3/7/2022

Οι… 2021 καβγάδες στη Βουλή!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η πανδημία, οι λίστες Πέτσα, η ακρίβεια και μία παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο σημάδεψαν φέτος το «ναό της Δημοκρατίας»

Πολεμικό κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση -κυρίως λόγω της διπλής κρίσης, πανδημικής και πληθωριστικής-, παραπομπή ενός πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο, συγκρότηση μιας εξεταστικής επιτροπής-παρωδίας για τα εκατομμύρια που μοιράστηκαν στα media, καρατομήσεις βουλευτών, «γαλάζιες» ανταρσίες, αλλά και μια τεράστια απώλεια.

Τα παραπάνω συνέθεσαν το κοινοβουλευτικό σκηνικό του 2021, καθώς μπορεί ο κορωνοϊός να κυριάρχησε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη ζωή μας, ωστόσο και το πολιτικό ρεπορτάζ ήταν ιδιαιτέρως πλούσιο και, ως είθισται, το ενδιαφέρον στράφηκε εν πολλοίς στο κοινοβουλευτικό τερέν.

Ποια ήταν όμως τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Βουλή τη χρονιά που φεύγει; Αν και το 2021 άρχισε με καλύτερους οιωνούς απ’ ό,τι το 2022 που έρχεται, όσον αφορά τον κορονοϊό, λόγω του εμβολίου, όλες οι συνεδριάσεις των τελευταίων 12 μηνών έγιναν με φόντο την πανδημία, όπως ακριβώς συνέβη και το 2020.

Μάλιστα, το ζήτημα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, εν μέσω των περιορισμών, με αιχμή του δόρατος τις επιστολικές ψήφους στις ονομαστικές ψηφοφορίες, προκάλεσε «πόλεμο» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται στο Μαξίμου αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής καταγγέλλοντας πως «μετατρέπετε τη Δημοκρατία σε “θεραπαινίδα” σας και τη Βουλή σε “θέατρο σκιών”», με τον Κώστα Τασούλα να απορρίπτει συλλήβδην τις βαριές κατηγορίες, επικαλούμενος και τις συστάσεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Εκτός από τις αντιπαραθέσεις για τους περιορισμούς στην κοινοβουλευτική λειτουργία, σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής, η συζήτηση μεταφερόταν στην εκάστοτε επικαιρότητα της πανδημίας, με τους βουλευτές, τους υπουργούς και βεβαίως και τους πολιτικούς αρχηγούς να δίνουν σε εβδομαδιαία βάση «μάχες» στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ένωσε η Φώφη

Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μόνη που κατάφερε να ενώσει -προσωρινά έστω- τους 300 της Βουλής

Πάντως, εκτός από τις στιγμές πόλωσης, υπήρξαν ομολογουμένως και ελάχιστες στιγμές ενότητας. Ίσως η πιο χαρακτηριστική στιγμή του 2021 στην οποία άπαντες, ανεξαιρέτως κομματικής προέλευσης, εμφανίστηκαν ενωμένοι απέναντι στον πόνο ήταν την ημέρα που «έφυγε» η Φώφη Γεννηματά.

Από τις πλέον συγκινητικές υπήρξε η σκηνή που εκτυλίχθηκε στην Ολομέλεια όταν έγινε γνωστή η είδηση της απώλειας της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βουλευτές από το ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά και από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, συγκινημένοι, με δάκρυα στα μάτια αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλον, σοκαρισμένοι από τον ξαφνικό θάνατό της.

Το κλίμα φορτίστηκε πολύ περισσότερο για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω των λουλουδιών που άφησαν στο έδρανο όπου καθόταν η Φώφη Γεννηματά, οι συνάδελφοί της. Δεύτερον, συγκίνηση προκάλεσε ο αποχαιρετισμός του Κώστα Τασούλα, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, κάλεσε τα μέλη του Κοινοβουλίου να υποσχεθούν πως θα διαφυλάξουν το ευαίσθητο πεδίο της δημόσιας υγείας «σαν τα μάτια τους».

Οι παραπάνω, πάντως, υπήρξαν από τις ελάχιστες στιγμές ομόνοιας και ομοψυχίας που έζησε η Βουλή το 2021.

Η εξεταστική επιτροπή

Στέλιος Πέτσας, ο… αφανής ήρωας της εξεταστικής επιτροπής

Κατά τα λοιπά, το κοινοβουλευτικό «μενού» της χρονιάς που αφήνουμε πίσω μας περιλάμβανε, ως επί το πλείστον, άγριες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα, με αφορμή την πανδημία και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και τις ύποπτες δημοσκοπήσεις. Αν και η υπόθεση ξεκίνησε ελπιδοφόρα, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, συμφώνησε και ψήφισε υπέρ της σύστασης της επιτροπής, τελικώς αυτή αποδείχτηκε μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά δεν κλήθηκαν για εξέταση τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Με τον κύκλο των καταθέσεων των μαρτύρων να έχει ήδη κλείσει μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, πρόκειται επί της ουσίας για μια από τις πιο… βραχύβιες επιτροπές που έγινε ποτέ. Σημειωτέον πως αμέσως μετά τις γιορτές τα κόμματα καταθέτουν τις πορισματικές τους θέσεις, με τη Ν.Δ. από τη μία πλευρά να αναμένεται να αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη, ενώ στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να περιγράφει τα στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει η ύπαρξη σαφών πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση της κρατικής χρηματοδότησης των media.

Παραπομπή Παππά

Ο Νίκος Παππάς… απορημένος για την παραπομπή του

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει και την παραπομπή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Η πρόταση δίωξης της Ν.Δ. -που πέρασε με δύο διαρροές από το στρατόπεδο του «ναι», δηλαδή από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ.- αφορά μόνο το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και όχι το κακούργημα της δωροληψίας που προέβαλε η Ν.Δ. στην αρχική της πρόταση.

Βεβαίως, όπως πάντοτε, το Δικαστικό Συμβούλιο είναι εκείνο που θα έχει τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη της υπόθεσης στην κρίση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ηχηρές διαγραφές Κουρουμπλή και Μπογδάνου

Πάντως, από την περασμένη χρονιά δεν έλειψαν και οι αποχωρήσεις από Κοινοβουλευτικές Ομάδες, αλλά και οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις και διαφωνίες. Πιο πρόσφατη η -με συνοπτικές διαδικασίες- διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο βουλευτής αρνήθηκε να ανακαλέσει το «δολοφονήσατε ανθρώπους» που είπε απευθυνόμενος στη Ν.Δ., με αφορμή τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Είχε προηγηθεί, στις αρχές Οκτωβρίου, η απομάκρυνση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από θερμό επεισόδιο του βουλευτή με τον Νίκο Δένδια. Το καλοκαίρι, μάλιστα, ανεξαρτητοποιήθηκε η Κωνσταντίνα Αδάμου του Μέρα25, έπειτα από ρήξη με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Γαλάζια» ανταρσία με Όλγα και Μαριέττα

Εντονες ήταν πάντως και οι εσωκομματικές διαφωνίες, με τους «γαλάζιους» βουλευτές να μην κρύβουν πλέον τη διαφωνία τους με νομοθετήματα της κυβέρνησης. Τουναντίον, αρκετοί εξέφρασαν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους. Αλλωστε, το 2021, για πρώτη φορά από όταν ανέλαβε η Ν.Δ., δύο βουλευτίνες διαφοροποιήθηκαν ηχηρά, καταψηφίζοντας νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ο λόγος για τις Ολγα Κεφαλογιάννη και Μαριέττα Γιαννάκου, οι οποίες καταψήφισαν τα δύο επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια τέκνων, που προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εντός έδρας» επίθεση Κατρούγκαλου στον Ερντογάν!

Το «παρών» στο συνέδριο του φιλοκουρδικου HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) στην Άγκυρα έδωσε...

Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Επιτελικό μπάχαλο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis και το βατερλό σε όλα τα εθνικά μέτωπα

Θετικός στον κορωνοϊό ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, όπως ανακοίνωσε...

Υπόθεση Novartis: Η δικαίωση των προστατευόμενων μαρτύρων!

Οι πρωταγωνιστές του πραγματικού σκανδάλου της πολύκροτης υπόθεσης είναι πλέον... γυμνοί

Ζήτημα Διοικητή ΤτΕ θέτει ο Παύλος Πολάκης μετά το βούλευμα – κόλαφο για το σκάνδαλο Novartis: «Στουρνάρα γιατί είσαι στη θέση σου ακόμα;»

Καταπέλτης είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης για τον διοικητή της Τράπεζας της...

Ο Μητσοτάκης άφησε τον Ερντογάν να τορπιλίσει ελληνική κυριαρχία!

Ο πρωθυπουργός... επέτρεψε στον «σουλτάνο» να προχωρήσει σε αμφισβήτηση νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου

Άλλη μία εθνικά επικίνδυνη δήλωση Μητσοτάκη στην σύνοδο του ΝΑΤΟ που πέρασε στα «ψιλά»

Δεν ήταν μόνο η εξωφρενική δήλωση Μητσοτάκη με την οποία αναγνώρισε δήθεν απειλές ασφαλείας...

Πολύ βαριές οι υποχωρήσεις του Μητσοτάκη στη Μαδρίτη!

Ο πρωθυπουργός προσπέρασε το γεγονός ότι το μνημόνιο Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας κρύβει παγίδες για τη χώρα μας

Ο Τέλλογλου καλεί τον Σαμαρά να ρίξει τον Μητσοτάκη;

Τι θέλει να πει ο ποιητής;Ο δημοσιογράφος Τέλλογλου είναι αυτός που με την Μάνδρου...

Κυβέρνηση βουτηγμένη στην χλιδή

Το στίγμα της κυβέρνησης φαίνεται εντέλει ότι δεν το έχει δώσει μόνον ο πρωθυπουργός...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Νοσηλεύεται με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα o Δημήτρης Γιώτης

Ανησυχία για τον Δημήτρη Γιώτη. Ο γνωστός τραγουδιστής, που...

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης – Η σύντροφός του τον κατήγγειλε για ξυλοδαρμό

Νέα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη έχει ο γνωστός τραγουδιστής...

Κορωνοϊός: 19χρονη πέθανε στο Σισμανόγλειο – Επιμένουν στη μη λήψη μέτρων

Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος μίας 19χρονης στο...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ