Εξακολουθεί η κυβέρνηση να συντηρεί το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου προς την κατεύθυνση της αυτοδυναμίας με ποσοστό μικρότερο από το 38%, που απαιτείται με το ισχύον σύστημα το οποίο η ίδια ψήφισε το 2019. Ενα ποσοστό που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι αδύνατον η Ν.Δ. να φτάσει, ακόμα κι αν έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό χθες το θέμα αλλαγής, με το πρόσχημα της κυβερνητικής σταθερότητας. «Ολα τα ζητήματα που αφορούν τις εκλογές θα τα δούμε στην ώρα τους» είπε και τόνισε: «Εχουμε εμπιστοσύνη στη δουλειά μας και στο κριτήριο του κόσμου, που αντιλαμβάνεται μέσα από τις δυσκολίες που περνάμε την αξία μιας σταθερής, στιβαρής, αποτελεσματικής ηγεσίας, μιας σταθερής κυβέρνησης προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα».
Κρυφτούλι Βορίδη
Την ίδια στιγμή, στη Βουλή ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για την ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου καλύφθηκε πίσω από δηλώσεις του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα, παρόλο που προκλήθηκε αρκετές φορές από την αντιπολίτευση. «Δεν έχουμε πει τίποτα για το θέμα αυτό. Αναπαράγετε διαρροές και είστε σοβαροί; Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί σχετικώς 17 φορές» είπε όταν προκλήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση.
Υπέρ η Όλγα
Παράλληλα, όμως, η βουλευτής της Ν.Δ. Ολγα Κεφαλογιάννη σε δηλώσεις της στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, γιατί, όπως είπε, «η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις».
Υπενθυμίζεται ότι οι αμέσως επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που είχε ψηφισθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, και δεν προβλέπεται να σχηματισθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εκτός απροόπτου, θα γίνουν νέες εκλογές με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, που προβλέπει μπόνους έως 40 εδρών στο πρώτο κόμμα και ποσοστό αυτοδυναμίας περίπου στο 38%, το οποίο η Ν.Δ. ψήφισε όταν έγινε κυβέρνηση. Τα σενάρια που εξετάζονται πλέον είναι να αλλάξει και αυτό το σύστημα, ούτως ώστε το «μπόνους» να φτάνει τις 50 έδρες και το ποσοστό αυτοδυναμίας να πέσει περίπου στο 35%-36%.