Αόριστες υποσχέσεις Μητσοτάκη για στήριξη στην ενέργεια χωρίς καμία αναφορά στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης!

Must Read

Την ώρα που η βενζίνη έχει ξεπεράσει την τιμή των 2 ευρώ/λίτρο σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση παρακολουθεί σχεδόν αμέτοχη, την ακρίβεια να σαρώνει τα νοικοκυριά, ενώ προτρέπει μέσω του Στέλιου Πέτσα, να κρατούν μικρό καλάθι στο σούπερ μάρκετ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης, υποσχέθηκε ένα «πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης» που θα αφορά την ενέργεια και αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο δεκαήμερο. Ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε λέξη για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ενώ εστίασε στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική αλλά και στο γεύμα του με τον Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα παραλύει με τις εκρήξεις των τιμών που προκαλούν σοκ σε απλούς πολίτες αλλά και σε επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε ούτε σήμερα να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, παρά μίλησε γενικά και αόριστα χωρίς να δεσμευτεί για τίποτα.

Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ότι οι επιδοτήσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση θα συνεχιστούν και έκανε λόγο για «ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους».

Με το βλέμμα στην ευρωπαϊκή γραμμή, ο πρωθυπουργός μίλησε για το «σχέδιο έξι σημείων» που κατέθεσε στην Κομισιόν, ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχει πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του φυσικού αερίου, αλλά κερδοσκοπία, σημειώνοντας πως «αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά μία βασική δυσλειτουργία με κερδοσκοπικά αίτια στην αγορά του φυσικού αερίου».

«Αν σκεφτούμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πριν την κρίση στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και τώρα έφτασαν τα 300 ευρώ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά μία βασική δυσλειτουργία με κερδοσκοπικά αίτια στην αγορά του φυσικού αερίου» σημείωσε και έκανε λόγο για μια «σειρά ευρωπαϊκών λύσεων», όπως η ανάγκη συγκρότησης Ειδικού Ταμείου απορρόφησης αυξήσεων στην ενέργεια, αλλά και η αποσύνδεση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Δεν αποκάλυψε τίποτα για την ατζέντα της συζήτησης με τον Ερντογάν

Μιλώντας για την συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, απέφυγε να δώσει πολλά στοιχεία για τα θέματα που θα συζητηθούν: «Το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα. Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις» δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα «παράθυρα πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτά, όπως κλειστές μένουν και οι πόρτες μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».

«Ταξιδεύω, λοιπόν, στην Τουρκία την Κυριακή με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα. Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από Σεπτέμβριο θα ασχοληθούμε ξανά με τον κορωνοιό

Αναφερόμενος στην κατάσταση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός κάλεσε «μην θεωρούμε ότι πρέπει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο να “σφυρίξουμε λήξη” στην υγειονομική αυτή περιπέτεια μόνο και μόνο επειδή έχει σταματήσει να απασχολεί την επικαιρότητα» ενώ παραδέχτηκε ότι ο κορωνοιός θα μας απασχολήσει ξανά από τον Σεπτέμβριο: «Θα πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε τους βασικούς κανόνες προστασίας και, προφανώς, η επιμονή μας θα εξακολουθεί να στρέφεται στην ανάγκη να συνεχίσουμε το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Καθώς θα βαίνουμε προς την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι δεδομένο ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται, αλλά θα ετοιμάσουμε από τώρα ένα σχέδιο προετοιμασίας της χώρας για το τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This