Δευτέρα 21/6/2021

Οι… παιδικές δικαιολογίες της Κυβέρνησης για τα ρουσφέτια της

Τζανακόπουλος: «Δεν φταίμε εμείς, η ΝΔ άρχισε πρώτη…»

Όταν ήμασταν παιδάκια και κάναμε αταξία, προσπαθούσαμε να ρίξουμε το φταίξιμο στους άλλους. «Δεν φταίω εγώ, ο τάδε μου είπε να το κάνω κι εγώ το έκανα. Δεν ήξερα πως ήταν κακό… Η, ο άλλος το ξεκίνησε πρώτος κι εγώ απλά έκανα το ίδιο».

Παιδικές δικαιολογίες θύμισε η… απολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα των μετατάξεων στη Βουλή. Μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πιστέψει  πως είναι ήδη στην αντιπολίτευση και έχουν ξεχάσει πως κυβερνούν ακόμα. Ετσι, για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συντρόφους του, για όλα φταίει η ΝΔ. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει προσλήψεις και μετατάξεις, αλλά κατά τον κύριο Τζανακόπουλο εκείνη δεν έχει καμία ευθύνη… Γιατί; Γιατί απλά η παράταξη που κυβερνάει άκουσε τις συμβουλές της αντιπολίτευσης, μας είπε με απλά λόγια ουσιαστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως η διαδικασία αφορούσε ήδη σε αποσπασμένους και ήδη μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους και ξεκίνησε έπειτα από πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και νυν βουλευτή κυρίου Τραγάκη.

Μάλιστα, υποστήριξε πως οι κύριοι Τραγάκης και Δημοσχάκης, έχουν μόνιμους -και όχι με μετάταξη- συγγενείς στη Βουλή και θέτοντας ερώτημα  στον κ. Μητσοτάκη ζήτησε να μάθει αν θα τους διατηρήσει στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:

«Ήδη έχει διευκρινιστεί ότι η διαδικασία των μετατάξεων στο ελληνικό κοινοβούλιο των ήδη αποσπασμένων και ήδη μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων ξεκίνησε μετά από πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και νυν βουλευτή κου Τραγάκη.

«Η διαδικασία ήταν βασισμένη στο νόμο περί κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα κόμματα στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και της διαφάνειας σας αναφέρω ενδεικτικά ότι τη διαδικασία αυτή αξιοποίησαν σύμφωνα με το νόμο:

  • 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του προέδρου της Βουλής
  • 6 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων του ΣΥΡΙΖΑ
  • 4 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροεδρων της ΝΔ
  • 4 αποσπασμένοι στην Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ
  • 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου του ΚΙΝΑΛ
  • 2 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ
  • 1 αποσπασμένος στο γραφείο του αντιπροέδρου της Ένωσης Κεντρώων
  • 1 αποσπασμένος στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κυρίου Γιώργου Παπανδρέου
  • 1 αποσπασμένη στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής κυρίου Βύρωνα Πολύδωρα».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποκάλυψε και τις δυο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Σοφία Χριστοδουλοπούλου, μόλις… φούσκωσε το θέμα με τις τροπολογίες.

«Ο πρωθυπουργός μόλις ενημερώθηκε για το θέμα επικοινώνησε άμεσα με τον πρόεδρο της Βουλής και αποφάσισαν από κοινού να σταματήσουν άμεσα τη διαδικασία καθώς και να ανακληθούν άμεσα όσες αποφάσεις ήταν από το νόμο εφικτό να ανακληθούν.

Επίσης αργά χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία του εξέφρασε την πρόθεση της να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να μην συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός επικρότησε την απόφασή της.

Αναρωτιόμαστε αν τη στάση αυτή του πρωθυπουργού αλλά και της αντιπροέδρου της Βουλής η οποία ζήτησε δημόσια συγγνώμη και παραιτήθηκε από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει τόσο ο κύριος Μητσοτάκης όσο και οι εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ για θέματα ηθικής τάξης και διαφάνειας που ρίχνουν σκιές στη σχέση πολίτη και πολιτικής».

“Θα τους αποσύρει ο κύριος Μητσοτάκης”;

Ο κ. Τζανακόπουλος, στη συνέχεια,… κάρφωσε τη ΝΔ λέγοντας:

Από τη δική μας πλευρά στα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται να συμψηφίσουμε. Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι και η υποκρισία έχει τα όρια της.

Για παράδειγμα ο κύριος Τραγάκης που εισηγήθηκε να γίνουν οι μετατάξεις, και ο οποίος έχει διατελέσει επι δεκαετίας βουλευτής της ΝΔ, γ.γ. της κοινοβουλευτικής της ομάδας αλλά και αντιπρόεδρος της Βουλής θα ζητήσει μια συγγνώμη για το γεγονός ότι στη Βουλή βρίσκονται διορισμένοι και μόνιμοι και όχι μετά από διαδικασία μετάταξης, η κόρη του, ο γαμπρός του και η νύφη του;

Επίσης δεύτερο παράδειγμα: θα ζητήσει συγγνώμη ο κύριος Δημοσχάκης, βουλευτής της ΝΔ, για το γεγονός ότι ο γιος του είναι μόνιμα διορισμένος επίσης σε υπηρεσία του ελληνικού κοινοβουλίου;

Θα μπορούσαμε όπως αντιλαμβάνεστε να πολλαπλασιάσουμε τον κατάλογο και για άλλα στελέχη της ΝΔ που στο παρελθόν διετέλεσαν πρόεδροι, αντιπρόεδροι, υπουργοί ή βουλευτές. Όμως το κρίσιμο σε αυτή τη φάση δεν είναι αυτό αλλά αν τουλάχιστον αυτοί οι δύο: πρώτον, θα έχουν την ευθιξία που επέδειξε η κα Χριστοδολουπούλου να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να αποσυρθούν από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Και αν όχι αναρωτιέμαι αν τουλάχιστον ο κος Μητσοτάκης προτίθεται να πράξει όπως ο ΠΘ αποσύροντας τους από τα ψηφοδέλτια».

Και μια διαπίστωση από τον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο

«Σε κάθε περίπτωση πάντως θέλω να τονίσω ότι η θέση του Πθ και της κυβέρνησης είναι ότι οι εικόνες αυτές αλλά και το κλίμα που δημιουργήθηκε, βλάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και το σύνολο των κομμάτων οφείλουμε να ανοίξουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την τήρηση όχι μόνο των νομικών αλλά και των ηθικών κανόνων στη δημόσια ζωή».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ