών, ο Άδωνις Γεωργιάδης θριαμβολόγησε λέγοντας πως η απολιγνιτοποίηση είναι μεγαλύτερο στοίχημα κι από το Ελληνικό, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση επειδή ασκεί κριτική, μιλώντας για «τυχοδιώκτες» και «οπορτουνιστές». Ειδικώς, δε, για τον ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στην κριτική του ότι η χώρα μας έσπευσε πρώτη να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση, ο υπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία, λέγοντας πως «υποκρίνεστε τους οικολόγους, αφού εσείς είστε που δύο φορές είχατε δώσει παράταση στη λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ είχε λήξει ο χρόνος λειτουργίας του».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This