Κατατέθηκε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την οπαδική βία

Must Read

Με τη φιλοδοξία να βάλει ανάχωμα στην παράνοια της βίας και των εγκλημάτων με αθλητικό υπόβαθρο το Υπουργείο Αθλητισμού κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο συντάχθηκε στον απόηχο της άγριας δολοφονίας του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μεθαύριο Τετάρτη, 2 Μαρτίου, με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να έχει ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας για όλες τις Λέσχες Φιλάθλων μέχρι τις 31 Ιουλίου, για τη συμμόρφωση όλων των εμπλεκομένων με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, κάθε ΠΑΕ, ΚΑΕ και ερασιτεχνικό σωματείο, θα έχουν στο εξής το δικαίωμα να αναγνωρίσουν μόνο μία Λέσχη Φιλάθλων, με έδρα τη δική τους έδρα και παραρτήματα με την εγγραφή 50 ενηλίκων με λευκό ποινικό μητρώο. Παράλληλα, προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις από αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και σφράγιση της Λέσχης, σε περίπτωση παραβίασης του νόμου.

Σημαντική είναι και η αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο η τιμωρία να είναι παραδειγματική. Συγκεκριμένα, καταργείται καθολικά το δικαίωμα αναστολής της ποινής, ώστε αυτή να εκτίεται στη φυλακή, ενώ καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για την κουκούλα κατά τη διάρκεια αγώνα ή οποιουδήποτε τρόπου κάλυψης των χαρακτηριστικών, με προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών καθώς και χρηματική ποινή.

Αυξάνεται η χρονική διάρκεια της ποινής

Αυξάνεται, επίσης, το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, καθώς η ποινή φυλάκισης για αδικήματα όπως κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας, κλπ., διαμορφώνεται από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, από μέχρι 2 έτη που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, θα προβλέπεται, πλέον, ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη. Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλέπεται, πλέον, ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη. Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.

Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.

Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων. Έτσι, οταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ. απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους)

Μέτρα και από την ΕΛ.ΑΣ.

Ταυτόχρονα, η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση των χούλιγκανς, με τον εντοπισμό και το κλείσιμο παράνομων Λεσχών, τις οποίες εκμεταλλεύονται κακοποιά στοιχεία για την τέλεση εγκλημάτων.

  • Έλεγχοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων.
  • Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.
  • Πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.
  • Αναβάθμιση με τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα του εκάστοτε υπαρχηγού της.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This