1/7/2022

Αποκάλυψη: Τα γερμανικά σχέδια για «ενταφιασμό» της ελληνο-κυπριακής ΑΟΖ

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Θέλουν να βάλουν τους Τούρκους συνεταίρους μας στην ηλεκτρική διασύνδεση και σε αγωγούς υδρογόνου – Η μελέτη του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP).

Μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών από τον αγωγό EastMed, ένας δεύτερος κόλαφος για την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας έρχεται από την Γερμανία.

Διαφαίνεται εν ολίγοις σαφής πρόθεση να βάλουν την Τουρκία στα σχέδια για ενεργειακές διασυνδέσεις στην περιοχή, τόσο στα υποθαλάσσια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στα προγράμματα αγωγών μεταφοράς υδρογόνου. Παράλληλα, η σημασία του κυπριακού φυσικού αερίου υποβαθμίζεται στον βωμό του  υποτιθεμένου προγράμματος «πράσινης» μετάβασης της Ευρώπης.

Αυτά προκύπτουν από τις  πρόσφατες «αναλύσεις επικαιρότητας» του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP) του Βερολίνου, οι οποίες απηχούν σχεδιασμούς της γερμανικής καγκελαρίας για ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα και αποκαλύπτει η «Εστία». Σημειώνεται ότι το SWP συνεργάζεται με το Ίδρυμα Mercator και είναι σύμβουλος για το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ΕΕ θα πρέπει να συνηγορήσει έναντι των διεθνών επιχειρήσεων και των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου υπέρ της βραχυπρόθεσμης παύσης και προς το παρόν εγκατάλειψης των ερευνών για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου» αναφέρει συγκεκριμένα τελευταία ανάλυση των ερευνητών του Ιδρύματος Μόριτζ Ράου, Γκίντερ Σέουφερτ και Κρίστεν Βέστφαλ. Τιτλοφορείται μάλιστα: «Ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης». Πλέον ενδεικτικός όμως είναι ο υπότιτλος: «Βαθιά ριζωμένες αντιπαλότητες και νέες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου».

Αυτό που δεν προσδιορίζεται στον τίτλο, αλλά διαφαίνεται από τις πρώτες κιόλας παραγράφους της μελέτης είναι η «αξιοποίηση» της ευρωπαϊκής πράσινης πολιτικής (την οποία ασμένως έχει εναγκαλισθεί η ελληνική Κυβέρνηση) για να δικαιολογηθούν κινήσεις, οι οποίες ουσιαστικά ενταφιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα και κυρίως την θεσμοθετημένη από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας δυνατότητα κήρυξης και οριοθέτησης ΑΟΖ.

χάρτης ΑΟΖ

Η παράγραφος που ακολουθεί είναι αποκαλυπτική: «Προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για οικολογικό ρεύμα στην Ευρώπη, το ευρωπαϊκό, το αφρικανικό και το μεσανατολικό ηλεκτρικό δίκτυο θα μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτοχρόνως, η περιοχή διαθέτει το δυναμικό υποστήριξης της ΕΕ για την ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου. Αυτή η επαναξιολόγηση της Ανατολικής Μεσογείου από ενεργειακής οικονομικής άποψης δημιουργεί νέες οικονομικές προοπτικές και περιθώρια πολιτικής δράσεως στα κράτη της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διενέξεις περί θαλασσίων ΑΟΖ μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας θα έχαναν μεγάλο μέρος της δυναμικής τους. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος κωλυσιεργίας όσον αφορά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της διασυνδεσιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εξ αιτίας βαθιά ριζωμένων αντιπαλοτήτων».

Το γερμανικό Ίδρυμα παραβλέπει την ουσία των αντιπαλοτήτων, αγνοεί ότι η μισή Κύπρος τελεί υπό κατοχή και ανησυχεί μόνον για την «κωλυσιεργία» που μπορεί να επιφέρουν τα εθνικά θέματα των κρατών της περιοχής (εν προκειμένω της Ελλάδος και της Κύπρου) για τις δικές τους γεωπολιτικές φιλοδοξίες τις οποίες παραλλάσσουν υπό τον μανδύα των ευρωπαϊκών σχεδιασμών «πράσινης» μετάβασης.

Ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο αντί του φυσικού αερίου. Υποθαλάσσια καλώδια και αγωγοί υδρογόνου αντί του EastMed. Και όλα αυτά εντασσόμενα σε έναν σχεδιασμό που βάζει την Τουρκία στο παιχνίδι «από το παράθυρο».  Κάτι τέτοιο βεβαίως μπορεί να σημαίνει και αναγνώριση παρανόμων ενεργειών, όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, αν και κατά λοιπά η γερμανική πλευρά θέλει να επιβάλλει όπως «οι διενέξεις περί θαλασσίων ΑΟΖ» χάσουν την δυναμική τους!

Παραγνωρίζοντας όλα τα προβλήματα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, οι Γερμανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι με τον προβλεπόμενο ενεργειακό μετασχηματισμό, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών και την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργούνται ευκαιρίες για διασυνοριακές συνεργασίες και «αποκλιμάκωση των πολιτικών διαφορών» των εμπλεκομένων κρατών.

Προτείνοντας μια Μεσογειακή Διάσκεψη, η γερμανική μελέτη θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή της Τουρκίας «λόγω της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας της στην περιοχή» τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι θεωρείται «κεντρικός παίκτης» στο πλαίσιο της επιδιωκομένης από την ΕΕ ενεργειακής μετάβασης. Στην πρόταση αυτή βεβαίως εμπεριέχεται μια αντίφαση. Υποστηρίζουν οι αναλυτές ότι η συνεργασία για την ανάπτυξη διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενεργείας και υδρογόνου, «θα επιδράσει θετικά και στην πολιτική σταθερότητα» της ανατολικής Μεσογείου. Οι ίδιοι όμως παραδέχονται ότι «η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου την προηγούμενη δεκαετία όχι μόνο δεν συνέβαλε στην περιφερειακή συνεργασία, αλλά οδήγησε σε διαμάχη για τις θαλάσσιες ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου».

Για ποιον λόγο λοιπόν πιστεύουν ότι τα ίδια προβλήματα δεν θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα; Ότι οι διασυνδέσεις ηλεκτρικών δικτύων και υδρογόνου δεν θα δημιουργήσουν τα ίδια προβλήματα; Προφανές είναι ότι ο στόχος τους είναι ένας: Ο ενταφιασμός του κυριαρχικού δικαιώματος για την κήρυξη ΑΟΖ…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τρυφερό μήνυμα Μητσοτάκη για τα γενέθλια της Μαρέβα

Μια μέρα μετά την κόρη της Δάφνη, έχει γενέθλια η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, που...

Η ανάρτηση του Νικήτα Κακλαμάνη για την περιπέτεια της υγείας του

Ανησύχησε τους φίλους του ο Νικήτας Κακλαμάνης με την ξαφνική περιπέτεια της υγείας του. Το...

Ξεσηκωμός των Ελληνοαμερικανών βουλευτών κατά Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16: «Είναι σοκαριστικό»

Μετά την ξεκάθαρη υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν στον Ταγίπ Ερντογάν για τον εκσυγχρονισμό των...

Ο Βορίδης καλύπτει τον Άδωνι για το «Turkaegean»

Πλήρης η κάλυψη του Μάκη Βορίδη στον Άδωνι Γεωργιάδη και την κυβέρνηση για το...

Tσίπρας στο Open: «Διπλωματική ήττα στο ΝΑΤΟ – Θα γυρνούσα με τα πόδια αν ήμουν πρωθυπουργός»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τα αποτελέσματα της...

«Κεραυνοί» Κύρτσου για την ήττα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ

Την «ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ» σχολίασε ο πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας,...

Happy traveler και στη… Σύνοδο του NATO o Έλληνας πρωθυπουργός

Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στον κόσμο του, το γνωρίζαμε. Ο ίδιος άλλωστε με...

Βαρουφάκης: Ζητά προεκλογικό διάλογο με τον Τσίπρα

«Εμείς, το ΜέΡΑ25, είμαστε ξεκάθαροι. Ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά πριν τις εκλογές». Με αυτή...

Πρωτοφανής αθλιότητα Μητσοτάκη κατά του Κουρδικού λαού!

Ξεπέρασε κάθε όριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την Τουρκία και...

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Νικήτας Κακλαμάνης

Στο νοσοκομείο εισήχθη εσπευσμένα το απόγευμα της Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατέρρευσε στην κηδεία του άντρα της η Δέσποινα Μοιραράκη – «Αντρούλη μου»

Με λυγμούς και πόνο ψυχής η Δέσποινα Μοιραράκη αποχαιρέτησε...

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Τρανς σε νηπιαγωγείο διάβασαν παραμύθια στα παιδιά με φόντο τη σημαία των ΛΟΑΤΚΙ

Συζητήσεις και πολλές διαφωνίες προκαλεί η τολμηρή απόφαση με...

Αγωνία για τον Ανδρέα Μικρούτσικο

Ανησυχία για τον Ανδρέα Μικρούτσικο, με τον παρουσιαστή να...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ