12/8/2022

Πριβέ κλαμπ Κούβελου το Κέντρο Ιππασίας! Τι κάνει το ΤΑΙΠΕΔ;

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Οι φορολογούμενοι χρυσοπληρώνουν τις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, ενώ οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ «σκοντάφτουν»

Η πλειονότητα των Ελλήνων δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την ιππασία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη χώρα να ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ για το τεράστιο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο. Ο λόγος που δεν είχε επιχειρηθεί κάτι τέτοιο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ήταν επειδή πολύ απλά δεν «έβγαινε» ο λογαριασμός.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ενα τόσο δαπανηρό έργο δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμο από ένα άθλημα που απευθύνεται σε τόσο λίγους. Το κλειδί για τα οφέλη των χρυσοπληρωμένων ολυμπιακών έργων ήταν εξαρχής είτε η μακροπρόθεσμη χρησιμότητά τους για τους πολίτες είτε η σταδιακή απόσβεση του κόστους κατασκευής τους μέσω εμπορικής αξιοποίησης. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο.

Σχεδόν 20 χρόνια μετά τους Αγώνες της Αθήνας αυτή η τεράστια έκταση «φιλέτο» δίπλα στο αεροδρόμιο παραμένει αναξιοποίητη, επιβαρύνοντας καθημερινά περαιτέρω τους φορολογουμένους, με το ΤΑΙΠΕΔ να βρίσκει συνέχεια εμπόδια όταν προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές.

Ετσι, το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας εξακολουθεί να ωφελεί μόνο τον Ισίδωρο Κούβελο και μια μικρή παρέα ευκατάστατων φίλων του που έχουν το… ευγενές και ακριβό χόμπι να ασχολούνται με την ιππασία. Και θέλουν αποκλειστικά δικό τους ως, ουσιαστικά, «Ι.Χ. Θεματικό Πάρκο» τα εκατοντάδες στρέμματα στο Μαρκόπουλο. Το ποιος ωφελείται από το να παραμένει το Κέντρο Ιππασίας ένα νεκροταφείο εκατομμυρίων για το δημόσιο ταμείο είναι προφανές.

Ο Κούβελος, ως πρώην πρόεδρος και νυν α’ αντιπρόεδρος, έχει τον ουσιαστικό έλεγχο της ομοσπονδίας και επιχειρεί με κάθε τρόπο να… πείσει ότι δεν περισσεύει χώρος για τίποτε άλλο στην αχανή έκταση στο Μαρκόπουλο πέρα από τις ανάγκες της… ιππασίας. «Για να μπορέσει να γίνει η βέλτιστη εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου, θα πρέπει να διαμορφωθεί και να διασφαλιστεί ένα βέβαιο και μόνιμο καθεστώς παραχώρησης και λειτουργίας», δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου το 2019.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Σταικούρας: Βιομηχανία... fake καλών νέων!
O Ισίδωρος Κούβελος

Ομάδες με εκατομμύρια φιλάθλους, όπως η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, παιδεύονται επί χρόνια να χτίσουν δικά τους γήπεδα. Η Εθνική ποδοσφαίρου που πήρε το Euro 2004 δεν έχει ακόμα το «σπίτι» της. Ούτε και ο δημοφιλής στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μια χούφτα άνθρωποι

Για την ιππασία, όμως, ένα άθλημα με το οποίο ασχολείται μια χούφτα άνθρωποι και δικαίωμα ψήφου έχουν μόλις 26 σωματεία, δεν αρκούν πάνω από 400 στρέμματα της συνολικής έκτασης 1.029 στρεμμάτων. Απαιτεί να έχει λόγο και για τα 589 στρέμματα που προσπαθεί να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ για θεματικό πάρκο αναψυχής, επιτρέποντας και νέες δραστηριότητες.

Στο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για το Θεματικό Πάρκο επιτρέπονται εμπορικά καταστήματα, εστίαση, αναψυκτήρια, τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις εκθεσιακών χώρων, αλλά όχι υπεραγορές και πολυκαταστήματα ή κέντρα διασκέδασης. Παρότι η αξιοποίηση αφορά ήπιες παρεμβάσεις, τα αναχώματα είναι πολλά. Κι όταν οι υποψήφιοι επενδυτές βλέπουν τα «ψιλά γράμματα» περί σχεδόν αποκλειστικής χρήσης για ιππασία, φεύγουν τρέχοντας.

Η πρώτη απόπειρα του ΤΑΙΠΕΔ το 2014 βρήκε «τοίχο» και δεν προχώρησε ο διαγωνισμός. Ενα έργο «ώριμο» προς αξιοποίηση εδώ και χρόνια, ένα «φιλέτο» μόλις 13 χλμ. από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραμένει ασύμφορο για τους επενδυτές και βάρος για τους φορολογουμένους.

Το κόστος του έργου στο Μαρκόπουλο προϋπολογίστηκε στον φάκελο ανάληψης των αγώνων στα 22.400.000 ευρώ. Η κατασκευή του κόστισε περισσότερα από 110.000.000 ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανακοινώσει πως μόνο τα έξοδα συντήρησης και φύλαξης του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου τη δεκαετία 2004-2014 επιβάρυναν το δημόσιο ταμείο με 11.300.000 ευρώ! Χωρίς κανένα αντίκρισμα, αφού το ακίνητο αποτελούσε σε μεγάλο μέρος του χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Θάσος: Με τα πούρα στο χέρι ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος πήγε να σβήσει τη φωτιά

Από το 2012 και μετά το Ιππικό Κέντρο περιήλθε στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), «αδερφάκι» του ΤΑΙΠΕΔ, με αποτέλεσμα τα έξοδα συντήρησης να μειωθούν κάπως. Ωστόσο, μόνο για τις δαπάνες συντήρησης πρασίνου απαιτούνται κάθε χρόνο χιλιάδες ευρώ.

Για παράδειγμα, στις 4 Οκτωβρίου 2019 το ΕΤΑΔ προκήρυξε διαγωνισμό για τη διετή συντήρηση του πρασίνου στο Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου και στο Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά με κόστος 220.000 ευρώ, άνευ ΦΠΑ 52.800 ευρώ. Τα 120.000 ευρώ, συν 28.800 ΦΠΑ προορίζονταν για το Μαρκόπουλο. Στις 12/1/2022 το ΕΤΑΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό, ετήσιας διάρκειας αυτή τη φορά, με προϋπολογισμό για το Μαρκόπουλο 59.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Αυτά τα χρήματα, μόνο για ένα κομμάτι της συντήρησης, επιβαρύνουν σταθερά τον φορολογούμενο, όσο παραμένει αναξιοποίητη η έκταση.

Πώς η Αυγενάκης αβαντάρει την κατάσταση

Στον κυβερνητικό προϋπολογισμό για το 2022 και τα υπολογιζόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας. Ο Ισίδωρος Κούβελος, όμως, διαθέτει, ως γνωστόν, σημαντική πολιτική επιρροή και πρόσβαση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ετσι, έχει έναν σταθερό σύμμαχο: τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από το ΕΤΑΔ τον Νοέμβριο του 2020 την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ώστε η χρήση, η αξιοποίηση και κατ’ επέκταση οι δαπάνες συντήρησης, λειτουργίας και αναβάθμισης του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας να περιέλθουν άμεσα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο κ. Αυγενάκης πήρε αυτή τη θέση έπειτα από σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας Ιππασίας, υπογεγραμμένη από τον τότε πρόεδρο Κούβελο, για «σωρεία λειτουργικών προβλημάτων της εγκατάστασης με τον κίνδυνο να δημιουργηθούν και μη αναστρέψιμες βλάβες στους χώρους της».

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν προχώρησε, αφού το ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ θα έχαναν τελείως πια τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ οι δαπάνες συντήρησης μέσω ΓΓΑ είναι δεδομένο ότι θα εκτοξεύονταν. Ο κ. Αυγενάκης, βέβαια, δέχθηκε αμέσως την ευχαριστήρια επιστολή της ομοσπονδίας του Κούβελου για την… ιδέα του.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Σκάνδαλο υποκλοπών - Διασυρμός Μητσοτάκη από τους New York Times: «Αντηχεί τις παλιές σκοτεινές ημέρες της χούντας»!

Συνεπώς, το κατά πόσο η κυβέρνηση πράγματι «καίγεται» να βρεθεί λύση είναι αμφίβολο. Μάλιστα, σε ένα τάιμινγκ που πάλι αρχίζει η συζήτηση εξεύρεσης επενδυτών.

Ισχυρές συμμαχίες για τον θρόνο της ομοσπονδίας

Ο κ. Κούβελος, όμως, έχει κι άλλες ισχυρές συμμαχίες. Παραμονές των εκλογών του 2022 στην ομοσπονδία, και πριν δοθούν τα κλειδιά στον εκλεκτό Κούβελου για την προεδρία Κώστα Καρακασίλη, ιδιοκτήτη ταβέρνας και φίλο του κυνηγιού, υπήρξε ωμή παρέμβαση από τον εφοπλιστή Γιάννη Μυτιληναίο.

Ο Γ. Μυτιληναίος, γνωστός για το ενδιαφέρον του για την ιππασία, έστειλε πριν από τις εκλογές ένα e-mail στα μέλη της ομοσπονδίας, προειδοποιώντας ότι θα αποσύρει την οικονομική στήριξή του «αν εκλεγούν κάποιοι που αμφισβητούν την ανάγκη συνέχισης της εκπροσώπησης της ιππασίας στην ΕΟΕ από τον Ισίδωρο Κούβελο αλλά και τη διαδοχή του Ισίδωρου στην προεδρία της ομοσπονδίας από τον Κώστα Καρακασίλη». Τo συγκεκριμένο e-mail κοινοποίησε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος της ΕΟΕ Γιώργος Λενός (στενός φίλος της οικογένειας Ωνάση), κάνοντας λόγο για «αήθη και απροκάλυπτη παρέμβαση μεγαλοεπιχειρηματία».

Η ιππασία παραμένει ένα ακριβό σπορ, με το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί η πλειονότητα του κόσμου. Ενδεικτικά, σωματείο αναγνωρισμένο και με δικαίωμα ψήφου ζητάει 35 ευρώ για μάθημα μόλις 50 λεπτών της ώρας. Το κόστος εξοπλισμού ξεπερνά τα 250 ευρώ. Κι αν κάποιος θέλει να αποκτήσει το δικό του άλογο, θα πρέπει να υπολογίσει 10.000 ευρώ, συν 800 μηνιαία έξοδα συντήρησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκάνδαλο υποκλοπών – Διασυρμός Μητσοτάκη από τους New York Times: «Αντηχεί τις παλιές σκοτεινές ημέρες της χούντας»!

Και η αποκάλυψη του… αιώνα από τον Άδωνι Γεωργιάδη στους Αμερικανούς

Παραλήρημα Άδωνι στους NYT, εμπλέκει τον Πούτιν στο σκανδαλο υποκλοπών!

Όταν μία από τις κορυφαίες εφημερίδας του κόσμου, οι New York Times επικαλούνται ως...

Τσίπρας: «Σε ελεύθερη πτώση ο Μητσοτάκης – Είναι υπεύθυνος για τη βαρύτατη προσβολή του Συντάγματος»

Στον πρωθυπουργό επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για το «σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» ο Αλέξης Τσίπρας...

Θάσος: Με τα πούρα στο χέρι ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος πήγε να σβήσει τη φωτιά

Μία σκηνή που παραπέμπει σε ταινία του Κλιντ Ίστγουντ διαδραματίστηκε στην Θάσο η οποία...

Ξύπνησαν μνήμες του 2015: Ο Μητσοτάκης διασύρει τη χώρα!

Ποιος ξένος ηγέτης θα θεωρήσει αξιόπιστο έναν Έλληνα πρωθυπουργό και θα συνομιλήσει μαζί του, όταν αυτός κατασκοπεύει τους πολιτικούς αντιπάλους του;

Σταικούρας: Βιομηχανία… fake καλών νέων!

Συνεχίζει την άχαρη προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα, δημιουργώντας θετικό κλίμα για την οικονομία...

Ο Μητσοτάκης ακυρώνει τον Πρωθυπουργό! 

Για άλλα δεσμεύτηκε στο διάγγελμά του, άλλα πέρασε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Χαράλαμπος Αθανασίου: «Ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών»

«Επειδή προέκυψαν παρερμηνείες των όσων είπα σε συνέντευξη μου, τονίζω ότι ουδέποτε αμφισβήτησα τον...

Σε απόλυτο πανικό ο Μητσοτάκης, ζητάει τα ρέστα από τον Τέλλογλου!

Σε απόλυτο πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των...

Διορισμένοι της Ν.Δ. εμφανίζονται ως… στελέχη του ΠΑΣΟΚ!

Ο Κυριάκος Μπερμπερίδης ο οποίος είναι μέλος των Τομέων Υγείας & Πολιτικής Υποστήριξης της...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτός είναι ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του – Ο 80χρονος πατέρας είχε πάει να «σώσει» την κόρη του

Οξύθυμος ο δράστης, δημιουργούσε φασαρίες - Ο ηλικιωμένος είχε πάει να απομακρύνει την κόρη του και το εγγόνι του

H Πόπη Μαλλιωτάκη είναι αποφασισμένη να μην ξαναφορέσει σουτιέν

Η Πόπη Μαλλιωτάκη, διαθέτει έναν λογαριασμό στο Instagram με...

Η πιο τολμηρη φωτογραφία του 2022: H Όλγα Σκιαδαρέση κάνει ολόγυμνη μπάνιο στη θάλασσα

O Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Μπέσυ Μάλφα, έχουν αποκτήσει...

Τον σακάτεψε στο ξύλο – Μπουνιές μετά από τροχαίο στη Σαντορίνη

Αποτρόπαιες σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στα Φήρα της Σαντορίνης μετά...

Η Λουπέσκου, ο Τράγκας και το μυστικό βουτηγμένο στο… αίμα!

Η Αντζυ Λουπέσκου, η διακεκριμένη ερευνήτρια της μεταφυσικής, ψυχολόγος,...

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό: Αντιπλοίαρχος πέθανε ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας

Το Πολεμικό Ναυτικό θρηνεί τον ξαφνικό χαμό του Αντιπλοιάρχου...

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για το προσεχές τριήμερο

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως...

Άφωνος ο Μάρκος Σεφερλής όταν ζήτησε τον λογαριασμό σε ταβέρνα 

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τον Μάρκο Σεφερλή, όταν εκείνος...

Αυτός είναι ο 50χρονος που έριξε οξύ στην πρώην σύζυγό του – «Το έκανα γιατί είχαμε οικονομικές διαφορές»

Τι φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς όταν τελικά «λύγισε» και ομολόγησε

«Ένα ολόκληρο χωριό βρωμάει ψοφίμι» – Τραγικές εικόνες στη Θεσπρωτία

Εικόνες γροθιά στο στομάχι έδωσε στη δημοσιότητα η γνωστή...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Voucher ή επίδομα