Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο προς Μπάιντεν: Να μη χάσετε την ευκαιρία με την Ελλάδα

«Η Τουρκία είναι ένας αποτυχημένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ»

Must Read

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) με επιστολή του καλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο να εκμεταλλευτεί τον «στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας» και «να αναδείξει την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας».

Στην επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος του AHI Νικ Λαριγγάκης, γίνεται αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις χαρακτηρίζοντάς τες «ισχυρές και σταθερές», ενώ επισημαίνεται η επιθετικότητα και η προκλητικότητα της Τουρκίας, με το AHI να καλεί τον Μπάιντεν να αξιοποιήσει την ευκαιρία συνεργασίας με την Ελλάδα:

«Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία και να δεσμευτείτε για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, που αμφισβητούνται με πολλαπλούς τρόπους από την Τουρκία. Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι επιζήμια για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι ένας αποτυχημένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που συμπαραστέκεται στη Ρωσία, το Ιράν και εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες, όπως η Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Ενώ προστίθεται σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν ισχυρή, αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Ελλάδας συνεχίζοντας να ενισχύουν τις σχέσεις σε όλους τους τομείς και εφαρμόζοντας το κράτος δικαίου στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της».

Αναφορά γίνεται και στο μπαράζ παραβιάσεων του FIR Αθηνών από την Τουρκία, με το AHI να λέει ότι «κάθε φορά που η Τουρκία χρησιμοποιεί αμερικανικά μαχητικά για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο παραβιάζει ταυτόχρονα και τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA) ο οποίος ορίζει ότι οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχεται από την Αμερική μόνο για ‘νόμιμη αυτοάμυνα’. Η Τουρκία παραβιάζει την AECA κάθε φορά που χρησιμοποιεί αεροπλάνο που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο».

Ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής τονίζεται ο ρόλος της Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη, αλλά και τα συμφέροντα των ΗΠΑ:

«Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος να είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά σταθερές και να προάγονται οι δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης του κράτους δικαίου. Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος κρίκος ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, όπως έχουν σημειώσει αρκετοί υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την Ελλάδα να εκπληρώσει αυτόν τον σημαντικό ρόλο όταν δαπανά συνεχώς πολύτιμους πόρους για να αμυνθεί έναντι της επιθετικής και προκλητικής συμπεριφοράς που προέρχεται από ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Οι συνήθεις προκλήσεις της Τουρκίας για την κυριαρχία της Ελλάδας πρέπει να σταματήσουν».

Διαβάστε ακόμα: Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This