Τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα; Η «απουσία» της Τουρκίας και των ερωτήσεων

Η ομιλία στο Κογκρέσο θα ξεκαθαρίσει πολλά - Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου - Τετ α τετ Δένδια με Μπλίνκεν και Κέρι

Must Read

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να «κατάπιε τη γλώσσα του» στις κοινές δηλώσεις που έκαναν με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και να επιχειρήθηκε με φθηνές δικαιολογίες από τις κυβερνητικές «πηγές» να διαρρεύσει ότι και καλά συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά το γεγονός είναι ένα και δεν αλλάζει:

Με την απαράδεκτη αυτή στάση του έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός που πήγε στις ΗΠΑ και σιώπησε δημόσια ενώπιον του Αμερικανού Προέδρου για την Τουρκία. Ενώ γεννώνται και σοβαρά ερωτήματα για το αν υπήρξε αμερικανική παρέμβαση να μην ακουστεί on camera και ενώπιον του Τζο Μπάιντεν η προκλητική και απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Προς αυτή την άποψη συνηγορεί και το γεγονός ότι δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις, μία απαγόρευση που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες τους, όπως ακούστηκε ξεκάθαρα και σε σχετικό βίντεο, καθώς ήθελαν να θέσουν ερωτήματα για το βέτο που απειλεί να θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ερωτήσεις που είναι φανερό ότι ήθελε να αποφύγει ο Μπάιντεν και μια χαρά βολεύτηκε με αυτό και ο Πρωθυπουργός.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθήσει και σήμερα στην ομιλία του στο Κογκρέσο την ίδια τακτική και δεν ψελλίσει πάλι τη λέξη Τουρκία, τότε σημαίνει ότι τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα. 

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση

«Το ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν ανέλθει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής Προεδρίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, με τις δύο πλευρές να τονίζουν ότι η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Όπως μάλιστα υπογράμμισαν, «οι διαρκείς δεσμοί μεταξύ των κοινωνιών των δύο χωρών έχουν καθορίσει τους διμερείς δεσμούς για περισσότερους από δύο αιώνες».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, καθώς οι δύο ηγέτες εξέτασαν «την ισχυρή και αυξανόμενη αμυντική συνεργασία, τις κοινές δημοκρατικές αξίες και τη δέσμευσή για την περαιτέρω επέκταση του διμερές εμπορίου και των επενδύσεων».

Επιπλέον, συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης «της ισχυρής υποστήριξής στις προσπάθειες επιβολής κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της, και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τον λαό και την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Τέλος, «ο πρόεδρος Μπάιντεν συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι απειλές εναντίον της δημοκρατίας».

Τετ α τετ Δένδια με Μπλίνκεν και Κέρι

Τετ α τετ με τους Άντονι Μπλίνκεν και Τζον Κέρι έχει σήμερα ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αρχικώς, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επί τάπητος θα βρεθούν, σύμφωνα με ενημέρωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, με αφορμή την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας στη Βουλή, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για αναβάθμιση των διπλωματικών μας σχέσεων με τη χώρα, ενώ υποστήριξε πως η  κυβέρνηση επιθυμεί την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ελληνική επικράτεια, καθώς αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον.

Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του ο Νίκος Δένδιας έχει ραντεβού με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα. Κατά τη συνάντηση αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, να εξεταστούν οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την προστασία των θαλασσών στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου για τη Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This