2/7/2022

Απαράδεκτο Βερολίνο για τουρκικές προκλήσεις: «Μητσοτάκης και Ερντογάν να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σε απαράδεκτες δηλώσεις, ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία, προέβη προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας. Κι αυτό ενώ ο Τ.Ερντογάν επετίθετο κατά του Κ.Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν τον αναγνωρίζει και δεν θέλει να τον ξαναδεί. Τη γερμανική δήλωση, όμως, δεν την έμαθε ο Έλληνας πολίτης διότι τα ελληνικά ΜΜΕ την «έθαψαν».

Στο πρώτο κραυγαλέο ολίσθημά της υπέπεσε η νέα γερμανική συμμαχική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Όσο και να θέλει το Βερολίνο να κρυφτεί δεν παύει να αποκαλύπτει την ερωτοτροπία του με την Άγκυρα.

Έτσι, στις 25 Μαΐου, στην καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ στη Γερμανία, σε ερώτηση που έθεσε Ελληνίδα ανταποκρίτρια στη Γερμανία, σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σε σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χεμπερστρέιτ;

Ούτε λίγο ούτε πολύ, έκλεισε το μάτι στην Τουρκία, και ακολουθώντας τη γνώριμη γερμανική πρακτική των «ίσων αποστάσεων», είπε: «Η συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι, ειδικά αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα σημαντική. Γι’ αυτό, κάνουμε έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο και στον Έλληνα πρωθυπουργό να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές».

Η Αναλένα στην Αθήνα

«Μεταξύ τους διαφορές» των δύο ατόμων, του Μητσοτάκη και του Ερντογάν, είναι δηλαδή οι καθημερινές τουρκικές προβοκάτσιες, όπως η τελευταία της παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) δίπλα από την Αλεξανδρούπολη. Σε επίπεδο προσωπικού καπρίτσιου, λοιπόν, υποβίβασε τα ελληνο-τουρκικά και τις επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν σε βάρος Μητσοτάκη ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι, διαχρονικά, το Βερολίνο επιδεικνύει ανοχή, αν δεν κλείνει το μάτι στην Άγκυρα. Αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους ατυχέστατες δηλώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας.

Άραγε, η δήλωση του Στέφεν Χεμπερστρέϊτ, εκφράζει τη νέα γερμανική κυβέρνηση; Το ολίσθημα γίνεται σοβαρότερο, δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, την Αθήνα θα επισκεφθεί η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, προερχόμενη από τους Πράσινους, Αναλένα Μπέρμποκ. Θα προβεί η ίδια σε διορθωτική δήλωση ή όχι; Θα ζητήσει συγγνώμη γι’ αυτό το «ατόπημα»;

«Θάψιμο»

Το συγκλονιστικό είναι ότι η είδηση αυτή απεκρύβη από όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. Άραγε, ο χώρος των ελληνικών ΜΜΕ αποτελεί γερμανική «αποικία»; Διότι το «θάψιμο» μιας τέτοιας είδησης αφήνει εντονότατα την εντύπωση ότι δεν έχουν καμία ευαισθησία ως προς τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αλλά αντίθετα μάλλον νοιάζονται για την «προστασία» των Γερμανών αξιωματούχων και των συμφερόντων του Βερολίνου.

Έτσι, στην Ελλάδα, έως τώρα, το μόνο Μέσον που παρουσίασε τη δήλωση Χεμπερστρέϊτ είναι το Antinews. Προηγουμένως, το μόνο site που έγραψε γι’ αυτήν είναι ένα τοπικό της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία, ο «Δορυφόρος». Ειδικότερα ανέφερε: «Ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία κράτησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις δηλώσεις Ερντογάν για Μητσοτάκη».

Το site παρέθετε και το σχετικό βίντεο με τις δημόσιες δηλώσεις του Γερμανού εκπροσώπου, το οποίο μάλιστα δεν είναι κρυφό, αλλά κυκλοφορεί φάτσα κάρτα στο YouTube (η ερώτηση – απάντηση από το 43.10).

Απορίας άξιον είναι, επίσης, ότι, ενώ στη Γερμανία βρίσκονται αρκετοί ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ, ορισμένοι εκ των οποίων σε άλλα θέματα είναι άκρως λαλίστατοι, στην προκειμένη της δήλωσης Χεμπερστρέϊτ δεν ανέφεραν τίποτα. Ούτε στα κρατικά ΜΜΕ, ούτε στα ιδιωτικά. Πώς να ερμηνευτεί, άραγε, τέτοια σιωπή, αν όχι ως προσπάθεια προστασίας της γερμανικής κυβέρνησης;

Κατά πληροφορίες, ο Στέφεν Χεμπερστρέϊτ, αργότερα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αναφερόμενος σε αυτή την «ατυχή» δήλωσή του, φέρεται να επικαλέστηκε μεγάλο φόρτο εργασίας και ότι, εξαιτίας του ότι ταξίδευε μαζί με τον καγκελάριο, Σολτς, δεν είχε σαφή εικόνα των δηλώσεων Ερντογάν.

Ο Σ.Χεμπερστρέϊτ θεωρείται ως έξυπνος και έμπειρος δημοσιογράφος. Ως εκ τούτου, τέτοιες δικαιολογίες δύσκολα πείθουν. Όπως και να’ χει, σκόπιμο είναι να βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό του προτού μιλήσει. Πόσο μάλλον, όταν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η δημόσια τοποθέτησή του αποτελεί την επίσημη θέση της χώρας και της κυβέρνησής του σε κρίσιμα ζητήματα. Στην προκειμένη, στα ελληνο-τουρκικά και στις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία.

Η Ελληνίδα πρέσβης στο Βερολίνο, άραγε, ενημέρωσε την Αθήνα γι’ αυτή τη δήλωση – ολίσθημα του Γερμανού εκπροσώπου Τύπου; Κι αν ναι, εκλήθη ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα να δώσει εξηγήσεις;

Γερμανικά υποβρύχια

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και μίλησε για πάμπολλα θέματα, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για το δεύτερο υποβρύχιο γερμανικής τεχνολογίας, το οποίο καθέλκυσε πρόσφατα η Τουρκία, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, επανειλημμένως επί σειρά ετών ζητάει από τη Γερμανία να σταματήσει να εξοπλίζει, και μάλιστα με τόσο σημαντικά οπλικά συστήματα όπως το υποβρύχιο τύπου 214, την Τουρκία.

Επί Μέρκελ είχε εισπράξει άρνηση. Υποτίθεται, όμως, ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση, με την παρουσία των Πρασίνων μάλιστα, οι οποίοι ήταν κατά του εξοπλισμού της Τουρκίας με γερμανική στρατιωτική τεχνολογία, θα έβαζε φραγμούς. Τελικώς, αποδεικνύονται κούφια λόγια οι «υποσχέσεις» που είχαν δοθεί.

*πηγή: antinews.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το φιάσκο της λάθος είδησης με υπογραφή Μάνδρου

Η συγγνώμη προς τους αναγνώστες της Ιωάννας Μάνδρου για το φιάσκο της λανθασμένης είδησης...

Έσπευσε ο Παπανδρέου στα Σκόπια για να «σπρώξει» την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ακόμη και σήμερα ο πρωθυπουργός που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια, εξακολουθεί να παίζει...

«Σωσίβιο» Ερντογάν σε Μητσοτάκη!

Προεκλογικό αλισβερίσι...

«Αποκλιμάκωση» το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης στον Χουλουσί Ακάρ!

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας,...

Πρωτοφανής πρόκληση: Απειλεί την Ελλάδα με… νέα Μικρασιατική Καταστροφή ο Ερντογάν!

Δεν πήραμε μάθημα από τα γεγονότα έναν αιώνα πριν, δήλωσε ο σουλτάνος! Προχώρησε και σε επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας

«Μύρισαν» εκλογές και ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε θέσεις εργασίας

Έπρεπε να «μυρίσουν» εκλογές για να ασχοληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους μακροχρόνια ανέργους...

ΥΠΕΞ: Διάβημα προς τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα για την απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία

Αυστηρό διάβημα προς τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, αναφορικά με την απέλαση...

Παύλος Πολάκης: «Κουρτάκη φύγε στη νότιο Αμερική σαν τα λαμόγια της Siemens!»

Με ανάρτηση-κόλαφο για τον εκδότη των Παραπολιτικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, κάνει...

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να απομακρύνει σήμερα κιόλας τον εθνικό ψεύτη Γ. Οικονόμου

Μπορεί να... άργησε λίγο (το newsbreak.gr έχει αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα από νωρίς), αλλά...

Όταν ο Μητσοτάκης αποκαλούσε «συμμορία» τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis

Εκκωφαντική είναι η σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης – Η σύντροφός του τον κατήγγειλε για ξυλοδαρμό

Νέα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη έχει ο γνωστός τραγουδιστής...

Θύελλα αντιδράσεων για τη δήλωση του Γιάννη Μπέζου για τον μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Μπέζου, που...

Στιγμές βασιλικής χλιδής στο προεδρικό μέγαρο

Εικόνες χλιδής που είχαμε να ζήσουμε από την χρυσή...

Φρικτό τροχαίο και θρήνος για 35χρονο νοσηλευτή – Κόπηκε στα δύο η μοτοσικλέτα του!

Δεν έχουν τελειωμό τα τροχαία δυστυχήματα στην Κύπρο, όπου...

Αγωνία για τον Ανδρέα Μικρούτσικο

Ανησυχία για τον Ανδρέα Μικρούτσικο, με τον παρουσιαστή να...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ