24/5/2022

Πήραν την κάτω βόλτα – Τρία χρόνια αποτυχίες!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Τα διαχρονικά προβλήματα, τα οποία η κυβέρνηση έκρυψε επιμελώς κάτω από το χαλί, η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και η ακρίβεια, η οποία καλπάζει ανεξέλεγκτη, γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει παρελθόν σχεδόν τριών ετών, αλλά μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια δύσκολα βρίσκεις έκτακτα ή διαχρονικά προβλήματα που να τα αντιμετώπισε με αποτελεσματικό τρόπο. Αντίθετα, τα βάζει όλα κάτω από το χαλί και κάνει ότι δεν υπάρχουν ή βρίσκει δικαιολογίες για να τα φορτώσει σε άλλους.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της είναι αρνητικός και αυτό αρχίζει να αποτυπώνεται πλέον σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς χάνει έδαφος σταθερά και με γοργούς ρυθμούς -καθοριστικό, το χτύπημα της ακρίβειας-, γεγονός που ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαταλείψει το εκβιαστικό του δίλημμα «αυτοδυναμία ή αστάθεια» και να μιλάει για κυβέρνηση συνεργασίας. Με την ξαφνική αλλαγή στρατηγικής ουσιαστικά ομολογεί, πρώτον, ότι η φθορά που καταγράφει η Ν.Δ. όχι μόνο δεν μπορεί να αναστραφεί, αλλά θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες, απομακρύνοντας ακόμα πιο πολύ την αυτοδυναμία της Ν.Δ. -αν βέβαια κερδίσει τις εκλογές- και, δεύτερον, ότι το επιχείρημά του πως σταθερότητα υπάρχει μόνο με αυτοδύναμη κυβέρνηση ήταν ένα εκβιαστικό, κινδυνολογικό δίλημμα για να υφαρπάξει την ψήφο των ψηφοφόρων.

Είναι γεγονός ότι πρώτη φορά στα τρία χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχίζει να μην αρέσει στον κόσμο, όπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε βουλευτές που συνάντησε πρόσφατα στο Μαξίμου («δεν αρέσουμε, πρόεδρε» είχε πει πριν από τριάντα τρία χρόνια η Μελίνα Μερκούρη στον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν όλα έδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχανε, όπως και έγινε, τις εκλογές του 1989). Κι αν η Ν.Δ. προπορεύεται ακόμα στις δημοσκοπήσεις, οφείλεται στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι καλύτερος από τη Ν.Δ. και αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική λύση.

Ομως τελευταία καταγράφεται πρώτη φορά μικρή αλλά σταθερή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά: Σε μέτρηση της MRB πριν από τέσσερις ημέρες, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 28,6% από 30,7% που είχε στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας, έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ, που αύξησε το ποσοστό κατά 1,5% από το 19,7% που είχε. Επίσης, σε έρευνα της Metron Analysis στις 23 Μαρτίου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει απώλειες στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριακά κέρδη. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. χάνει μιάμιση ποσοστιαία μονάδα και καταγράφεται στο 27%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται με 19,4% στην πρόθεση ψήφου, από 19,1% τον Φεβρουάριο. Κύρια αιτία της φθοράς στα ποσοστά της Ν.Δ. είναι η βαριά κοινωνική δυσφορία για την ακρίβεια, καθώς το 77,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει. Ο πρωθυπουργός συνειδητοποιεί ότι «αρχίζει να μην αρέσει η κυβέρνησή του» και για τον λόγο αυτό κινητοποιείται σαν σε προεκλογική περίοδο. Την Πέμπτη βρέθηκε στην Αχαΐα για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας – Πύργου, μία ημέρα πριν είχε σύσκεψη με τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής για τοπικά έργα, ενώ έκανε και προσωπική δήλωση για ρυθμίσεις ευνοϊκές που αφορούν τους διανομείς.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου ζουν με την προσδοκία ότι τον Απρίλιο, όταν θα δοθούν τα ελάχιστα χρήματα στήριξης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, θα βελτιωθεί το κλίμα για την κυβέρνηση, ενώ ελπίζουν να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν ο πόλεμος στην Ουκρανία, διότι, χωρίς και την ευρωπαϊκή βοήθεια, οι κρατικές αντοχές λιγοστεύουν επικίνδυνα και η λαϊκή δυσφορία εντείνεται.

Σήκωσε τα χέρια ψηλά στην αύξηση των τιμών

Προσδοκίες και ελπίδες για αναστροφή της φθοράς, όμως την ίδια στιγμή είναι πολλά τα παραδείγματα της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που οδηγούν στην εκτίμηση πως η φθορά δύσκολα ανακόπτεται. Πιο επίκαιρο αυτό της ακρίβειας, για την οποία μόλις την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες του κόσμου… Μια δήλωση που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά, αφού αρνείται να πάρει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της και αρκείται μόνο σε στοχευμένες παρεμβάσεις αλλά με… ψίχουλα, όπως πάλι ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε προ δεκαημέρου, όταν ανακοίνωσε τα μέτρα του 1,1 δισ. ευρώ…

Με το πρόσχημα της εκτροπής του Προϋπολογισμού αρνείται η κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ αλλά και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, και αφήνει τον χορό της αισχροκέρδειας να κρατεί καλά. Η ακρίβεια σαρώνει ό,τι βρει μπροστά της, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει μεγάλη και διεθνή ενεργειακή κρίση, όμως οι πρώτες ανατιμήσεις φάνηκαν πριν από επτά μήνες και η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα…

Προϋπολογισμός

Την ίδια στιγμή, προχωράει στην κατάθεση συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, επιβεβαιώνοντας την αποτυχία εκτέλεσής του και τις άστοχες προβλέψεις στις οποίες στηρίχτηκε, ενώ το οικογενειακό εισόδημα μειώνεται και εξανεμίζεται.

Πανδημία

Η πανδημία, δυστυχώς, συνεχίζει να σκοτώνει, όμως η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να θεωρεί ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να πεθαίνουν 50-70 άνθρωποι την ημέρα. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπου δεν μειώνονται οι θάνατοι, οι οποίοι πλησιάζουν τους 28.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές μέρες η Ελλάδα ξεπέρασε σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους ακόμα και το Βέλγιο… Θυμόμαστε όλοι ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης πριν από μερικούς μήνες πανηγύριζε, γιατί έλεγε ότι η χώρα μας δεν έχει τόσους πολλούς θανάτους όσους έχει το Βέλγιο…

Η διαφθορά ζει και βασιλεύει

Η διαφθορά, μια διαχρονική πληγή, ζει και βασιλεύει. Σε έρευνα που έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τον περασμένο Δεκέμβριο το 97% των ερωτώμενων εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό πρόβλημα διαφθοράς (το 67% απάντησε ότι το πρόβλημα είναι «πολύ σημαντικό» και το 30% ότι είναι «αρκετά σημαντικό»). Επίσης, το 87% θεωρεί ότι ποτέ ή σπανίως τιμωρείται η διαφθορά στην Ελλάδα, ενώ όταν ζητήθηκε η άποψη του πολίτη για τους σημαντικότερους παράγοντες ύπαρξης της διαφθοράς, δόθηκαν μεταξύ άλλων οι εξής απαντήσεις: η ατιμωρησία για τους διεφθαρμένους 85%, τα κόμματα και οι πελατειακές σχέσεις 73%, η απουσία διαφάνειας στις δραστηριότητες των κρατικών οργανισμών 43% και η αδιαφορία των κυβερνήσεων 40%.

Ωστόσο, σύμφωνα έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ελλάδα βρέθηκε στη θέση 58 της παγκόσμιας κατάταξης για το 2021, από τη θέση 59 στην οποία βρισκόταν έναν χρόνο πριν. Μία θέση παραπάνω δεν το λες και επιτυχία, αν και είναι η καλύτερη επίδοση τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις δηλώσεις Ερντογάν καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του,...

Στο Νταβός ο Μητσοτάκης – Το πρόγραμμά του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει αύριο, Τρίτη 24 Μαΐου στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού...

Αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία αποφάσισαν Βορίδης-Μπακογιάννης

Έπρεπε να κάνουν κατ' ιδίαν συνάντηση ο Μάκης Βορίδης με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα...

Διασυρμός Θεοδωρικάκου από την… κυβέρνηση!

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε τη Δευτέρα 23 Μαΐου συνάντηση με τον Δήμαρχο...

Τι απάντησε η κυβέρνηση στον Ερντογάν

Στις προκλήσεις Ερντογάν ο οποίος δήλωσε ότι «για μένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης»...

Ποιοι είναι οι πρώτοι 30 που εκλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Πριν λίγη ώρα οριστικοποιήθηκε η σταυροδοσία για τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του...

«Από σήμερα, για μένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ ποτέ μαζί του»!

Βόμβα Ερντογάν! - «Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς»

Η… ολιστική οπτική του Μητσοτάκη για την «καταπληκτική» ποιότητα ζωής στην Ελλάδα ξεσήκωσε το Twitter!

«Σκοπός πια δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω, το να βγάζει κανείς ολοένα...

Άβολη στιγμή για τον Κυριάκο στο Boston College

Νέο ταξίδι στις ΗΠΑ έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, την ώρα που οι πολίτες της...

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ έθεσε ζήτημα για «περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα» – Αυστηρή απάντηση Δένδια

Ξεκάθαρη και αυστηρή ήταν η απάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στο προκλητικό...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Άγριες μέλισσες»: Αυτό είναι το φονικό φινάλε

Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνονται έπειτα από τρία χρόνια επιτυχίας...

Ερωτευμένη ξανά η Αθηνά Ωνάση – Αυτός είναι ο άνδρας που έκλεψε την καρδιά της

«Φωτιές» έχουν ανάψει τα ξένα δημοσιεύματα που θέλουν την...

Νεκρός απο ηλεκτροπληξία επίδοξος ληστής στη Φθιώτιδα

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Τραγωδία: Βολιώτης ενώ έτρωγε με τους γονείς του πήγε στο μπάνιο και κρεμάστηκε

Μια απίστευτη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε με πρωταγωνιστή έναν 37χρονο...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ