Νίκος Δένδιας: Άμεση καταδίκη και βαριές κυρώσεις σε όποιους παραβαίνουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου

Συνάντηση (και) με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στην αυριανή ατζέντα του Έλληνα ΥΠΕΞ

Must Read

Συνάντηση με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα είχε σήμερα στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκε το πώς μπορούν ως Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, Ελλάδα και Ολλανδία να αντιμετωπίσουν «τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κρίση του 21ου αιώνα», όπως τη χαρακτήρισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «η ρωσική εισβολή καταδεικνύει ότι κάθε αναθεωρητισμός, κάθε παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα», ενώ τόνισε πως «η καταδίκη πρέπει να είναι άμεση και πρέπει να υιοθετούνται βαριές κυρώσεις σε όποιους παραβαίνουν τους κανόνες». Προσέθεσε δε πως η Ελλάδα όπως και η Ολλανδία έχουν συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, παρά το τίμημα που έχει η απόφαση αυτή και για τις δύο οικονομίες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ολλανδό ομόλογό του για τη χθεσινή του επίσκεψή του στην Οδησσό, κατά την οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής ομογένειας της πόλης, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, τον δήμαρχο της πόλης και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του ελληνικού γενικού προξενείου στην πόλη, μοναδικού ευρωπαϊκού προξενείου στην Οδησσό.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα

Πέρα από τα της Ουκρανίας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες παρουσιάζουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, όπως παρατήρησε ο Νίκος Δένδιας. Ειδικότερα, γνωστοποίησε πως εξετάστηκαν οι προοπτικές των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα και σημείωσε πως η Ολλανδία κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. H Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δραματικά εις βάρος της Ελλάδας το εμπορικό ισοζύγιο

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «συμφωνούμε ότι οι οικονομικές μας σχέσεις μπορούν να διευρυνθούν», παρατηρώντας ότι το εμπορικό ισοζύγιο είναι δραματικά εις βάρος της χώρας μας και προέταξε πως θέλει οι δύο χώρες να κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι πιο ισοσκελισμένη η εικόνα. Στο πρίσμα των διμερών σχέσεων, προσέθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη επίσκεψη του Βασιλιά της Ολλανδίας, η οποία αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Ακόμη, εξετάστηκε η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, με έμφαση την αμοιβαία υποστήριξή τους για την εκλογή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη συμμετοχή της Ολλανδίας στη Frontex, στην επιχείρηση «Ποσειδών», και άρα «στην προστασία των ελληνικών εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.», όπως σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ολλανδό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, τα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την κοινή υποστήριξη της Ελλάδας και της Ολλανδίας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέδειξε τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών, με έμφαση ότι συμμερίζονται τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο, και έστειλε το μήνυμα πως προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-ολλανδικών σχέσεων με βάση τις κοινές αρχές και τις κοινές αξίες.

Τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου

Αύριο Τρίτη, ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί στην Αθήνα αύριο τον Αναπληρωτή Π/Θ και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, για τη διεξαγωγή της Τριμερούς Συνάντησής τους, η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα, επίσης στα Ιεροσόλυμα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Στο πλαίσιο του συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο Κυπριακό, στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Μετά από το πέρας της συνάντησης, θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες. Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αφιχθεί περί ώρα 12:55.

Οι συζητήσεις μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ισραήλ αναμένεται να καλύψουν την κατάσταση στην Ουκρανία, εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, καθώς και τη στενή ελληνο-ισραηλινή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Οι διευρυμένες συνομιλίες στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 15:10, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο κατά τις 16:15.

Οι συζητήσεις μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών αναμένεται να εστιάσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με απώτερο στόχο την προώθηση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τρεις υπουργοί αναμένεται επίσης να εξετάσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.

Συν τοις άλλοις, κατά τις στις 6 μ.μ. αύριο το απόγευμα, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, με τις συνομιλίες τους να αναμένεται να επικεντρωθούν στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ σε όλους τους τομείς, καθώς και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This