Μπροστά σε ένα εφιαλτικό δεκαήμερο αναμένεται να βρεθεί η χώρα μας, με το οικονομικό επιτελείο να κάθεται κυριολεκτικά σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς θεωρεί ότι θα πρέπει να βρεθούν πάση θυσία τα απαραίτητα κονδύλια για τη διανομή ενός επιδόματος προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να μειωθεί η αγανάκτηση των πολιτών για την ανεξέλεγκτη πορεία της ακρίβειας.
Ωστόσο, το εν λόγω έκτακτο επίδομα δεν θα δοθεί άμεσα, αλλά, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα εκταμιευθεί λίγο πριν από το Πάσχα. Κι αυτό γιατί υπάρχει μια σειρά από σκόπελοι που θα κρίνουν αν τελικά θα δοθεί.
Πρώτος σταθμός θα είναι η έκθεση των θεσμών για τη 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που θα δοθεί στη δημοσιότητα μεθαύριο Τετάρτη. Στην έκθεση των θεσμών εκτιμάται ότι θα φανεί η θέση των δανειστών για τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα, αλλά και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, που ακόμα μία φορά φαίνεται ότι παρουσιάζουν τεράστιες καθυστερήσεις, όπως είναι το μεγάλο «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου.
Δεύτερος σταθμός αναμένεται να είναι η άτυπη συνεδρίαση των Eurogroup και Ecofin στο Παρίσι στο τέλος της εβδομάδας, όπου θα διαφανούν οι προθέσεις της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα και αν θα συνεχίσουν να στηρίζονται από το ευρωσύστημα. Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και οι ελληνικοί τίτλοι έχουν ενταχθεί εκτάκτως στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομόλογων της ΕΚΤ (PEPP), το οποίο λήγει τον Μάρτιο. Αν η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα συνδυαστεί και με μια αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, θα σημάνει και νέα άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας μας.
Ημερομηνία «κλειδί« για τη χώρα μας αποτελεί η 4η Μαρτίου, όταν η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του 2021. Από εκεί θα φανεί αν έχει απομείνει δημοσιονομικός χώρος για τη χρηματοδότηση ενός έκτακτου επιδόματος σε ευάλωτα νοικοκυριά. Εφόσον το «κοντέρ» της ανάπτυξης δείξει πάνω από 8,5%, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη διανομή του, με το οικονομικό επιτελείο να έχει στη διάθεσή του σχεδόν έξι εβδομάδες για τον σχεδιασμό του επιδόματος.