Δικαστικό πραξικόπημα Τσιάρα: Προωθεί εξάρτηση των δικαστών

Κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς να διαβουλευτεί με τη νέα διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Must Read

Εσπευσμένα κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, πριν προλάβει να αναλάβει η νέα διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και να αντιδράσει στο ανοσιούργημα που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να απευθυνθεί στους νέους εκπροσώπους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προωθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο που οδηγεί σε εξάρτηση τον δικαστή από την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε κατά διαβολική σύμπτωση την ώρα που αναλάμβανε η νέα πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη και πριν προλάβει να απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να ζητήσει να αλλάξουν οι επίμαχες ρυθμίσεις.

Η μεθόδευση του υπουργού Δικαιοσύνης δεν είναι διόλου τυχαία.

Εκμεταλλεύτηκε το «ακέφαλο» στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, γνωρίζοντας ότι η νέα πρόεδρος Μ. Στενιώτη δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί αλλαγές που οδηγούν τον δικαστή σε εξάρτηση από την πολιτική εξουσία.

Ο κ. Τσιάρας έπρεπε να περιμένει τις θέσεις και προτάσεις των νέων εκπροσώπων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πριν τη διαμόρφωση του κειμένου του νομοθετήματος. Όμως δεν το έκανε προφανώς γιατί υπάρχει σκοπιμότητα.

Κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή, για να προλάβει τις αντιδράσεις και να φέρει τους δικαστές και εισαγγελείς προ τετελεσμένων στην διαδικασία-εξπρές της διαβούλευσης…

Μάλιστα δημιουργείται τεράστιο θέμα ηθικής τάξης, σεβασμού των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης και της διάκρισης των Εξουσιών…

«Όχι» στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και από τους Εισαγγελείς

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας συνάντησε τη διοίκηση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία… πρόλαβε και κατέθεσε τις αντιρρήσεις της στο προωθούμενο νομοσχέδιο, ζητώντας αναδιαμόρφωση επιμέρους διατάξεων του σχεδίου του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).

Μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των εισαγγελικών λειτουργών προσπάθησαν να προλάβουν τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προωθήσουν… εκλεκτό τους Αρεοπαγίτη στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα ο οποίος συνταξιοδοτείται τέλη Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εξέθεσε μετ’ επιτάσεως τη διαχρονικά αμετάβλητη και θεσμικά αταλάντευτη θέση της, ότι η επικείμενη επιλογή του νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επιβάλλεται να γίνει, όπως ήδη έχει σχεδόν παγιωθεί, με προαγωγή ενός εκ των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, λόγω της νομικής θέσης του εισαγγελέα ως αυτοτελούς ουσιώδους και αναγκαίου οργάνου της Δικαιοσύνης, με απολύτως διακριτό ρόλο στην απονομή αυτής, αλλά και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του, η οποία, μετά τη σαφή συνταγματική ένταξη των εισαγγελέων στους δικαστικούς λειτουργούς, είναι αντίστοιχη με εκείνη των δικαστών».

Εξάλλου, οι εκπρόσωποι των εισαγγελικών λειτουργών επισήμαναν ότι «τυχόν προτίμηση ενός εκ των Αντιπροέδρων ή μελών του Αρείου Πάγου για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα πλήξει καίρια την συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία δικαστών και εισαγγελέων και το ελεύθερο φρόνημα των εισαγγελέων, καθώς και το εισαγγελικό γόητρο, δεδομένου ότι η προαγωγή στην εν λόγω θέση αποτελεί προσδοκώμενη θεμιτή υπηρεσιακή κορύφωση κάθε εισαγγελικού λειτουργού».

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας απάντησε πως στην επικείμενη επιλογή του νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η ως άνω εκφρασθείσα θέση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ο χρόνος θα δείξει αν θα τους ακούσει ή αν θα τους παρακάμψει, όπως άκομψα παρέκαμψε τη νέα διοίκηση της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις της στο προωθούμενο νομοσχέδιο…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This